Türk ekonomisi açısından Almanya çok önemli bir ülke. Türkiye’nin yıllardır en çok ticaret yaptığı ülke. Almanya en çok ithalat ve en çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında birinci. Yurt dışında en çok Türk göçmenin yaşadığı ülke. Neredeyse bu ülkede ikinci bir Türkiye Cumhuriyeti var. Berlin, Köln, Münih, Stuttgart, Dortmund, Düsseldorf, Krefeld, Aachen. Bonn, Frankfurt, Hanau gibi birçok şehir’de ortalama 20 bin ila 100 bin arasında Türk yaşıyor. Bunların içinde kendi iş yerini kuranların sayısı her geçen gün artarken Alman ekonomisine can veren önemli fabrikalarda çalışan Türk işçilerin sayısı da hiç azımsanmayacak kadar fazla. Almanya, Türklerin vize engeline rağmen en çok gidip geldikleri ülkeler arasında ilk sıralarda. Almanya’nın başta Frankfurt, Münih, Köln, Berlin ve Hannover kentlerinde düzenlenen dünyaca ünlü sektörel fuarlara Türk iş adamlarının katılımı da çok yüksek. Dünyanın en önemli Ev Tekstil Fuarı Heimtextil, dünyanın en büyük Halı fuarı Domotex, dünyanın en büyük mobilya fuarlarından biri olan Köln İMM her yıl ocak ayında düzenleniyor. İki yılda bir düzenlenen Köln Anuga, ve Cebit Hannover de dünyanın sayısı büyük fuarları arasında geliyor.

YURT DIŞINDA FUARLARA KATILAN TÜR FİRMALARIN ÇABALARI YETERSİZ
2014 yılının ilk haftası Ekopazar ekibiyle birlikte Almanya’da dünyaca ünlü fuarları ziyaret etme imkanımız oldu. Önce Frankfurt Heimtextil Fuarı, ardından Hannover Domotex Halı Fuarı’nı ziyaret ettik. Köln’de düzenlenen Mobilya Fuarı ise iki yıldır Türk mobilya sektörünün ilgisi dışında. Çünkü Köln İMM’ye alternatif olarak her yıl ocak ayında İstanbul’da düzenlenen Mobilya Fuarı, Türk mobilya sektörü için daha kazançlı ve daha cazip… Türk sanayicileri ve ihracatçıları artık uzak yakın demeden dünyanın her köşesine ulaşıp mal satmak çabasında. Devlet ihracata ve fuarlara verdiği desteklerle sanayici ve ihracatçıların önünü açmaya çabalıyor. Ancak hem Heimtextil hem de Domotex Fuarı’na katılan Türk katılımcıları gözlemlediğimde devlet imkanlarını kullanarak fuarlara katılan firmaların çabalarının yetersiz ve uluslararası piyasalarla rekabette yeteri kadar bilinçlenemedikleri anlaşılıyor. Devletin sunduğu imkanları kullanarak uluslararası fuarlara katılan firmalar arasında acilen seçim yapılmalı. Rekabet gücü olmayanların desteklenmesinin israftan başka bir şey olmadığı apaçık belli. Eğer devlet desteği verilecekse firmalar arasında seçim yapılarak daha güvenilir ve ileri dönük projeleri olan firmaların desteklenmesinin isabetli olacağı kanaatindeyim. Çünkü devletin verdiği imkanlarla fuara katılıp stant açan birçok firmanın uluslararası ticaret kuralları başta olmak üzere gerekli bilgi ve beceriye sahip olmadıkları ilk bakışta görülüyor... “Devlet baba fuar masraflarımızı karşıladı. Biz de geldik.” diyen sanayiciyle 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamak mümkün görünmüyor… Heimtextil, Türk ev tekstilinin uluslararası arenada boy gösterdiği en önemli fuarlardan biri. bu sene Uludağ Tekstil İhracatçılar Meclisi'nin (UTİM) birlik ve beraberlik içinde geliştirdiği proje Türk ev tekstil sektörü açısından gelecek yıllara umutla bakmamızı sağlıyor. Fuarda Türkiye’nin sektörde dünya markası olmuş firmaları; Tanrıverdi (Verdi), Küçükçalık, Burkay, Brillant, Gökyıldız, Özdilek gibi firmaların yanı sıra 120‘ye yakın firma dış pazarlarla rekabet içinde olabileceğini vurguluyordu. Türk sanayicileri özellikle Hindistan, Çin ve Pakistan tehdidini kaliteli ürün ve hızlı teslimle aşmanın rahatlığını yaşıyor. Artık Uzak Doğu kaliteli ve modern tasarımlarıyla göz dolduran Türk ev tekstili için çok fazla bir tehdit gözükmüyor.

İNOVATİF ÜRÜNLER DİKKAT ÇEKTİ
Fuarı gezerken gördüğümüz inovatif ürünlerde dikkatimizi çekti. Sadece Almanya’ da 2 bin civarında Türk camisinin olduğunu düşünürsek, Avrupa genelinde camilerimizin sayısı 3 bin 500’e yaklaşıyor. Fuarda Gaziantepli Flora Halı’nın ürettiği gül kokulu seccade ve gül kokulu cami halıları en çok dikkat çeken yenilikler arasındaydı. 2014 yılı başında Almanya’ya yaptığımız ziyaret sırasında gurbetçi vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde artık Alman ekonomisinin giderek Avrupa Birliği’ni taşıyamaz hale geldiği ortaya çıktı. Almanya’da işsizlik ve devlet yardımıyla yaşamını sürdüren vatandaşlarımızın sayılarının her gecen gün artması ve iş imkânlarının kasıtlı olması, daha çok eğitimli ve vasıflı insan gücüne ihtiyaç duyan Alman ekonomisinde bu ülkede yaşayan yaşlı kuşak için büyük tehlike. Genç ve eğitimli Türkler ise Almanya’da iş dünyasında yükselişlerini sürdürüyor. Hem siyasette, hem iş dünyasında bireysel başarılar medyanın da ilgisini çekiyor artık… Birçok Alman firmasının üst düzey yöneticilerinin arasında genç Türkler de artık önemli bir mevkilerde bulunuyor. Merkez Bankası, Alman Ekonomi Bakanlığı ve Almanya’nın en büyük sanayi kuruluşlarında en üst düzeyde olmasa bile ikinci, üçüncü kademede genç Türklerin sayısı giderek artıyor…

Türk sanayicileri özellikle Hindistan, Çin ve Pakistan tehdidini kaliteli ürün ve hızlı teslimle aşmanın rahatlığını yaşıyor.

GAZİANTEPLİ FİRMALAR DOMOTEX’TE
Hannover’de ise Türk halı sektörü adeta Domotex’in yüzde 50’sine hitap eder durumda. Domotex’i gezerken Türkiye’de bir şehrin topyekûn kalkınma ve ihracat hamlesi yerli yabancı herkesin dikkatini çekiyor. Makine halısı üretiminde dünya liderliğine gözünü diken Gaziantep sanki Hannover’de Domotex’e taşınmış gibi… Fuardaki stantların önemli bir kısmı Gaziantepli halı sanayicileri tarafından kuşatılmış. Halıda dünya devi Merinos, Kaşmir, Saray, Nurteks, bu yıl yeniden dünya pazarlarına açılan Flora ve Gümüşsuyu ilk başka dikkat çeken büyük üreticiler… Gaziantep bir olmuş, birlik olmuş adeta. Bir nehir gibi Hannover’e akmış.. Başınızı sağ çevirseniz Gaziantepli, sola cevirseniz Gaziantepli.. Gaziantep’in halı sektöründe marka olması hepimizi gururlandıran bir tablo. Umarım bu başarı yıllarca sürer. Türk halı sektörü dünya pazarlarında bugün elde ettiği büyük başarıyı gelecek yıllarda daha üst çizgilere taşır.