1948 yılında ilk modelini satışa sunan Land Rover, bugün 4x4 ya da SUV denildiğinde tüm dünyada ilk akla gelen markalardan biri. Son dönemde öne çıkan premium kompakt SUV modeli olarak yollara çıkmaya başlayan Land Rover Discovery Sport, bu ay test konuğumuz oldu. Yeni Discovery Sport’un geliştirilmesinde güvenlik temel bir öncelik konusu olarak dikkate alınıyor. Bu sayede sınıfında bir ilk olan yaya hava yastığı, otonom acil durum frenleme ve hem ultra yüksek sağlamlığa sahip hem çelik hem de son derece hafif alüminyum içeren son teknoloji ürünü karoser gibi sonuçlar elde edilerek yeni modele adaptasyonu sağlanmış.
Land Rover Discovery Sport’un sürüşünü konforlu, gelişmiş ve tatminkâr kılarken diğer yandan Land Rover’ın dünya çapında ünlü olduğu tüm yollarda kullanılabilme özelliğinin kapsamını muhafaza etmesini sağlamakta. Sırasıyla 25, 31 ve 21 derecelik yaklaşma, uzaklaşma (ayrılma) ve breakover (lastikler ile aracın alt kısmının orta bölümü arasındaki açı) açıları, Terrain Response® teknolojisi ve 600 mm’lik sudan geçme yüksekliği ile Discovery Sport her türlü koşulda sınıfının lideri bir yetkinlik sunuyor.

Land Rover Discovery Sport İç Mekan
Discovery Sport, karakteristik tasarım özelliklerine sahip, lüks işçilik ile şekillendirilmiş bir iç mekan sunuyor. Kendi sınıfı içinde tasarımda temel bir ölçüt olan Discovery Sport’un iç mekanı, güçlü, şık çizgiler, en iyi kalitede malzemeler ve spor karakterli ekstra bir gösterge panelini birleştiren benzersiz bir tarz ve ölçülü lüks bileşiminden oluşuyor. İç mekandaki güçlü, yapısal formlar kabindeki temel dokunuş noktalarında hoş biçimde uygulanmış daha lüks yüzeylerle daha temiz, saf yüzey işlemesi tarafından geliştirilmiş. İç mekanın spor ambiyansı premium tasarımı dokunduğunuz her noktada hissedebiliyorsunuz, start butonu ile ilk çalıştırma esnasında yuvarlak ve şık silindir joystick halinde ortaya çıkan otomatik vites mekanizmasından hissedilen kalite algısı aracın güçlü kimliğini ortaya çıkartıyor. Kokpitteki kumanda butonlarının az sayıda tutulması ve dokunmatik multimedya sisteminin ekranın eğimli bir biçimde yerleştirilmesi kullanımı kolaylaştırıyor. Gösterge tablosunun genel tasarımı ve grafiklerin yüksek çözünürlüklü olması da takibi kolaylaştırıyor. Aracı kullanırken koltuk ayarları ve koltuğun vücudu sarması, pedallara erişim, direksiyonun ayar özellikleri ile ele oturması kullanımda his ve sertliği oldukça başarılı. Ön camdan yolu takip ve yan aynaların görüş açıları sorunsuz. Tavanı komple kaplayan panoramik cam ile ruhunuzu rahatlatan bir iç mekan.

Land Rover Discovery Sport Dış Mekan
Önceki modellerin ayırt edici tasarımlarının yepyeni bir yorumuyla, SUV araçlar dünyasında dikkatleri üzerine toplayan modelin dış kısmını yorumlarsak, aerodinamik ve yuvarlak hatlı profili ve daha alçak, dinamik eğimli tavan çizgisi ile yeni Discovery Sport bir önceki gövdeden % 8 daha dinamik. Kişiselleştirmeyi en üst seviyeye çıkarmak için 19 inç 9 kollu ‘style902′ alaşım jant kullanılan modelin en çok dikkat çekici Led imzalı Xenon ön lambalar, Narvick Black çerçeveli Atlas ızgara, atlas havalandırma kanalları, Noble kaplama alt ve üst kapı kolları, Atlas sis lambaları, tampon alt kaplamalar ile tercih sıralamasında, çevre güvenliğinde ise sınıfında bir ilk olan yaya hava yastığı standart olarak sunuluyor.

Land Rover Discovery Sport Motor & Donanım
Test aracımız 2.0 litre çift turbo beslemeli benzinli motor 5800 d/d’de 240 HP güç ve 1750 d/d’de 340 Nm tork üretiyor. Zf 9 ileri otomatik drive select şanzımana sahip, manuel kullanım olanağını sağlamak amacı ile direksiyonun arkasına Formula 1 teknolojisinde iki kulakçık vasıtası ile vitesleri kolayca yükseltebilme düşürebilme imkanı sunuyor, aracımızdaki diğer bir önemli özellik olan, Terrain Response, nedir bu sistem ve nasıl çalışır, orta konsülde bulunan silindir şeklindeki (joystick) vites sisteminin üst kısmında yer alan butonun sağına ve soluna basarak sürüş modları asfalt engebeli, çimen kar çamur ve kum sürüş seçeneklerini seçerek size en iyi sürüş hissinin verilmesini sağlayacak ayarları bilgisayar yardımı ile yeniden kullanıcısına sunuyor olması çok güzel düşünülmüş özellik. Eğer sürüş modunu normal konumda tutarsanız bu durumda sistem seçimini yolun durumuna göre kendisi yapıyor. Test aracımızda ayrıca kademeli eğim kontrolü eğim iniş kontrolü yokuş kalkış destek sistemi, şeritten çıkma uyarısı gibi sürüş keyfini üst seviyelerde yaşatan teknolojiler bulunuyor.

Land Rover Discovert Sport Teknik Özellikler
Motor: Silindir hacmi (cm3) 1999
Güç devir (devir/dak) 5800/ 240 Hp (bg)
Tork (Nm) 1750/ 340
Azami hız km/sa 199
0-100 km/sa 8,2

Yakıt tüketimi
Şehir dışı (lt/100 km) 6,8
Şehir içi (lt/100 km) 10,9
Ortalama (lt/100 km) 8,3
CO2 emisyonu (gr/km) 197