Ahilik değerleri her yıl biraz daha duyulup ilgi görüyor ve son yıllarda bu konuda çalışan, yazan, okuyan ilgi duyan, Ahilik değerlerinin yaşaması için gayret sarf eden kişi ve kuruluşlar artıyor.

Ahilik birey, iş dünyası ve toplum için önemli bir miras. Ahilik konusuna ilgi duyan, yatkın olan kişiler ahilik değerlerini de önemsiyor. Bazıları da “bu kapitalist sistemde ahilik değeri mi kaldı?” diye düşünüyor ve soruyor.

Oysa bu gün ticarette birçok ahilik değeri korunup uygulanıyor. Farkında olarak veya olmayarak. Hatta “bu kapitalist sistemde ahilik değeri mi kaldı?” diye düşünenler de bu değerlerin bazılarını farkında olmadan uyguluyorlar.

Ahilik değerleri bugün sosyal hayatta ve ticaret hayatında özlediğimiz, hayatın her alanında uygulanmasını istediğimiz davranışlar.

Fütüvvet-nâmelerden hareketle Ahilik örgütünün vizyonunu temel düşünce ve değer olarak;

-  Toplumsal sorumluluk

-  Dürüstlük ve doğruluk

-  Hizmette mükemmellik

-  Gelişmiş ortak yaşama kültürü anlayışı olarak ifade etmek mümkün.

Ahilik, 13. yy dönem ve şartları için insanı merkez alan, toplumu önemseyen son derece önemli ve dünyaya örnek olan bir örgütlenme. Ticaret ile ahlakı buluşturan bir sistem ve değerler zinciri.

O kadar köklü ki izleri bu güne geldi, değerleri bu gün hala geçerli. Ahilik örgüt sisteminin görevini bugün devlet ve çeşitli kurumlar, oluşumlar üstlenmiş. Değerler ise insanlar tarafından yaşatılarak bugüne gelmiş ve bu değerlerin yaygınlaşması daha çok benimsenmesi için Ahilik Haftası kutlamaları yapılıyor.

Ahilik değerleri her yıl biraz daha duyulup ilgi görüyor ve son yıllarda bu konuda çalışan, yazan, okuyan ilgi duyan, Ahilik değerlerinin yaşaması için gayret sarf eden kişi ve kuruluşlar artıyor.

Bu konuda çalışan, yazan, düşünen “Şimdi Ahilik Zamanı” isimli kitabı olan biri olarak başka platformların çalışmalarına da bireysel olarak destek veriyorum.  Karınca misali, varamasak da kendi hızımızda yolumuzda gideriz.

Şükür ki, eskiden sadece esnaflara özgü diye düşünülen Ahilik değerlerinin bütün üreten ve ticaret yapanları, bütün toplumu ilgilendirdiği artık anlaşılmaya, konu hakkında daha fazla düşünülmeye başlandı.

AHİLİK HAFTASI

Bu yıl da Ahilik Haftası’nı kutladık. Ülke çapında yapılan kutlamalarda her il kendi bölgesinde ahilik izleri, değerlerini konuştu. Her ilde yılın ahisi, kalfası ve çırağı belirlendi. Şed kuşatma töreni yapıldı.

2020 yılı Ahilik haftası kapsamında Kocaeli Valiliği İl Ticaret Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Kocaeli Ahilik Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak moderatörlüğünü yaptığım online paneli düzenlemiş, konuyu ilgilileriyle konuşmuş yılın ahisini dinlemiştik.

Bu yıl da yine aynı şekilde“ Ahilik Değerleri, Günümüzde Ahilik Nasıl Yaygınlaşabilir? Dayanışmanın Önemi” konusunda değerli konuklarla çok verimli bir online panel gerçekleştirdik. Moderatörlüğünü yaptığım bu panelin sonuçlarını zaman zaman paylaşacağım.

AHİLİKTE İSTİŞARE KÜLTÜRÜ

Ahilikte bir konuyu konuşmak, fikir almak son derece önemli. “İstişare” de bir ahilik değeri.

Bugün kurumların yönetim kurullarında işleriyle ilgili çeşitli fikirler konuşuluyor. Ne kadar fazla fikir söylenirse iş o kadar değerlenip zenginleşiyor. Elbette bu fikirlerin konuşulması da bir yönetim becerisi gerektiriyor.

Kurum ve işletmelerde birçok ahilik değeri bugün hala uygulanıyor. Hangilerinin uygulandığını bulmak için, “ahilik değerleri” diye kısa bir araştırma yapmanız yeterli. Bu araştırma sonunda eminim ki siz de “bu zamanda ahilik değeri mi kaldı?” demekten vazgeçip, bu değerleri daha fazla uygulamaya gayret edeceksiniz.

İşte bir çok kişiye nostaljik anma günleri gibi gelse de “Ahilik Haftası” konuya farkındalığı, konu hakkında düşünmeyi ve uygulamaları artırıyor. Hatta kurumunuzun vizyon ve misyonunu Ahilik değerleri açısından tekrar gözden geçirin isterseniz. Ahilik değerlerinin izlerini göreceksiniz.

Sözün özü; sizin işletmenizde hangi ahilik değerleri uygulanıyor. Sizdeki izler kuvvetli mi, cılız mı?