Amerikan Merkez Bankası Fed’in bu yıl içerisinde 4 kez faiz artıracağı beklentileri gelişen ülkelere (GOP) yönelik rüzgârın olumsuz esmesine neden oldu. Fed toplantısı faiz beklentilerini zayıflattı ve gelişen ülkelere yönelik negatif rüzgârı tersine çevirerek, GOP’lara fon girişlerinin yeniden hızlanmasını sağladı.

İntegral Menkul Değerler analistlerinden Eda Karadağ, gelişen ülke piyasalarını değerlendirdiği araştırma raporunda küresel gelişmelerin bu ülke ekonomilerini olumlu yönde etkileyebileceğine işaret ediyor. Karadağ’ın hazırladığı raporda öne çıkan konular şu şekilde özetleniyor: Gelişen ülke piyasaları (GOP), 2016 yılının başlarında çok güçlü bir görünüm içerisinde değildi. Fed’in bu yıl içerisinde 4 kez faiz artıracağı beklentileri gelişen ülkelere yönelik rüzgârın olumsuz esmesine neden oldu. Ancak, geçtiğimiz Mart ayı Fed toplantısı faiz beklentilerini zayıflattı ve gelişen ülkelere yönelik negatif rüzgârı tersine çevirerek, GOP’lara fon girişlerinin yeniden hızlanmasını sağladı. Ancak, bu süre zarfında GOP’lar arasında da negatif ayrışmalar görüldü. Brezilya ve Güney Afrika’da yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı’ndaki kayıplar, GOP’lardaki seyrin bir süreliğine bozulmasına neden olmuştu. Brezilya’da halk-hükümet arasındaki gerginlikler ve Güney Afrika’da maliye bakanının istifa etmesi her iki ülkeye olan güvenin zedelenmesine neden olduğu gibi ülke para birimlerininde GOP’lar arasında değer kaybetmesine neden oldu. Yaşanan bu değer kayıpları, GOP’larda kısa süreli bozulmaları beraberinde getirdi.



Fed, faiz artışını bir süreliğine rafa kaldırdı
Mart ayı Fed toplantısının ardından oluşan güvercin hava, Fed başkanı Janet Yellen’ın toplantıdan bir hafta sonra New York Ekonomi Kulübü’ndeki konuşması ile daha da güçlendi ve piyasalarda Nisan ayı faiz artışı beklentisini sonlandırmış oldu. Fed’in faiz artışını bir süreliğine rafa kaldırması, GOP’lara olan yabancı girişlerinin yeniden canlanmasını sağlıyor. 2015 yılında, Fed’in arkasında kalan gelişen ülke merkez bankaları 2016 yılında yavaş yavaş harekete geçti. Mart ayı Fed toplantısının ardından, Endonezya ve Macaristan Merkez Bankaları faiz indirirken, Güney Afrika ise faiz artırımına gitmeyi tercih etti. TCMB ise politika faizine dokunmazken, marjinal fonlama oranı ve borç verme faizinde indirime gitti. 2016, gelişen ülkelerin yılı olabilir Bununla birlikte, Washington merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) hazırladığı rapor, gelişen ülkelere yönelik fon girişlerinin Mart ayında şiddetlendiğini kanıtlar nitelikte. Raporun içeriğinde, gelişen ülke piyasalarına Mart ayında yaklaşık 36.8 milyar dolarlık yabancı portföy girişi gerçekleşirken, bu rakamın son 21 ayın en yüksek portföy girişi olarak gerçekleştiği dikkat çekiyor. Şubat ayında gelişen ülkelere portföy girişleri 5.4 milyar dolar seviyesinde oluşmuştu. Şubat ayına göre, Mart ayında oldukça güçlü bir giriş olması, 2016’nın gelişen ülkelerin yılı olacağı algısını güçlendirmekte. Önümüzdeki süreçte, bu girişlerin şiddetlenmesi Lira’nın da dahil olduğu gelişen ülke piyasaları açısından oldukça iyimser bir görünüm sergileyebilir. İntegral Menkul Değerler Analisti Eda Karadağ, gelişen ülkelerin ekonomik görünümünü ise şu şekilde özetliyor:

Türkiye
* Türkiye, 2015 yılını %4.00 büyüme kaydederek tamamladı.
* İşsizlik oranı Aralık ayında %10.8 ve arındırılmış verilerde ise işsizlik oranı %10.3 olarak gerçekleşti. 
* TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın 19 Nisan tarihinde görev süresi tamamlandı. TCMB’nin yeni başkanı Murat Çetinkaya oldu.

Çin
* Çin ekonomisi, 2015 yılında % 6.92 büyüme kaydetti.
* Çin’de işsizlik oranı 2015 yılının dördüncü çeyreğinde %4.05 seviyesinde açıklandı.
* Çin Merkez Bankası, politika faizini %4.35 seviyesinde sabit bıraktı.
* Uluslararası Para Fonu(IMF), “Dünya Ekonomik Görünüm Raporu”nda, Çin ekonomisinin 2016 yılına ilişkin büyüme tahminini %6,3’ten %6.5’e yukarı yönde revize etti.

Brezilya
* Brezilya’da yaşanan siyasi gelişmeler, ülkenin kredi notu üzerinde de negatif etki yaratıyor. Moody’s, Brezilya’nın ihraççı ve tahvil notlarını Ba2’ye düşürdü ve görünümünü negatife çekti. Açıklamalarda, Brezilya ekonomisinin bir süre daha büyümesinde kötüleşmeye devam edebileceğini ve bu nedenle ülkenin kamu borçlarının üç yıl içerisinde GSYIH’nın %80’ni aşabileceğini öne sürdü.
* S&P, Brezilya’nın kredi notunu “BB+” dan “BB” ye düşürürken, görünümünü “negatif” olarak korudu. Kuruluş, yapmış olduğu açıklamalarda, ülkede devam eden siyasi ve ekonomik zorluklar, ülke ekonomisini de olumsuz etkilemeye devam ettiği belirtildi.
* Brezilya’da işsizlik oranı 2016 yılında yükselişini sürdürüyor. Ocak ayında %7.6 ve Şubat ayında %8.2 olarak açıklandı.
* Brezilya Merkez Bankası, Mayıs 2015 tarihinden bu yana politika faizini değiştirmedi. Brezilya’da politika faizi %14.25 seviyesinde.
* 2016 yılında Brezilya’da enflasyon azalmaya devam ediyor. Mart ayına yönelik açıklanan enflasyon %9.39 olarak gerçekleşti. 2015 Kasım ayından bu yana çift haneli olarak açıklanan enflasyon Mart ayında tek haneye geriledi.

Rusya
* Rusya’da enflasyon 2016 Ocak ayından bu yana düşüşünü sürdürüyor. Ocak ayında %9.8 ve Şubat ayında %8.1 olarak açıklanan enflasyon, Mart ayında da %7.3 seviyesine geriledi.
* Rusya’da işsizlik oranı değişim göstermeyerek %5.8 olarak gerçekleşti.
* Rusya ekonomisinde daralma sinyalleri devam ediyor. Ülke ekonomisi, 2015 yılını -% 3.7 küçülerek tamamladı.
* Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P, Rusya’nın kredi notunu “BB+” ve not görünümünü “negatif” olarak teyit etti.

Güney Afrika
* Güney Afrika Merkez Bankası politika faizini %6.75’ten %7.00’a yükseltti.
* Güney Afrika Maliye Bakanının istifa etmesi, hükümet içerisinde iç karışıklıklara neden oldu. Hükümette yaşanan gerginlikler nedeniyle ülkenin para birimi bu süreç içerisinde gelişen ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Endonezya
* Endonezya, Gelir Vergisi konusunda revizyon düşünüyor. Hükümet, Endonezya’da kurumlar vergisi oranını %25’ten %20’ye düşürülmesi gerekti-ğini belirtti. Ancak, bu konu hakkında daha detaylı bilgi verilmedi.
 * Endonezya Merkez Bankası, 7 günlük ters repoyu gösterge faiz yapmayı planladığını duyurdu. Kesinlik kazanmadığı için detaylı bir açıklama yapılmadı.

Hindistan
* Hindistan Merkez Bankası, repo faiz oranını %6.75’den %6.50’ye indirdi.
* Hindistan’da enflasyon bir önceki aya göre azalarak %5.18 olarak gerçekleşti.

* Polonya
* Polonya ekonomisi, 2015 yılında ivme kazandı. 2015 yılı ilk çeyrek rakamı %3.6 olan büyüme rakamı, 2015 yılını %3.9 seviyesine yükseliş kaydederek tamamladı. Ülke ekonomisindeki artışa en büyük katkı, AB ülkelerine yapılan ihracat olduğu görülüyor.
* Polonya’da enflasyon -%0.9 olarak açıklandı.
* Polonya’da işsizlik oranı %10.3 seviyesinde gerçekleşti. Veri, bir önceki aya göre değişim göstermedi.

Macaristan
* Macaristan Merkez Bankası 15 indirime giderek faiz oranını %1.35’den %1.20’ye indirdi.
* Macaristan ekonomisi, 2015 yılında %2.95 oranında büyüme kaydetti.
* Şubat ayında enflasyon azalarak %0.9 seviyesinden %0.3 seviyesine geriledi.
* Macaristan’da Şubat ayında işsizlik oranı %6.2’den %6.1’e geriledi.