Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, AA muhabirine, bölgedeki üreticinin geçen yıl yaşadığı sıkıntıyı tekrar yaşamamak için tedbirli davranarak ürününü sigortalatma yoluna gittiğini söyledi.
TARSİM tarafından 2014 yılında fındık üreticilerine bölgede 32 bin, ülke genelinde ise 44 bin sigorta poliçesinin kesildiğini ifade eden Yaşaroğlu, bu yıl rakamın Türkiye genelinde 185 bine ulaştığını belirtti.

Ocak ayı itibarıyla başlayan sigorta işlemlerinin 5 Mart'ta sona erdiğini ifade eden Yaşaroğlu, 185 bin poliçenin rekor olduğunu kaydetti. 

Daha önce bu rakamlara ulaşılamadığının altını çizen Yaşaroğlu, "Fındık üreticisi bu yıl işini şansa bırakmadı. Ürününü sigortalatma yoluna giderek fındığını garanti altına aldı" dedi. 

"Geçen yıl zirai dondan canı yanan fındık üreticisi bu yıl tedbirli davrandı" diyen Yaşaroğlu, "Yapılan 185 bin poliçeyle yaklaşık 800 bin dekar alan sigortalanarak güvence altına alınmıştır" diye konuştu. 

- "TARSİM üreticinin güvenini kazandı" 

Fındık üreticisinin TARSİM'e güvendiğini vurgulayan Yaşaroğlu, "Geçtiğimiz yıllarda meydana gelen hasarın zamanında, düzgün ve doğru tespit edilmesi, hasar bedellerinin ise zamanında eksiksiz ödenmesi üreticiyi oldukça memnun etti. Oluşan rakamlardan bunu rahatlıkla anlayabiliyoruz" ifadesini kullandı. 

TARSİM'e başvuran fındık üreticilerinin en çok Giresun ve Ordu'dan olduğunun altını çizen Yaşaroğlu, bu illeri Düzce, Samsun ve Trabzon illerinin izlediğini vurguladı. 

Yaşaroğlu, geçen yıl bahçelerini sigortalattıran fındık üreticisine zirai don sonrası yaklaşık 90 milyon lira ödendiğini, olası bir don karşısında bu rakamın daha da katlanacağını sözlerine ekledi. 

- "Uyarılar dikkate alındı"

Öte yandan Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise "Rakamlara bakıldığında uyarılarımızın dikkate alındığını görüyoruz" dedi. 

Geçen yıl karşılaştıkları manzaradan sonra üreticileri sigorta konusunda sürekli uyardıklarını ifade eden Cörüt, şunları kaydetti:

"Bugün görüyoruz ki üreticilerimiz uyarılarımızı dikkate almış ve TARSİM'e başvurarak ürünlerini sigortalatma yoluna gitmiştir. Özellikle geçen yıl bahçelerini sigorta yaptırmadığı için mağdur olan binlerce üretici bu sefer tedbirli davrandı. Ülke genelinde fındıkla ilgili 185 bin poliçenin hazırlanmasını önemsiyoruz. İnşallah bundan sonraki yıllarda sayının artarak devam edeceğini ümit ediyoruz. Çünkü ne zaman don olacağı belli olmuyor. Bunun örneklerini geçtiğimiz yıllarda gördük."

- Üretici geceleri rahat uyuyacak

Bahçelerini sigortalatan üreticilerden Aydın Yıldız, her yıl sigorta yaptırdığını ve bu yıl da tedbirli davranarak bahçesini sigortalatma yoluna gittiğini söyledi. 

Geçen yıl ürünlerinin dondan zarar görmesi sonrası yaklaşık 75 bin lira aldığını belirten Yıldız, sigortanın önemini o zaman anladığını ifade etti. 

Nezir Şensoy da bu yıl ilk defa TARSİM'e başvurarak bahçelerini sigortalattığını anlatarak, "Keşke geçmiş yıllarda da sigorta yaptırmış olsaydım. Başımıza bir don hadisesi geldi, TARSİM'in kıymetini o zaman anladık. Bundan sonra don riski olsun ya da olmasın bahçelerimi mutlaka sigorta yaptıracağım" dedi. 

Naciye Çaylak ise yaklaşık bin liraya bahçelerini sigortalattığını ifade ederek, "Eğer don olursa verdiğim bu paranın daha fazlasını geri alacağım. Artık don riski olsa da geceleri rahat uyuyacağım" diye konuştu.