Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşanan insan hakları ihlallerine dikkatleri çekmek amacıyla çalışmalarda bulunan bir grup gönüllü aktivist, "ArakaniKurtar" adı altında 10 ülkede eş zamanlı bir sosyal medya kampanyası düzenleneceğini duyurdu. 
Merkezi Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Arakan Haber Ajansı'nın Türkçe yayınlar Editörü Ebru Karalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Arakan'da yaşanan ve insanlık onurunu zedeleyen durumu, dünya kamuoyunun gündemine sokmayı hedeflediklerini" belirtti. 

Karalar, 60 kişiden oluşan sivil ve gönüllü tercüme ekibiyle ilk etapta Arakan Haber Ajansı'nın Türkçe sayfasını kurma kararı aldıklarını ifade ederek, önümüzdeki salı günü saat 21.00'de Malezya, Hindistan, Pakistan, Suudi Arabistan ve Ürdün'ün de aralarında bulunduğu 10 ülkede "ArakaniKurtar" sloganıyla hashtag kampanyası yapacaklarını aktardı. 

"Bu çalışmayla, bölgede yaşanan acıları kamuoyuna taşımayı ve Arakan'da yaşanan zulmün son bulmasına vesile olmayı temenni ettiklerini" kaydeden Karalar, "Türkiye halkına, medya ve sivil toplum kuruluşlarına kampanyaya katılma çağrısında" bulundu.

-"Arakan'ın sesi olalım"

Karalar, "Rohingya Müslümanlarının vatandaşlık haklarından mahrum bırakıldıklarını, kimliklerinin dahi bulunmadığını" vurgulayarak, "Şiddet, işkence ve tecavüze uğrayan, topraklarından zorla göç ettirilen Arakanlıların sesi olalım" ifadesini kullandı. 

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanlar, yaşadıkları kısıtlamalardan ve ayrımcılıktan kaçmak için ülkeyi terk ediyor ve insan kaçakçılarının ellerine düşüyor. Birleşmiş Milletler'e göre son iki yılda yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Haziran 2012'de Myanmar'da patlak veren, Müslümanlara yönelik şiddet olaylarında çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden yüz binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Arakanlı Müslüman, Arakan'dan kaçarak teknelerle başka ülkelere gitmeye çalışıyor.