Brüksel'deki AB-Türkiye zirvesinin detayları belli olmaya başladı. AB Türkiye'ye haziranda vizelerin kaldırılmasını önerecek.

AB-Türkiye zirvesin devam ederken yeni detaylar belli olmaya başladı. 
   
Reuters'in  haberine göre;

* AB, Türkiye'nin Yunan adalarından geri alacağı her bir Suriyeli mülteci için bir Suriyeli mülteciyi kabul etmeyi önerdi 

* AB Türk vatandaşları için vizeyi Haziran'da kaldırmayı önerdi

* AB-Türkiye Zirvesi'nde AB'nin teklif taslağından: Türkiye'ye Haziran sonuna kadar vize zorunluluğunu kaldırma teklif edilecek.

* AB zirvesinde Türkiye'ye 2018'e kadar ek 3 milyar Euro daha önerildi.

 Brüksel'deki AB-Türkiye zirvesinde masada zorlu konular var. Mültecilerin Türkiye'de kalmasını konusunda direten AB liderleri, Türkiye'de basın özgürlüğü konusunu da gündeme getirdi. Ege'ye duvar öremeyeceğini vurgulayan Türkiye tek başına mülteci yükünü kaldıramayacağını Brüksel'e iletti.

Brüksel'deki AB- Türkiye zirvesi öncesinde liderler mülteciler konusunda anlaşma ihtimali için 'ihtiyatlı bir iyimserliğe' sahip. Masada zorlu konular bulunuyor. AB için Schengen'in geleceği sıkıntılı. Bazı üye ülkelerin mültecileri durdurmak için sınırlara pasaport kontrolünü devreye sokması Schengen'i fiilen geçersiz kılmış durumda. AB liderleri, Türkiye ile anlaşıp mülteci akınını durdurmak ve mültecilerin Türkiye'de kalmasını sağlamak, aradan sızanları NATO gemileriyle engellemek,  Yunanistan'da bulunan mültecilerin barınak sorununun giderilmesi için fon ayırmak gibi zorlu konular müzakare edilecek.

kaynak: milliyet