Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi'ni (FHGE) açıklandı.

Buna göre, FHGE bu yılın nisan ayında bir önceki aya kıyasla 2,7 puan artarak 168,6'ya çıktı. Endeks, mart ayında 165,9 düzeyindeydi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aya ilişkin iş durumu ile hizmetlere olan talep FHGE'yi artış yönünde etkiledi. Gelecek üç aya yönelik hizmetlere olan talep beklentisinin endeks üzerindeki etkisi ise azalış yönünde oldu.

Son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlenerek devam ettiği görüldü. Öte yandan gelecek üç ayda hizmetlere olan talebe ilişkin artış yönlü beklentilerin ise zayıfladığı gözlendi.

Ankette son üç ayda istihdamda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı gözlendi. Gelecek üç ayda istihdamda artış yaşanacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise bir önceki ay seviyelerinde devam ettiği görüldü. 

Son üç ayda karlılıkta artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda karlılıkta yükseliş yaşanacağını bekleyenler lehine olan seyir de bir önceki döneme göre zayıfladı.

Bir önceki döneme göre, son üç ayda yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olduğunu bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı gözlendi. Aynı şekilde gelecek üç ayda yurt içi piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme yaşanacağını bekleyenler lehine olan seyrin zayıflaması da dikkati çekti.

Gelecek üç ayda yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme görüleceğini bekleyenler lehine olan seyir ise bir önceki dönem seviyelerinde devam etti.