EDİRNE (AA) - Türkiye'de atletizm alanında çocuklara yönelik düzenlenen geniş kapsamlı spor etkinliği "Cheetos Türkiye’nin En Hızlısı" yarışı, Edirne koşusuyla başladı.

İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün inisiyatifi ile Türkiye Atletizm Federasyonu'nun desteği ve ORG Sports'un organizasyonu ile düzenlenen "Cheetos Türkiye’nin En Hızlısı" yarışının açılış koşusu, Edirne Şükrüpaşa Atletizm Sahası'nda bine yakın çocuğun katılımıyla gerçekleştirildi.

İlköğretim çağındaki çocukların sporla tanışmasını ve ülkeyi uluslararası düzeyde temsil edecek sporcuların yetişmesini amaçlayan "Cheetos Türkiye’nin En Hızlısı"nda ilk yarışmasında, 100 metrede, yaşayan sporcular arasında dünyanın en iyi derecesine sahip atleti Carmelita Jeter  çocuklar için koştu.

Türkiye’den ilköğretim çağındaki çocuklar önce 10 ilde düzenlenecek il finalleri, ardından da İstanbul’da düzenlenecek büyük final için yarışacak. 

Elemeleri geçen çocuklar, 14 Haziran’da İstanbul’da gerçekleşecek Türkiye finalinde büyük ödül için yarışacak. Kendi yaş kategorilerinde birinci gelecek çocuklar, "Türkiye'nin En Hızlısı" unvanını kazanacak.

"Cheetos Türkiye’nin En Hızlısı" Türkiye finalinde ilk üçe giren sporculara, yarışmaya katıldıkları yıldan sonraki eğitim öğretim süresi dahilinde spor yaşantılarına devam etmeleri şartıyla aylık burs verilecek.

Ayrıca kendi yaş kategorilerinde "Cheetos Türkiye’nin En Hızlısı" finali sonucunda birinci olacak sporcular da Avrupa Atletizm Şampiyonası'nı Hollanda'nın Amsterdam kentinde izlemeye hak kazanacak. Bölge finalleri ve Türkiye finalinde dereceye giren sporculara da Nerf tarafından çeşitli hediyeler verilecek. 

Yarışmanın kalan etapları 21 Nisan’da Bursa, 9 Mayıs’ta İzmir, 12 Mayıs’ta Bolu, 16 Mayıs’ta Ankara, 18 Mayıs’ta Antalya, 24 Mayıs’ta Samsun, 26 Mayıs’ta Erzurum, 31 Mayıs’ta Diyarbakır, 2 Haziran Gaziantep’te yapılacak.



- Jeter: "Pes etmeyeceksiniz"



Carmelita Jeter, gazetecilere yaptığı açıklamada, organizasyonun içerisinde yer almaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Çocukların istekli olmasının her şeyi kolaylaştırdığını belirten Jeter, "Çocuklar daha önce böyle bir fırsatı elde etmedikleri için bu projeyi onların da çok ciddiye aldığını fark ettim. Bu çocuklar yetiştiğinde uluslararası arenada daha çok Türk göreceğimizden eminim." diye konuştu.

Bir gazetecinin "Bir sporcuda olması gereken özellikler nelerdir?" sorusunu Jeter, "Çok çalışmalı ve gündelik hayatta da hareket halinde olmalı. Bu baskette olabilir, başka bir spor dalı da olabilir. Belli bir seviyeye gelmek için hiçbir zaman mücadele etmeyi bırakmayacaksınız, pes etmeyeceksiniz. Sürekli çalışmanız ve bunun üzerine meşgul olmanız gerekiyor." diye yanıtladı.

Bir soru üzerine Jeter, Türkiye'deki çocukların güçlü, enerjik ve mükemmel bir kimliğe sahip olduğunu söyledi.

Türkiye'deki çocukların atlet olmak için gereken üç özelliği de taşıdığını ifade eden Jeter, "Beni gördüklerinde çok mutlu olmaları, çığlık atmaları ne kadar istekli olduklarını gösteriyor. Bu sporda istek en önemli unsur. Bu proje onların daha da ileri gitmelerine ve ileri adım atmalarına sebep olacak." şeklinde konuştu.

Jeter, daha sonra  75. Yıl İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Şevval Nur Kaba ile kısa gösteri koşusu yaptı. Kaba, atletizme devam ederek gelecekte dünyanın en hızlısı olmak istediğini kaydetti.



- Gizem Turan: "Milli sporcularımızın arasına yenilerini katmayı hedefliyoruz"



Pepsico Türkiye Yiyecek Pazarlama Müdürü Gizem Turan da organizasyonun ilk ayağının Edirne'de yapıldığını söyledi.

Hızlı bir başlangıç yaptıklarını ifade eden Turan, "Dünyanın en hızlısı Jeter ve Türkiye'yi dünya çapındaki triatlon yarışlarında temsil eden milli atlet Bahar Saygılı, çocuklarla bir araya geldi. Bu sene de Türkiye'nin dünya çapında iyi atletler yetiştirebilmesi bizim için çok önemli. Şu anda bu aktivitelerle milli sporcularımızın arasına yenilerini katmayı hedefliyoruz." dedi.

Milli sporcu Bahar Saygılı ise etkinliğin 10 ilde yapılacak il finalleriyle düzenleneceğini belirtti.

İl finallerinin ardından İstanbul'da iki yarı finalin gerçekleşeceğini aktaran Saygılı, "Büyük Türkiye finalinde Türkiye'nin en hızlı çocukları belli olacak. Atletizme büyük katkısı olan bu etkinliğin bir parçası olamak benim için de mutluluk verici." ifadelerini kullandı. 

Yarışmalara devam ettiğini ve geçen hafta dünya şampiyonasına katılmaya hak kazandığını aktaran Saygılı, çocuklara yarışlarda başarılar diledi.

Etkinliğe katılan çocuklar sahada çeşitli oyunlar oynadı ve Cheetos'un maskotu ile eğlendi.