Özbek, “Güvenlik endişelerinin tırmanışa geçtiği bir haftayı geride bıraktık. Ülkemiz terör saldırıları ile sarsılırken Dolar/TL %1’in üzerinde yükseldi. Lira, diğer gelişen ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. Kurun yükselmesi normalde yatırımcıların hisse senedi satması ile sonuçlanır ancak geçen hafta böyle olmadı. Borsa haftalık bazda %3’e yakın değer kazandı. Bunda küresel borsaların petrole bağlı olarak yükselmesi etkili oldu.
Bu hafta ABD’de 4. Çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Bu daha önce açıklanan verinin bir güncellemesi olacak. Cuma günü açıklanacak GSYİH’nın %0,5 olarak teyit edilmesi bekleniyor. Bu verinin dolar üzerindeki etkilerini izleyeceğiz. Beklentilerin çok üzerinde veya çok altında bir veri doların kısa vadede dalgalanmasına neden olabilir.” dedi. ABD’de açıklanan makro ekonomik verilerin Fed’in faiz artırım kararları üzerinde belirleyici olmaya devam ettiğini kaydeden Özbek, “Ama şunu da hatırlatmak lazım; Fed’den gelen son açıklamalar faiz artırımının küresel ekonomideki çalkantı nedeniyle kademeli olacağı yönünde.” ifadelerini kullandı.

"PPK İzlenecek"
Dolar/TL açısından bu hafta izlenecek önemli bir diğer gelişmenin de PPK Toplantısı olduğunu kaydeden Özbek, “Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Yarın toplanacak. Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısında faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmiyor. Bu noktada MB Başkanı Erdem Başçı’nın görev süresinin Nisan’da dolacağını belirtmekte fayda var. Başçı’nın görev süresi dolana dek para politikasında agresif bir değişiklik yapmasını yani faiz artırmasını beklemiyoruz. Dolar/TL’nin gelecekteki seyri Merkez Bankası’nın para politikalarına ve dolayısıyla yeni Merkez Bankası Başkanı’nın kim olacağına da duyarlı olacak.” dedi.

"Dolar/TL’de 2.94 alım fırsatı olabilir"
Özetle bu hafta Dolar/TL’de işlem yapmak isteyen yatırımcıların güvenlik endişelerini, PPK kararını, petrol fiyatlarını ve ABD’de açıklanacak büyüme verisini izlemesi gerektiğini kaydeden Özbek, “Son olarak Cuma günü Fitch’in açıklayacağı Türkiye not değerlendirmesini takip etmekte fayda var. Yatırımcılar Merkez’den bir faiz değişikliği beklemiyor. Bu nedenle alışılmışın dışında bir açıklama veya karar gelmediği sürece Dolar/TL üzerinde belirgin bir etki beklemiyoruz. Dolar/TL’de 2,94 önemli bir destek seviyesi. Bu seviyenin altına iner ve bir süre kalırsa alım için daha uygun seviyeler beklenebilir. Bu seviyenin altında 2,9250 ve 2,91 seviyeleri gündeme gelebilir. Doların güç kazandığı senaryoda ise 2,95-2,97 aralığını izliyoruz. Bu seviyelerin aşılması yükselişlerin devam etmesi ile sonuçlanabilir” diye konuştu.