Her savaş maliyet unsurudur. Devlet bütçelerine ilave yük getirir.  

2018 Bütçesi yapılırken, Milli Savunma Bakanlığı tahsisatı yüzde 40 oranında yüksek tutulmuş idi. Hükumet bütçe yapılmadan önce, böyle bir harekatın yapılmasını programlamış ve tedbirini de almış görünüyor.

Bütçede karşılığı ayrıldığına göre, Zeytin Dalı Hareketinin bütçeye ilave yük getirmesi beklenmiyor. Yeterli şart, harcamaların tahsis edilen limitler dahilinde yapılmasıdır.

Türkiye yıllardan beri terörizm ile mücadele ediyor. Askeri harcamalara, her geçen yıl daha çok para ayırıyor.  Afrine yapılan müdahale, biraz daha geniş kapsamlı olmaktan ileri gitmiyor. 

Zeytin Dalı Harekatında kullanılan mühimmatın tamamı Türkiye'de üretiliyor. Uçak ve Tank dışında tüm silahların Türkiyede üretildiği açıklandı. 

Altay Tankı, Almanya'nın engeli nedeniyle bu harekata yetişemedi. Ancak hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğu biliniyor. Uçak meselesinde de epey mesafe alındı. Türkiye  Atak Helikopterleri ve İnsansız Hava Araçlarını  üretiyor ve bu harekat sırasında kullanıyor.

Bir ülke kendi ürettiği savaş malzemesini kullandığı zaman ekonomiye getirdiği yük, malzeme maliyeti seviyesine düşüyor. Örneğin, roketlerin cinsine göre, tanesinin fiyatı milyon dolardan başlıyor. Dışarıdan satın aldıgınız zaman bu parayı ödemek zorundasınız. Kendimiz ürettiğimiz taktirde,  roketin  ülkeye ekonomik yükü, malzeme ve  emek maliyetine düşüyor. 

Zeytin Dalı Harekatında kullanılan askeri malzemenin ülkede üretilmesi nedeniyle,  mühimmat ve askeri donanıma ilişkin harcamaların ekonomiye  önemli bir negatif etkisi olmayacaktır.

Üretimde talebin, arzı sürekliyici etkisi vardır.  Talebi olan mal üretilir. Askeri harcamalar arttığı zaman, onu üreten sektör harekete geçiyor. Yan sanayiyi destekliyor. Ekonomide canlılık meydana geliyor. 

Bu kuralın, Amerikan ekonomisinde çok iyi işlediğini görüyoruz.  Amerikan ekonomisi, silah sanayindeki dinamizm sayesinde ekonomik büyümeyi gerçekleştiriyor. Dinamizmi fark eden Amerikalılar, her on yılda bir bomba atacak yer arıyor.

Zeytin Dalı Harekatında kullanılan malzemelerin yerli üretim olması sayesinde; kur, faiz ve enflasyon oranlarında büyük bir değişme beklenmemelidir. Başlangıçta oluşacak etki, psikolojik olup kısa sürede dengeler tekrar yerine oturacaktır.