FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ocakta bir önceki aya kıyasla yüzde 2,1 yükseldi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 19 üyeli Avro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi yılın ilk ayında 2015 Aralık ayına oranla yüzde 2,1, geçen yılın ocak ayına kıyasla yüzde 2,8 arttı. Sanayi üretimi böylece piyasa beklentilerinin üzerinde performans gösterdi. 28 ülkeden oluşan Avrupa Birliği'nde (AB) de sanayi üretimi ocak ayında aralık ayına kıyasla yüzde 1,7, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 yükseldi.  Avro Bölgesi'nde sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla yükselmesinde sermaye malı üretiminin yüzde 3,9 artması etkili oldu. Bölgede, enerji ile dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 2,4, dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 1,3 ve ara malı üretimi de yüzde 0,9 artış kaydetti. AB'de sanayi üretimindeki aylık artış, sermaye malı üretiminin yüzde 3,3, enerji üretiminin yüzde 2, dayanıksız tüketim malları üretiminin yüzde 1,5 ve ara malı üretimi ile dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 1 yükselmesinden kaynaklandı.

Avro Bölgesi'nde ocakta 2015 yılı Ocak ayına göre sanayi üretiminin artışına en fazla katkı yüzde 7,3’le dayanıksız tüketim malları üretiminden geldi. Bu dönemde, sermaye malı üretimi yüzde 4,6, dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 3,2 ve ara malı üretimi de yüzde 1,9 artarken, enerji üretimi yüzde 3,7 azaldı. AB'de ise ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla sanayi üretiminin artmasında en büyük katkı yüzde 5,3’le dayanıksız tüketim malları üretiminden sağlandı. Bu dönemde sermaye malı üretimi yüzde 4,7, dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 3 ve ara malı üretimi de yüzde 1,4 yükselirken, enerji üretimi ise yüzde 2,7 geriledi.

Sanayi üretimi en fazla İrlanda'da arttı
Verisi bulunan AB ülkeleri içinde, ocakta sanayi üretiminde aylık bazda en fazla artış, yüzde 12,7 ile İrlanda’da, en fazla azalış ise yüzde 5’le Malta’da ölçüldü. Bu dönemde Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'nın sanayi üretimi ise yüzde 2,9 arttı. AB ülkeler içinde, geçen yılın ocak ayına göre sanayi üretiminde en fazla artış yüzde 42,7 ile İrlanda'da, en fazla düşüş yüzde 8,9’la Malta’da kaydedildi. Söz konusu dönemde, sanayi üretimi Almanya'da yüzde 2, İngiltere'de yüzde 0,2, Fransa'da yüzde 1,9, İspanya'da yüzde 3,5 ve İtalya'da yüzde 3,9 yükseldi.

AA