KONYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, "Yurt dışında oluşan herhangi bir salgın durumunda ülkemizin uluslararası giriş noktalarında her türlü tedbir alınmaktadır. Salgın olsun olmasın 365 gün uluslararası giriş noktalarında bu konuda tedbir alan ender ülkelerden biri Türkiye'dir" dedi.

Hatipoğlu, Dünya Sağlık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, günümüzde insanlığı tehdit eden sağlık sorunlarının başında enfeksiyon, obezite, sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığının geldiğini söyledi.

Genel Müdürlük olarak dünyada oluşan enfeksiyon ve salgınları yakından takip ettiklerini vurgulayan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Yurt dışında oluşan herhangi bir salgın durumunda ülkemizin uluslararası giriş noktalarında her türlü tedbir alınmaktadır. Salgın olsun olmasın 365 gün uluslararası giriş noktalarında bu konuda tedbir alan ender ülkelerden biri Türkiye'dir. Bunun en somut örneği, yaşanan Ebola ve MERS CoV enfeksiyonlarıdır. Ülkemiz ana geçiş güzergahında olmasına rağmen Ebola vakamız yoktur. Hac ve umreden dönen şüpheli yaklaşık bin 450 vatandaşımızın hiçbirinde MERS CoV virüs enfeksiyonuna rastlanmadı. Sağlık Bakanlığı olarak bu konularda etkin tedbirler alınarak, enfeksiyonlardan korunma yoluna gidilmiştir."

Hatipoğlu, dünya nüfusu arttıkça daha rahat bulaşma yolu bulan enfeksiyonların salgınlara sebep olduğunu belirterek, "Bilinçsizce, gereksiz kullanılan antibiyotikler ve benzer ilaçlar, enfeksiyon ajanlarının direnç kazanmasını sağlamakta ve gelecekteki enfeksiyon riskini artırmaktadır" diye konuştu.

- Obezite sıklığı yüzde 30

Türkiye'de obezite sıklığının yüzde 30 olduğuna dikkati çeken Hatipoğlu, bu oranın kadınlarda erkeklere göre iki kat daha fazla olduğunu aktardı.

Obezite oranının 0-6 yaş grubundaki çocuklarda ise yüzde 8 olduğunu dile getiren Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Dünyadaki obezite sıklığı son 10 yılda yüzde 20 artmış ve halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Obezite, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, karaciğer yağlanması, psişik bozukluklar, kanser, kas ve iskelet sistemindeki problemleri de beraberinde getirmektedir. Obezite, sigara ve alkolle mücadelede başta Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere aktif bir uğraş sürdürülmektedir. Sağlık Bakanlığı olarak amacımız sağlık mücadelesinde vatandaşlarımızın doğru bilinçlendirilmesine yardımcı olmak ve sağlıklı olma savaşına bütün toplumumuzun katılımını sağlamaktır."