İSTANBUL (AA) - THY'nin Kış Festivali'ne sponsor olduğu ve 2016 yılı için "Avrupa'da yeni yılın kutlandığı en iyi şehir" ödülünü alan Hırvatistan'ın başkenti Zagreb, tarihi, turistik özellikleri ve doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. 
Doğu ile Batı'nın coğrafya, kültür, tarih ve siyasi kesişme noktasında yer alan Zagreb, son yıllarda artan ziyaretçi ilgisiyle de Avrupa'nın en dikkat çekici kentleri arasında yer alıyor. 

Avrupa'nın en eski üniversitelerinden birisine sahip olan Zagreb, aynı zamanda "üniversite kenti" özelliği de taşıyor. Geniş meydanlar ve parklarda yerleşik bulunan Klasisizm ve Historisizm üslubundaki anıtsal tarihi binalar, bugünkü Zagreb'in görünüşüne ayrı bir anlam katıyor.

Demiryolu istasyonu olan Ana Gar, Bilim ve Sanatlar Akademisi, fakülteler, üniversite kütüphanesi, Ulusal Opera binası ve gösterişli sarayların yer aldığı Zagreb'deki, sarı renkli cepheler, yolların iki tarafında ekilmiş yabani kestane ağaçları, düzgün ve gösterişli mimari tarz dikkati çekiyor. 

Zagreb şehri, yeni bin yıl içinde bölgenin iş merkezi olduğu kadar çok dilli kültür, iş ve siyasi iletişim kenti özelliğini de taşıyor. Hemen her köşesinde dinlenme vahalarının bulunduğu Zagreb'de kentin kendine özgü tabiat parkı da büyük ilgi görüyor. Şehir merkezinde halkın ziyaret etmeyi çok sevdiği Medvednica adlı gezinti ve dinlenme yeri bulunuyor. Yeşil meydanların arasında en tanınmış olan Zrinjevac'daki bulvarın her iki tarafında, Triyeste'den yüz yıl önce getirilmiş çınar ağaçları yer alıyor.

Çeşmeler, müzik pavyonu ve tanınmış Hırvat büyüklerinin büstleri, tarihe bir geri dönüş gezintisi sağlıyor. Kral Tomislav Meydanı, demiryolu ile seyahat eden yolculara Sanat Galerisi ve Büyük Kiliseye'yi yegane bir manzara ile görme imkanı tanıyor. 

Şehir kalabalığından kaçmak isteyen ziyaretçileri de 10 bin bitki çeşidiyle Avrupa'nın en zengin bitki koleksiyonlarından biri olan Botanik Bahçesi ağırlıyor. Büyük Kilise sur duvarları arkasında, tarihte rahiplerin cuma günleri perhiz yemekleri için balık avladıkları Ribnjak Parkı bulunuyor. Şehrin merkezi dışında bir tepede Mirogoj adlı şehrin merkezi mezarlığı bulunuyor. Bu mezarlık, tanınmış kişilerin defnedildiği bir yer ve Avrupa'nın en güzel mezarlıklarından birisi olma özelliğine sahip. 

Zengin kültür ve sanat yaşamı olan Zagreb'de, 30 kadar sürekli ve bazen sanat çalışması etkinliği yapan tiyatro ve sahne, 30 müze, çok sayıda galeri yer alıyor. Şehrin birçok bölgesinde ise dinlenme amaçlı, profesyonel spor merkezleri ve alanları var.

Toplu ulaşıma ait dünyanın en kısa teleferiği de (55 saniye) Gornji Grad'da yer alıyor. Her cumartesi günü öğleye doğru şehir merkezinde her yaştaki insan toplanıyor. "Görmek ve görülmek için" yıllardır uygulanan bu geleneğe katılanlar, yavaşça kahvelerini içiyor, o günkü gazeteleri okuyor. Taze sebze, meyve ve gıda maddeleri satın alınmak için de pazar yerine gidiliyor.  

Zagreb, ziyaret edildiğinde özellikle hatıra olarak alınacakların başında Hırvatistan ürünü kravat geliyor.  20. yüzyılın en önemli icatlarından olan dolma kalem de bu şehirde icat edildi.