Son üç yıldan bu yana bütün dünyayı derinden sarsan koronavirüs pandemisinin etkileri henüz hafifledi derken, Rusya-Ukrayna Savaş’ının patlak vermesi yeni bir küresel krizin fitilini de ateşledi. ABD başta olmak üzere, Avrupa Birliği ve diğer ülkeler, pandemi döneminde karşılıksız basılan trilyonlarca doların ve parasal genişlemenin bedelini şimdi yüksek enflasyon olarak ödüyorlar. Amerika ve Avrupa Birliği ülkeleri belki son 50 yıldır yaşamadıkları yüksek enflasyon ile karşı karşıya kaldılar. Amerikan Merkez Bankası FED, enflasyonu dizginlemek için faizleri yükseltiyor, parasal sıkılaşmaya gidiyor. Avrupa ülkeleri de hakeza öyle. Yüksek enflasyonun, ekonomik bir kriz haline dönüştüğü ülkelerden biri de maalesef Türkiye. Ancak TCMB, politika faizini yüzde 14’e sabitledi bekliyor. Enflasyon ile nasıl başa çıkılacak henüz belli değil. 2023 Haziran ayında yapılacak seçimlere bir yıl kala enflasyon ile mücadele ve fiyat istikrarının tesis edilmesi, mevcut iktidarın çözmesi gereken en büyük sorun. Gerek pandemi döneminin ve gerekse Rusya-Ukrayna savaşının yıkıcı etkileri özellikle gıda ve enerjide görülüyor. Gıda güvenirliliği derinden sarsılıyor. Yeterli gıdaya ulaşamayan yüz milyonlarca insan açlıkla mücadele ediyor. İş, akademi ve siyaset dünyasından önemli isimlerin Ekovitrin Mayıs sayısında kaleme aldıkları analizler, dünyayı kasıp kavuran yüksek enflasyon, gıda ve enerji krizi ile ilgili aydınlatıcı bilgiler veriyor.

PROF. DR. ATAMAN: "EN BÜYÜK TEHDİT ENFLASYON"

Altınbaş Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrin Ceylan Ataman, Ekovitrin Mayıs sayısı için kaleme aldığı makalesinde, küresel düzeydeki en büyük tehdidin enflasyon olduğunu beirtiyor. Yüksek enflasyonun satın alma gücünü önemli ölçüde düşürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Berrin Ceylan Ataman şu uyarıda bulunuyor: “Enflasyon en başta sabit gelirlilerin alım gücünü düşürür, alım gücünün düşmesi toplam talebi azaltarak yatırım ve üretim kararlarını sekteye uğratır.” Prof. Dr. Ataman’ın, enflasyon krizine dair kaleme aldığı analizin detayları Mayıs sayımızda yer alıyor.

MEHMET REİS: "YENİDÜNYA DÜZENİNDE GIDA VE ENERJİ EN ÖNEMLİ GÜÇ OLACAK"

Gıda sektörünün duayen isimlerinden Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, Ekovitrin Mayıs sayısında kaleme aldığı makalesinde, yeni dünya düzeninde gıda ve enerjinin önemli bir güç olacağına dikkat çekiyor ve dünyanın yeni bir döneme girdiğini belirtiyor. Mehmet Reis’in tespitleri oldukça çarpıcı. Şöyle diyor Reis: “Rusya ve Ukrayna küresel enerji piyasasında ve tarımsal üretimde önemli iki oyuncu. Mevcut çatışma, enerji fiyatlarının yükselmesine ve tarım sektörü üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmasına neden oluyor. Savaşın devam etmesi durumunda hububat fiyatları başta olmak üzere gıda fiyatlarındaki artış tarımsal üretimi yetersiz olan ülkelerde tedarik konusunda sıkıntı yaratabilir. 2020’de başlayan pandeminin tetiklediği gıda korumacılığı, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte daha da arttı.” Mehmet Reis’in, Mayıs sayımızda yer alan analizi küresel gıda arzının geleceği ile ilgili ışık tutuyor.

PROF. DR. DOĞAN AYDAL: "TORYUM REZERVİMİZ, 100 YILLIK ENERJİ İHTİYACIMIZI KARŞILIYOR"

Ekovitrin Mayıs sayısında yer alan önemli analizlerden birini de Prof. Dr. Doğan Aydal kaleme aldı. Enerji alanında dünyanın önde gelen akademisyenlerinden ve oteritelerinden biri olan Prof. Dr. Doğan Aydal, geçmişte Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak görev yaptı. Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, enerjinin küresel bir kriz haline dönüştüğü dönemde, Türkiye’nin 100 yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak olan toryum madeni konusunda oldukça aydınlatıcı ve ilginç bir makale kaleme aldı. Prof. Dr. Aydal, Ekovitrin Mayıs sayısında yer alan makalesinde, dünyadaki bir çok bilimsel araştırmalara göre ülkemizdeki toryum rezervinin yaklaşık 388 bin ton ile 880 bin ton arasında gösterildiğini belirtiyor. Bilimsel yayınlarda en çok ifade edilen miktarın ise 388 bin ton olduğu ve bu miktarın, dünya toryum rezervinin yüzde 21,52’sine denk geldiğini söylüyor. Prof. Dr. Doğan Aydal, bunun önemli bir miktar olduğuna dikkat çekiyor ve gelecekte teknolojinin gelişmesine bağlı olarak kullanılabildiği taktirde Türkiye’nin en az yüz yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak bir oran olduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Doğan Aydal’ın, Türkiye’nin enerji geleceğinde kilit rol oynayacak olan toryum madeni ile ilgi detaylı bilgilerin verildiği makalesi Mayıs sayımızda… Ekovitrin Mayıs sayısı araştırmalar, piyasa analizleri, özel haberler ve dosyalarla yine dopdolu. Sevgili Ekovitrin okurlarının Ramazan Bayramı’nı tebrik eder, savaşların sona erdiği, barış ve huzurun hakim olduğu bir dünya dilerim…