İSTANBUL (AA) - Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, "2016 yılında 170-190 milyon dolar yatırım hedefimiz bulunuyor. Bunun 120-140 milyon dolarını Aksaray’daki ikinci fabrikamıza ayırdık.” dedi.

Gürçay, 2015 yılı sonuçları ve yeni dönem hedeflerini açıkladığı yıllık değerlendirme toplantısında, “İstikrarlı büyümemizi ülkemize yaptığımız yatırımlar ve uluslararası pazarlarda derinleşen gücümüzle sürdüreceğiz. 2016 yılında 170-190 milyon dolar yatırım hedefimiz bulunuyor. Bunun 120-140 milyon dolarını Aksaray’daki ikinci fabrikamıza ayırdık. Bir yandan bu bölgedeki istihdam çalışmalarımızı da yürütüyoruz.” diye konuştu.

Lassa markasının başta Avrupa olmak üzere dünya pazarlarındaki gücünün artığını belirten Gürçay, "Geçtiğimiz yıl, Avrupa’da her ay bir mağaza açmış olduk. Lassa tabelalı mağaza sayımız 130’un üzerine çıktı. Lassa markamızla FC Barcelona ve Arda Turan sponsorluğumuzla uluslararası marka bilinirliğimize ve imajına katkı sağlarken, yurt içinde otomobilden tarım lastikleri kullanıcılarına kadar geniş bir yelpazede sunduğumuz hizmet ve faaliyetlerimizle ve Brisa kurumsal markamız çerçevesinde Solar Impulse ile güçlendirdiğimiz sürdürülebilirlik alanındaki farkındalık çalışmalarımızla, Brisa bugün ülkesine, ekonomiye ve çevreye değer sağlayan öncü bir kurum konumundadır” değerlendirmesinde bulundu.

Gürçay, Türkiye lastik pazarının istikrarlı olarak dünya pazarının üzerinde büyüme gösterdiğini kaydederek, “2015’te Türkiye pazarı yüzde 9,4 büyümeyle 22 milyon adedin üzerinde gerçekleşti. Binek segmentinde geçen yıla göre pazar payımızı artırdık. Her 3 lastikten biri Brisa markalarına ait.” bilgisini verdi.

Uluslararası pazarlarda sadece satış ağına değil, markanın güven duyulan kalitesinin tanınmasına da odaklandıklarına değin Gürçay, şunları kaydetti:

 "Bir yandan satış ağımızı çok hızlı bir şekilde geliştiriyoruz. Aktif olmadığımız coğrafyalara açılıyoruz. Bugün Lassa 70 ülkede 80 distribütöre sahip, ayrıca 23 ülkede 130’un üzerinde Lassa tabelası altında lastik satış ve hizmet mağazası bulunuyor. Bir yandan da uluslararası standartlardaki üretimiyle devler liginde oynayan markamızın dünyada araç sahipleri tarafından bilinmesi ve tercih edilmesi için çalışıyoruz. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz 21,6 milyon avro değerindeki FC Barcelona anlaşmamızla 1 milyar kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Arda Turan Lassa markamızın elçisi. Kendisi, global olarak gittikçe daha fazla ilgi görüyor ve Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük futbol yeteneklerinden biri olarak ülkemiz için gurur duyulan önemli bir değer. Bu anlamda kendisiyle yapmış olduğumuz işbirliği de, attığımız stratejik adımlardan biri. Tüm bu atılımlarla Lassa’yı Türkiye’nin global ölçekli bir markasına dönüştürme yolunda ilerliyoruz” dedi.

"Bu bütün dengeleri değiştirebilecek bir şey yerli üreticiler için"

Toplantı sonunda soruları da yanıtlayan Gürçay, Çin ticari lastiklerinin şu an Türkiye’ye giremediğini belirterek, “Bu yasağının 2016’nın ortalarına doğru kalkması söz konusu. Öyle bir duyumumuz var. Bu bütün dengeleri değiştirebilecek bir şey yerli üreticiler için.” dedi. Aksaray fabrikasında binler seviyesinde istihdam sağlamayı planladıklarını bildiren Gürçay, bu bölgeyi uzun süren araştırmalar sonucu belirlediklerini söyledi. Gürçay, İran pazarına ilişkin soruya ise, "İran aslında küçük Türkiye gibi bir ülke. İran’a doğru bir ortakla, yeni bir distribütörle yatırım yapmaya başlıyoruz. 20 küsür mağazaya ulaşacağız bu sene içinde. Önümüzdeki sene de yaklaşık 40’lara çıkmaya düşünüyoruz. İran pazarı keyifli bir pazar olacak gibi gözüküyor.” diye yanıtladı.

Gürçay, elektrikli otomobillere yönelik lastik çalışmaları konusunda ise bunun için henüz erken olduğunu ifade etti.

Rakamlarla Brisa
2015 yılı üretimi yüzde 5 artışla 10,5 milyon lastik olan Brisa’nın toplam satış geliri yüzde 6 artışla 1,8 milyar Türk lirası olurken, net karı ise yüzde 3 artışla 192 milyon Türk lirası olarak gerçekleşti.  İhracat gelirleri yüzde 3 artışla 445 milyon Türk lirası olan şirketin 2015 yılı yatırımı ise 108 milyon dolar oldu. Şirketin 2016 yılı yatırım hedefi ise 170-190 milyon dolar arasında.  Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 952 milyon metrekarelik arazide 300 milyon dolar başlangıç yatırımı yapılması ve 2018’de yıllık 4,2 milyon lastik üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.