E-ticaret, 1995 yılından sonra internet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. Ürün ve hizmetlerin üretim, tanıtım, satış, sigorta, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ağları üzerinden yapılmasıdır. E-ticaret, ticari işlemlerden biri veya tamamının elektronik ortamda gerçekleştirilmesidir.

Global ölçekte sürekli büyüyen bir pazar olan E-ticaret, lojistik yönetimi, ürünlerin taşınması, envanterlerinin tutulması, stok durumunun kontrol edilmesi, depolanması ve bu süreçlerin takip edilmesi, paketlenme sürecinin izlenmesi, depo ve ürün takip maliyetlerinin kontrol edilmesi ve ürünlerin müşterilere ulaştırılması gibi bazı ana maddelerden oluşur.

E-ticarette lojistik sürecin maliyetleri de artmaktadır. Bu sebeple, lojistik sürecinde hem depo maliyetlerini hem çalışan personel maliyetlerini hem de tedarikçilerle olan anlaşmaları ve bunların maliyetlerini kontrol altında tutmak önemlidir. Bu sebeple de kendi depolarını kurmak yerine firmalar kimi zaman tedarikçilerin depolarından yararlanarak, ürünlerini doğrudan bu firmalar üzerinden müşterileriyle buluşturabiliyorlar.

Bu nedenle de çok satan ürün gamlarında, firmalar kendi stoklarını tutarak hem kontrolü sağlıyor hem de daha hızlı gönderilerle müşteri memnuniyetini artıracak çalışmalar yapabiliyor. E-ticaret lojistiğinde ürün yönetiminin doğru yapılmaması ve ürünün tedarikinden, müşteriye ulaşana kadarki sürecin iyi yönetilmemesi uzun vadede e-ticaret firmalarına zarar verecektir. E-ticarette ürün sayısının ve kategorilerinin artması da doğal olarak stok takibini ve teslimatı zorlaştırmaktadır.

Bu nedenle de otomasyon yazılımlarını kullanmak ve depo yönetiminde raf düzenlerini iyi bir şekilde hazırlamak önemli bir rol oynamaktadır. Otomasyon yazılımları e-ticaret sitesi üzerinde görülen ürün stok sayılarıyla, depoda bulunan ürünler arasında bir koordinasyon sağlar ve ürün takiplerinin daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.

E-ticaret olmazsa olmaz olarak nitelendirdiğimiz, hepimizin hayatına bir şekilde giren kritik bir faaliyet alanı olmuştur. E-ticaretin önemi son zamanlarda tüm dünyanın maruz kaldığı COVID-19 salgını döneminde daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bu önem rakamlara da yansıyarak düşüncemizi netleştirmiştir. Türkiye’nin e-ticaret hacminin 2020 yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 64 artmıştır. Tüm dünyanın zorluklarla mücadele ettiği dönemde, yeni normalleşme sürecinde e-ticaret tamamen hayatımızın vazgeçilmezi olmuştur ve artarak devam edecektir.