EDİRNE (AA) - Edirne'de süs bitkileri fidanlığı işleten Hasan Akdüz, yılbaşı kutlamalarında süslemek için tercih edilen 2 metrelik çam ağaçlarının satışlarının düşmesi üzerine, kiralama yolunu seçti.

Akdüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşı çam ağacı satışının geçen yıllara göre azaldığını anlattı.

Restoran, otel ve eğlence mekanlarının yılbaşı kutlamalarında çam ağacı kullandığını belirten Akdüz, "Maliyetinin yüksek olması nedeniyle insanlar çam ağacı satın alamıyor. Biz de kiralama yöntemine gittik. Bu amaçla alınan çam, en az 2 metrelik ladin çamdır. Vatandaşlarımız, piyasası 150-200 liradan başlayan bu ağaçları yılbaşı gecesinde 50 lira vererek 2-3 günlüğüne kiralayabilir. Belirli şartlarda korumak kaydıyla müşterilerimize kolaylık olsun diye bu yolu seçtik" diye konuştu.

Türkiye'de yılbaşı gecesini kutlamak amacıyla çam ağacı süslemenin Avrupa'daki gibi yaygın olmadığını dile getiren Akdüz, şunları kaydetti:

"Vatandaşlar olarak bu gibi günlerde daha ziyade kıra gidip çam kesiyor ya da marketten yapay çam alıyoruz. Biz de müşterimize yardımcı olabilmek düşüncesiyle bu yöntemi uygulamaya koyduk. Gelişmiş çamların doğal ortamından kesilmemesi için sattığımız ağaçların fiyatlarını da düşürdük."

Akdüz, zor şartlarda yetişen ağaçların bir gecede ziyan edilmesine karşı olduklarını vurgulayarak, "Bir çam ağacı, günlük 14 kişinin oksijen ihtiyacını karşılıyor. Doğayı korumamız lazım. Yılbaşı, doğum günü ve evlilik yıl dönümünde insanlar, bunu gelenek haline getirip ağaç dikmelidir. Son yıllarda hava kirliliği oranları arttı. Bol oksijen ve temiz hava için 'Ağaç dikin' diyoruz" ifadelerini kullandı.