MERSİN (AA) - Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, çocuk görüşme odalarının aktif şekilde kullanıldığı, sosyal çalışma görevlilerinin görev tanımlarının yapıldığı ve çalışma standartlarının belirlendiği, gerektiğinde vaka yönetiminin uygulandığı etkin bir destek sisteminin kurulacağını bildirdi.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü ve Mağdur Hakları Daire Başkanlığı, İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği ve UNICEF iş birliğinde Mersin'de "Çocuk Adaletinde Yeni Arayışlar, Mevzuat ve Yönetim Çalıştayı" düzenlendi.

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Menteş, bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, ülkedeki çocuk adalet sistemiyle ilgili mevzuatın güncel ihtiyaçlar doğrultusunda revize edildiğini ve 2005 yılında 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Bu kanunun suça sürüklenen ve korunma ihtiyacı olan çocuklara yönelik her türlü tedbirin alınmasına dair hükümler içerdiğini anlatan Menteş, "Kanunla çocuk hakları sözleşmesinin temel ilkeleri güvence altına alınmış, koordineli bir şekilde çocuk koruma mekanizması oluşturulmuştur. Bilindiği üzere onarıcı adalet anlayışı uyarınca yürütülen reform çalışmaları sonrasında ceza hukukunun sosyal boyutuna el atılmış, çocuklara özgü yargılama sistemi ve adli sürece ilişkin destek modeli geliştirilmiştir" dedi.

Kanun kapsamında yeni mahkemeler kurulduğunu, Bakanlık bünyesinde Mağdur Hakları Daire Başkanlığı oluşturulduğunu aktaran Menteş, çocuklara yönelik bütüncül yaklaşımı sağlamak, yeni hizmet politikaları geliştirmek için çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

Menteş, çocukların adalete erişimlerini kolaylaştırmaya yönelik stratejik hedeflerin Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılan yargı reformu stratejisi ile Adalet Bakanlığı'nın stratejik planında da yer aldığını vurguladı.

Belirlenen stratejik hedefler kapsamında Mağdur Hakları Daire Başkanlığı'na bağlı olarak adliyelerde hizmet verecek müdürlüklerin kurulacağını aktaran Menteş, "Çocuk görüşme odalarının aktif şekilde kullanıldığı, sosyal çalışma görevlilerinin görev tanımlarının yapıldığı ve çalışma standartlarının belirlendiği, gerektiğinde vaka yönetiminin uygulandığı etkin bir destek sistemi kurulacak. Bu doğrultuda Bakanlığımızca ceza hukuku ve özel hukuk alanında çocuklarla ilgili mevcut yasal düzenlemeleri çocuğun yüksek yararı ilkesince yeniden gözden geçirilmesi, sistemin etkinliği ve verimin artırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi amaçlanmakta" dedi.

- "Ceza ve adalet sistemi reform çalışmaları ivme kazandı"

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya da ceza, adalet sistemine ilişkin yürütülen reform çalışmalarının büyük bir ivme kazandığını, bu kapsamda temel ceza mevzuatı niteliğindeki kanunların modern dünyada geçerli olan insan odaklı yaklaşımlar dikkate alınarak yenilendiğini söyledi. 

Günümüz ceza hukuku sisteminde cezalandırıcı adalet anlayışından onarıcı adalet anlayışına geçiş sağlandığını ve bu doğrultuda mağdurun maddi, manevi zararlarının telafi edilmesi anlayışının ön plana çıktığını dile getiren Sakarya, adalet sistemindeki değişim ve dönüşüm sürecinde çocukların adalete erişimini güçlendiren düzenlemeler yapıldığını ifade etti.

Sakarya, uygulamada önemli reformlara imza atıldığını, kurumlar arasında eş güdüm sağlanarak çocuk koruma mekanizmasının etkinleştirildiğini sözlerine ekledi.

Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım ise çalıştayın Mersin'de düzenlenmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, "Mağdur Hakları Daire Başkanlığı'nın çocuğa yaklaşımı" konulu sunum yaptı.

Çeşitli oturumların gerçekleştirileceği çalıştay, 3 Mart Perşembe günü sona erecek.