Pilotun Bişkek’e inmek üzere alçaldığımızı bildiren anonsunun ardından heyecanla ve benim için çok gizemli ve etkileyici Kırgızistan ile ilgili bir şeyler görebilirim umuduyla camdan baktım. Ancak Bişkek’te saatin 06:30 olmasına rağmen tek görebildiğim koca bir karanlıktı. Orta Asya’nın tam ortasına 5 saatlik bir yolculuğun ardından hayli yorgun ve 4 saatlik farkın verdiği ufak çaplı bir jetlagdan mustarip halde vardım. Havaalanından otele gitmek için aracımızı beklerken de beni sarmalayan karanlığın esiriydim. Sonradan öğreneceğim üzere kış mevsiminde buralarda güneşin aydınlığına kavuşabilmek saat 9’u buluyormuş. Kırgızistan ile ilgili ikinci yaşadığım şok; yine coğrafi konudaydı. Elbette yolculuğa başlarken ne kadar soğuk bir ülkeye gittiğimi biliyordum ancak denize kıyısı olmayan bu bozkırda hissettiğim soğuğun ardından kemiklerimin donduğunu zannettim. Neyse ki Kırgızlar havanın tersine sıcakkanlı insanlar. Hava soğuk olsa da küçük bir espri ve gülen yüzler bir anda içinizi ısıtabiliyor.

Sovyetler’den miras geniş caddelerden ilerleyerek otelimize varmamız yarım saat sürdü. Birkaç saatlik dinlenmenin ardından TRT Avaz’da yayınlanan programımız “Ay Yıldızın İzinde”nin çekimlerine başlamaya hazırdık.

GÖKTÜRKLERİN TORUNLARI TÜRK ATALAR
Kırgızistan’ın Oş şehri yakınlarında, Özgen bölgesinde yaşayan Göktürklerin torunları Türk atalar geleneksel giysileri ve ilginç karşılama töreniyle binlerce yıllık kültürlerini bugün de yaşatıyor… Kırgızistan’ın güneybatısında yer alan Oş yaklaşık 260 bin nüfusuyla ülkenin en büyük ikinci şehri. Güneyin başkenti olarak da adlandırılan Oş’un nüfusunun çoğunluğunu Kırgızlar oluşturuyor. Özbekler, Ruslar ve Tacikler de önemli bir nüfus yoğunluğuna sahip. Kırgızistan’ın kadim şehri Oş’ta ay yıldızın izini sürüyoruz ve Aktilek semtine geliyoruz. Kırgız Türk kardeşliğinin göstergelerinden biri olan Kırgız-Türk Dostluk Lisesi’nin inşasını TİKA gerçekleştirmiş. Kırgız-ürk Dostluk  Lisesi’nde 850 öğrenci eğitim görüyor. Okul müdürü Saltanat Amanova, kardeşlik elini uzatan Türkiye’ye teşekkür ediyor.


Ay Yıldızın İzinde - Kırgızistan devamı...