Geride bıraktığımız hafta Dolar/TL’de hem Avrupa’daki gelişmelerin hem de iç piyasadaki açıklamalar fiyatlandı. Destek Menkul Değerler Araştıma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, “Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen ek teşvik sinyalleri yurtiçi piyasalarda oldukça iyimser bir hava yarattı. Önemli bir ticari hacme sahip olduğumuz Euro bölgesinde uygulanan parasal genişleme programının artırılacağı yönünde sinyaller TL’yi güçlü kılarken, aynı zamanda TCMB Başkanı Erdem Başcı’nın para politikasında sıkı duruşu vurgulayan açıklamaları Dolar/TL’yi geri çeken önemli sebepler arasında sayılıyor. “ dedi. Aynı zamanda geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde yaşanan petrol hareketinin de düşüşü desteklediğini kaydeden Çekcen, “Amerikan tipi Ham petrolün 28 dolardan 32’e dolara kadar çıkması, TL’yi de olumlu etkiledi. Krizi habercisi olarak küresel ekonomik kaygıları körükleyen petroldeki sert düşüşler, gelişmekte olan ülke piyasaları açısından da endişeyle takip ediliyor. Petrolün toparlanması bu endişeleri bir nebze iyimserliğe çevirince TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel bir hareket gerçekleştirdi ve dolara karşı değer kazandı.” diye konuştu.

Dolarda Alım Zamanı Geldi mi?

Piyaslarda hareketli bir haftaya giriş yapıldığına dikkat çeken Adnan Çekcen, dolarda 2.98 ve 3.00 bandının uygun bir alım bölgesi olduğunu ifade etti. Çekcen, “Yurtiçi tarafta İmalat Güveni, Ticaret Dengesi gibi verileri izlenecek. ABD tarafında ise büyüme, dayanıklı mal siparişleri ve konut sektörüyle ilgili veriler ön planda olacak. Ancak asıl hareketliliğin Çarşamba günü, ABD Merkez Bankasının(FED) faiz kararı ve açıklamaları sonrası yaşanması bekleniyor. Bir önceki toplantıda faizi yukarı çeken FED’den yeni bir faiz artırım adımı beklenmiyor. Ancak açıklamaları her zaman olduğu gibi hareketlilik yaratabilir. Bilindiği üzere küresel kaygılar, güçlü dolar ve düşük petrol fiyatları FED’in faiz artırımını engelleyen gelişmeler olarak biliniyor. Çarşamba akşamı FED yine bu dinamiklere dikkat çekip Mart ayındaki faiz artırım ihtimalini azaltan değerlendirmelerde bulunursa biz kurda yeni bir satış dalgası görebiliriz. Tersi senaryoda ise eğer FED bu noktalara fazla değinmediğini gösterir ve Mart ayını işaret ederse biz dolarda 2.98 ve 3.00 bandının uygun bir alım bölgesi olduğunu anlarız ve bu noktalardan 3.05 ve yine 3.07 seviyelerine kadar yükselişler söz konusu olabilir.” dedi.

Daha önce de bu bölgenin önemli dönüş yerleri olarak yatırımcılar tarafından değerlendirildiğini kaydeden Çekcen, “Yani biz bir çok kez bu bandın güçlü bir destek bölgesi olarak çalıştığına şahit olduk ve kurda alımlar genelde bu seviyelerden geldi. Yukarıda saydığımız gelişmelere bağlı olarak yine bu hafta pozisyonlar daha çok bu bölge üzerinde yoğunlaşacak. FED Mart ayına dikkat çekerse dolarda bu seviyelerden sert yükselişler görebiliriz. Fakat fiyatlamalar sonrası eğer kur 2.98’i aşağı yönlü geçerse, dolarda o zaman alıcı olmak riskli olabilir. 2.98’in altında bir fiyatlama bizi 2.95 ve hatta 2.93’lere kadar rahatlıkla götürebilir. Dolayısıyla bu hafta daha çok bu teknik seviyeler izlenmeli ve FED’den çıkacak kararlar ile ABD datalarının seyri dikkatle takip edilmelidir.” diye konuştu.

AA