BAKÜ (AA) –Dünya Bankasının Azerbaycan'da gerçekleştirdiği "Sermaye Piyasalarının Modernleştirilmesi" projesi sonuçlandı. 

Azerbaycan Mali Piyasaları Denetleme Kurulu ve İsviçre Ekonomi Bakanlığı Sekreteryası (SECO) ile ortaklaşa gerçekleştirilen projenin sonuçları basın toplantısıyla kamuoyuna duyuruldu.

Mali Piyasaları Denetleme Kurulu Başkanı Rufat Aslanlı toplantıda yaptığı konuşmada, iddialı ve zor bir projeyi başarıyla sonuçlandırdıklarını bildirdi. 

Proje ile önemli kazanımlar sağladıklarını belirten Aslanlı, ülkede sermaye piyasalarının yeni bir yasal altyapıya kavuştuğunu kaydetti. Depozito sistemini geliştirdiklerini, kıymetli kağıtlar konusunda iş yapan tarafların haklarının koruma altına alındığını vurgulayan Aslanlı, sermaye piyasalarındaki operasyon sisteminin geliştirilerek çağdaş sistemlere entegre edildiğini belirtti. 

Dünya Bankası yetkilisi Rolf Behrndt ise sermaye piyasalarının düzenlenmesinin çok zor bir konu olduğunu, Azerbaycan'ın reformlar sayesinde bunu başardığını kaydetti.

Azerbaycan'da operasyon sistemini geliştirdiklerini belirten Behrndt, "SOCAR'ın tahvil arzı çok büyük bir başarı, bu da sistemin iyi çalıştığını gösteriyor. Azerbaycan Hükümetine destek vermeye devam edeceğiz." dedi. 

2011'de başlatılan projeye Dünya Bankası 12 milyon, SECO 1,6 milyon, Azerbaycan Hükümeti ise 2,2 milyon dolar bütçe ayırdı.

Proje kapsamında Kıymetli Kağıtlar Yasasının çıkarılması sağlanırken 30 tüzük hazırlandı.

Bakü Borsası ile Milli Depozito Merkezini tek bir ticari sistemde birleştiren CETA sistemi devreye alındı. Proje süresince Azerbaycan şirketlerine yönelik danışmanlık hizmeti verildi ve 97 alt proje gerçekleştirildi.