ANKARA (AA) - Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen, 34 kişinin ölümü ve 136 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan terör saldırılarına dünyadan tepkiler yağdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'deki terör saldırılarına ilişkin, "Türkiye, bu zor gününde Belçika'nın yanındadır. Farklı terör örgütlerinin alçakça saldırılarına maruz kalmış olan halkımız, Belçika halkının acısını derinden hissetmekte ve paylaşmaktadır." değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan açıklamasında, "Çok kısa bir süre önce Ankara'da PKK, arkasından İstanbul'da DAEŞ'in, onlarca insanın hayatına mal olan saldırılarının ardından şimdi de Brüksel'i hedef alan teröristler, hiçbir insani ve ahlaki değer ve sınır tanımadıklarını, kullandıkları alçakça yöntemler açısından birbirlerinden hiçbir farkları olmadığını bir kez daha göstermişlerdir." ifadelerine yer verdi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün sabah saatlerinde Brüksel'de meydana gelen, terörün küresel yüzünü bir kez daha gösteren saldırıları lanetliyor, Belçika hükümeti ve halkına taziyelerimi sunuyor, milletimiz adına dayanışma duygularını paylaşmak istiyorum." ifadesini kullandı. 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Belçika'daki terör saldırılarının alarm verici bir durum olduğunu belirterek, "Bir kere bütün küresel ölçekte terörün bir karanlık odası olduğu belli. Boko Haram'ın Afrika'da bir ülkede yaptığı bir saldırıyla, Ankara'daki terör saldırısıyla, Suruç'taki katliamla Brüksel'deki saldırının mantığı arasında hiçbir fark olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz" dedi. Brüksel'deki saldırılarla ilgili konuşan Kurtulmuş, "Bir kere terörün, uluslararası boyutta geldiği tehlikeli noktayı göstermesi bakımından alarm verici bir nokta. Maalesef terör artık bir uluslararası 'network'e sahip oldu." değerlendirmesinde bulundu. 

Dşişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi twitter hesabında yaptığı açıklamada, Brüksel'deki terör saldırılarını lanetledi. Bakan Çavuşoğlu, açıklamasında "Belçika hükümeti ve halkına taziyelerimizi sunuyoruz" ifadelerini kullandı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "Olmamasını arzu ettiğimiz bu olay, terörle mücadelede ayrım yapmadan, hep birlikte dayanışma ile hareket etmemiz gerektiğini gösteriyor." dedi. Bozkır, Avrupa işlerinden sorumlu Almanya Devlet Bakanı Michael Roth ile bakanlıktaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, terörün uluslararası boyutlarda can almaya devam ettiğini belirterek, "Brüksel'deki saldırıdan ötürü üzgünüz. Olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." diye konuştu.

Bakan Bozkır, twitter hesabından İngilizce paylaşımında, "Brüksel Havalimanı'ndaki patlamaları öğrendiğimde sarsıldım. Her türlü teröre ve terörizm destekçisine karşı mücadele ayrım yapmaksızın devam etmelidir." ifadelerine yer verdi. 

Saldırılara, Almanya, Avusturya, Hollanda, İtalya, İngiltere, Fransa, Rusya, Endonezya ve Irak'tan da tepkiler geldi.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, terör saldırılarını kınadı ve Belçika Kralı Philippe'e gönderdiği taziye mesajında, Brüksel Havalimanı ve Maelbeek metro istasyonunda terör saldırılarına ilişkin haberlerin kendisini derinden sarstığını belirterek, "Almanya terör saldırıları karşısında Belçika’nın yanındadır. Avrupa’nın değerlerini, özgürlüğü ve demokrasiyi birlikte savunacağız." ifadelerini kullandı.

Avusturya Cumhurbaşkan Heinz Fischer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Brüksel'deki terör saldırılarını bütünüyle kınıyorum. Ancak terörizm ve sivil halka yapılan saldırılar bizi demokratik yolumuzdan şaşırtmamalı. Bu zor zamanlarda duygularımız mağdurların yakınları ve Belçika'daki insanlar için." ifadesini kullandı.

Hollanda Başbakanı Mart Rutte, "Brüksel kalbinden vuruldu, Belçika kalbinden vuruldu, Avrupa kalbinden vuruldu." yorumunu yaparken, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Twitter hesabından "Kalbim ve aklım Brüksel'de, Avrupa"da" paylaşımını yaptı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Brüksel'deki patlamaların ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Brüksel'deki olaylardan dolayı şoke oldum ve endişelendim. Yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadesine yer verdi. Cameron, saldırılarla ilgili olarak, "Bu saldırılar İngiltere'de, Fransa'da, Almanya'da veya Avrupa'nın başka bir yerinde de olabilirdi. Birlikte durmamız lazım." yorumunda bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, Belçika halkının yanında olduklarını ve saldırılardan yalnızca Brüksel'in değil tüm Avrupa'nın zarar gördüğünü söyledi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, terör saldırılarını kınadı ve Belçika Kralı Philippe'e taziye mesajı gönderdi. Kremlin internet sitesinde yer alan mesajda, "Bu barbarca suç, terörizmin sınırları olmadığı ve tüm dünya milletlerini tehdit ettiğini bir kez daha gösterdi." ifadelerine yer verildi. 

Estonya ve Polonya, Brüksel'de 34 kişinin ölümüne neden olan terör saldırılarından sonra dayanışma mesajları yayımladı. Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Terör, bu kez Avrupa'nın kalbi Brüksel'de. Bu aşağılık ve iğrenç suçu işleyenlere en iyi cevap Avrupa'nın işbirliği içinde olması. Estonya, Belçika'nın yanında yer alıyor. Kurbanların aileleri ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz" ifadesini kullandı. 

Endonezya Dışişleri Bakanlığı, "Endonezya hükümeti ve halkı, Belçika hükümetine ve olayda yaşamını yitirenlerin ailelerine taziyelerini sunmaktadır." açıklamasında bulunurken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığının resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "Belçika'nın başkenti Brüksel'de halkı hedef alan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Söz konusu saldırıdan dolayı Belçika hükümeti ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadesine yer verildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ürdün'ün başkenti Amman'da Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cude ile düzenlediği basın toplantısı sırasında Brüksel'de düzenlenen terör saldırılarını haber alınca göz yaşlarına boğularak toplantıyı yarıda kesti. 

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Zaventem Havaalanı'nda düzenlenen iki saldırıda 14 kişi, Maelbeek metro istasyonundaki saldırıda da 20 kişinin hayatını kaybetti. Üç saldırıda 136 kişi yaralandı.

Saldırılardan sonra Belçika'da terör tehdidi seviyesi en üst düzeye çıkarıldı, Zaventem Havalimanı boşaltıldı, tüm seferler iptal edildi ve metro istasyonları kapatıldı. 

Saldırılardan sonra birçok Avrupa ülkesinde tehdit düzeyi ve güvenlik önlemleri artırıldı.

-Belçika'daki PKK varlığı 

Terör saldırılarına maruz kalan Belçika'da, AB'nin terör örgütleri listesinde bulunan PKK da etkili bir varlık gösteriyor. 

PKK, Ankara'da 13 Mart'ta düzenlediği terör eyleminden sadece iki gün sonra Brüksel'de propaganda amacıyla örgüt simgelerinin yer aldığı bir çadır kurmuştu. Örgütün kırmızı bültenle aranan Avrupa’daki liderlerinden Remzi Kartal, çadırda basın toplantısı düzenlemişti. 

Brüksel'de 18 Mart'ta düzenlenen Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi sırasında içi boşaltılan çadır, ertesi gün tekrar kurulmuş ve Belçika polisi tarafından korumaya alınmıştı. 

Belçika hükümeti, Türkiye'nin en düzeyde ilettiği tepkilere rağmen terör örgütüne yönelik tutumunu değiştirmemişti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili, "Bunlar ikircikli davranıyorlar. Bugün bayrağı indirmişler, posterleri kaldırmışlar, kimi aldatıyorsunuz. Dürüst olun, samimi olun. Karşınızda aldanacak bir Türkiye yok, bir Türk milleti yok. Bunu biliniz. Bunun adı teröre teslim olmaktır. Bunlar teröre teslim oldular" ifadelerini kullanmıştı.  

Türkiye, özellikle Batı ülkelerine, terör örgütleri arasında ayrım yapılmadan teröre karşı topyekün mücadele çağrısı yapıyor.