İSTANBUL (AA) - Arçelik AŞ, Paris'te düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi - 21. Taraflar Konferansı kapsamında 7 Aralık Enerji Günü Etkinliği'nde Türkiye beyaz eşya sektörünü temsil etti.
Arçelik'ten yapılan açıklamaya göre, 200'e yakın ülke, 30 Kasım – 11 Aralık 2015 tarihlerinde Paris'te gerçekleşen İklim Zirvesi'nde bir araya geldi. İklim değişikliğiyle mücadeleye desteğini istikrarlı şekilde sürdüren Arçelik, 7 Aralık'ta düzenlenen Enerji Günü etkinliğinde, Türkiye'den beyaz eşya sektörünü temsil eden tek şirket oldu.

Arçelik AŞ Uluslararası Satışlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ragıp Balcıoğlu, BM ve Dünya Bankasının ortak girişimi "Herkes için Sürdürülebilir Enerji" (SE4All) tarafından düzenlenen, "Yakıt Verimliliği ve Elektrikli Ev Aletleri" alanındaki girişimleri ele alan (Focus on initiatives - Fuel Efficiency and Appliances) panelde konuştu.

Balcıoğlu, iklim değişikliğiyle mücadele hedefine ulaşmak için iş dünyasına ve şirketlere önemli sorumluluklar düştüğünü anlattı.

Tüm süreçlerinde inovasyon ve verimlilik odağıyla hareket eden Arçelik'in, karbon emisyonlarının azaltılması yönündeki öncü çalışmaları ve enerji verimli ürünleri hakkında bilgi veren Balcıoğlu, özellikle gelişen pazarlarda enerji verimliliğinin yaygınlaşması için kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla yürüttüğü iş birliklerini aktardı.

Balcıoğlu, şöyle devam etti:

"2030 yılında enerji talebinin yüzde 50, su talebinin ise yüzde 40 artması öngörülüyor. Dünya nüfusu ve şehirleşme oranlarındaki büyümeye paralel, elektrikli ev aletleri pazarının da büyümesi bekleniyor. Bu büyümenin, özelikle de ağırlıklı üretim faaliyetlerimizin bulunduğu OECD üyesi olmayan, gelişen pazarlardan kaynaklanacağı tahmin ediliyor. Karbon salınımını azaltmada en etkili yol yüzde 57‘lik katkısıyla enerji verimliliğinden geçiyor.

Elektrikli ev aletlerinin tüm yaşam döngüsü dikkate alındığında, çevreye etkilerinin yüzde 95'i kullanım safhasında gerçekleşiyor. Bu bilinçle en yüksek enerji verimliliğine sahip ürünleri geliştirmek için sürekli Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapıyoruz. Ayrıca dünya çapında enerji verimli ürünlerin kullanımının artması için bu alandaki teşvik mekanizmaları çok önemli."

Balcıoğlu, Arçelik'in yalnızca ürünleriyle değil, aynı zamanda uluslararası taahhütleriyle enerji verimli uygulamaları teşvik etmek için çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Gelişen pazarlarda ilgili düzenleyici kurumlarla iş birliği yaparak, standartların ve yönetmeliklerin oluşturulmasını ve yeni teknolojilerin uygulanmasını teşvik ettiklerini vurgulayan Balcıoğlu, "Defy" markasının 2011 yılında bünyelerine katılmasıyla yaptıkları yatırımların sonucunda, Güney Afrika'da satılan buzdolaplarının enerji verimliliği ortalamasının yüzde 50'nin üzerinde arttığını, buzdolaplarının ortalama enerji seviyesini "E" den "A" ya yükselttiklerini ve yeni "A++" ürünlerini de pazara sunmaya devam ettiklerini söyledi.

 

- "Arçelik, pazarın önemli oyuncularından biri"

 

Arçelik AŞ Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı ise BM Çevre Programı (UNEP) ve Küresel Çevre Fonu'nun (GEF) Verimlilik İçin Birlik (U4E) girişimi tarafından düzenlenen "Enerji Verimliliği: Ezber Bozan" panelinde konuştu.

Özkadı, Arçelik'in, 20 yıldır geliştirdiği enerji verimli ürünleriyle pazarın önemli oyuncularından biri olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Gelişmekte olan ülkelerde buzdolabı kullanımının 2030 yılına kadar iki katından fazla artış göstermesi bekleniyor. Bu durum, hem birim sera gazı azaltımı hem de elektrik faturalarında tasarruf anlamında önemli bir fırsat oluşturuyor. Güney Afrika ve Tayland'da UNEP'in 'Enerji Verimli Cihazlar ve Ekipmanlar için Küresel Ortaklık Programı'nda yer almaktan ve enerji verimli ürünlere geçiş sürecinde teknik uzmanlığımızı paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz."

Açıklamada verilen bilgilere göre, 2011 yılında "2°C Climate Communique"i (İklim için Acil Eylem Çağrısı Bildirisi) imzalayan ilk şirketlerden olan Arçelik, İklim Değişikliği için Kurumsal Liderler Ağı İklim Platformu'nun kurucu üyeliğini ve sözcülüğünü yaptı. 

Türkiye'yi BM İklim Değişikliği Konferansları'nda temsil etmeyi sürdüren şirket, Paris'teki İklim Zirvesi'ne katılımıyla yeni evrensel iklim anlaşmasına taahhüdünü bir kez daha gösterdi.