Petrol fiyatlarındaki gerileme ve küresel ekonomideki kaygıların hat safhaya ulaşması sonrası Avrupa Merkez Bankasından (AMB) beklenen kritik açıklamalar geldi. AMB beklenildiği üzere faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Ancak Draghi açıklamaları sonrası Euro’ya bağlı tüm enstrümanlarda ve küresel endekslerde beklenen hareket gerçekleşti. Euro/Dolar 1.0800 seviyelerine kadar gerilerken, Euro/TL ve Dolar/TL’de satışlar görüldü. Alman borsası Dax’da ek teşvik sinyaliyle beraber alıcılı seyir gün boyu sürdü. Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, Draghi'nin açıklamalarının satır aralarını değerlendirdi.

DESTEK MENKUL DEĞERLER ARAŞTIRMA MÜDÜR YARDIMCISI ADNAN ÇEKCEN:

Draghi’nin basın toplantısında yaptığı açıklamalarda piyasa daha çok‘’Gelecek toplantıda politika duruşunu gözden geçirmek ve yeniden değerlendirmek gerekli’’ ifadesini satın aldı. Aynı zamanda piyasada aşağı yönlü risklerin arttığını ve AMB’nin bir çok enstrümana sahip olduğunu vurgulamasıyla piyasada artık Mart ayındaki diğer AMB toplantısı beklenmeye başlandı. Ekim ayı AMB basın toplantısında Draghi ‘’Aralık ayında harekete geçmeye hazırız’’ demişti. Bu açıklamayla beraber piyasalar bu beklentiyi satın almaya başlamış ve Euro varlıklarında satışlar 2 ay boyunca sürmüştü. Kasım ayında 1.11 seviyelerinde olan Euro/Dolar paritesi Aralık ayı geldiğinde 1.04’lere kadar gerilemişti. Aralık ayında Draghi parasal genişleme paketini güncelledi ancak piyasalar tatmin olmadı. Beklentiler karşılanmayınca Euro sert bir şekilde yükseldi ve Dax endeksinde satışlar görüldü. Fakat piyasa uzun bir süre bu beklentiyi önceden satın aldı.

Durgunluk içerisinde yer alan ve deflasyon riskiyle karşı karşıya kalan Avrupa bölgesinde uygulanan parasal genişleme programının işlerliliği sorgulanıyor. Düşen petrol fiyatları ve küresel büyüme endişeleri, AMB’ nin enflasyon hedeflemesini zora sokuyor. Varlık alım programıyla reel sektörü ayakta tutmaya çalışan Draghi’ den Mart ayında yine radikal bir karar gelebilir. Karar öncesi piyasalar olası bir ek teşvik hamlesini ise şimdiden fiyatlayabilir. Bu da Euro’da önümüzdeki dönemde yükselişlerini sınırlı kalması anlamına geliyor. Yani Dolar/TL yükseliş trendini korurken Euro/TL aynı hızda yükselemeyebilir. Mart ayına kadar Draghi’ den dolayı Euro üzerinde yine baskı söz konusu olabilir.