Yöneticilerden, yönetici olmaktan, yönetim işlerinden daima bahsediyoruz ve yöneticilere bazen kızıyor bazen alkışlıyoruz. “Bunu yapmalıydı” veya “bu yöneticinin işi değil ” diyoruz. Bazen de yöneticiler “benim bu işlerle uğraşmamam, başka şeyler yapmam gerek” diyorlar.  Zaman zaman yöneticiler, angaryalarla uğraştıklarını,  gereksiz bazı işlere zaman ayırmak zorunda kaldıklarını itiraf ediyorlar.  Bu kısır döngü devam edip gidiyor.
Yönetici ne iş yapar? Asıl işleri nedir, gerçekten gereksiz işler zamanlarını mı alır, neden böyle olur, çalışanlar yöneticilerinden zaman zaman neden memnun olmazlar? Yönetici çok iyi yönettiğini düşünür ama gerçekler farklı olabilir.
Bu yazıyı okuyan yöneticileri duyar gibiyim. Birçok iş yaptığınızı söylüyorsunuz. Elbette birçok iş yapıyorsunuz ama gerçekten birçok iş yapmanız gereklimi belki de bunu sorgulamak gerekiyor. Birçok iş yapıp işlerinizin yetişmediğini ve istediğiniz sonucu alamadığınızı da düşünüyor olabilirsiniz.

YÖNETİCİ KİMDİR? 
Yönetici tanımı çok olmasına karşın, benim kısaca yönetici tanımım;  elindeki bütün kaynakları kurumun hedefleri doğrultusunda en verimli şekilde değerlendirerek, yeni kaynaklar yaratarak,  kurumun sürdürülebilirliğini sağlayan,  kuruma yeni hedefler,  stratejiler belirleyen, geleceğe bakan ve geleceği görebilen kişidir.

PAZIL PARÇALARINI NE KADAR HIZLI BİRLEŞTİREBİLİRSİNİZ?
Yönetici kurumsal hedeflere ulaşmak için elindeki kaynakları en iyi şekilde kullanır, yeni yollar açar, sorunları çözer, mevcut şartlar doğrultusunda baktığı ufuk çizgisine ulaşmaya çalışır. 
Yönetici tüm pazıl parçalarını en kısa sürede, en uygun şekilde yerleştiren, gerektiğinde yeni pazıl parçaları bulmayı düşünen ve en iyi pazıl parçasını bulan kişidir. Bazen de yepyeni bir pazıl üretilmesi için çaba harcar. İyi bir organizatördür.  Her konuda dengeye önem verir ve dengeler. 
Yönetim kitaplarında yöneticilerin fonksiyonları,  yöneticilerde olması gereken özellikler, yöneticilerin kurum içindeki rolleri sayfalarca anlatılır. Oysa pratikte işler yönetim kitaplarındaki teorilere göre yürümez. Yönetim kitaplarında teoriler sıralanırken o maddelerin nasıl kaynaşacağı, nasıl bir araya geleceği ve uyumlu çalışacağı anlatılmaz.
Her iş yeri koşulları açısından kendine özel.  Ismarlama değil, özel dikim elbise gibi kuruma özel yönetilir ise başarılı olunabiliyor ve teorilerin birçoğu uygulanamıyor.
Genel olarak baktığımızda ise yönetici planlar, organize eder, liderlik eder ve denetler. İster CEO olun, ister orta düzey yönetici, bir KOBİ sahibi,  ister ara yönetici ne iş yaptığınızı arada bir sorguluyor ve dönüp geriye bakıyorsunuz mutlaka. Bu sorgulamaların ne kadar gerçekçi ve objektif yapıldığı önemli elbette.

YÖNETİCİ NE YAPARSA İYİ YÖNETİCİLİK YAPAMAZ? 
Yönetici; 
*Ekibinin yapması gereken işi yapıyorsa
*Yol açmak yerine yolu kapatıyorsa,
*Ekibi ile sağlıklı iletişim kuramıyorsa,
*Ekibini desteklemiyorsa,  
*Çözmesi gereken sorunları çözmüyor ”bana sorun getirmeyin” diyorsa,
*Her şeyi kendinin çok iyi bildiğini düşünüyorsa,
*Çalışanlarına güvenmiyor ve çalışanlarının kuruma güvenmesi için çalışmalar yapmıyorsa,
*Kurum kurallarına uyarak örnek olamıyorsa,
*Çalışanı küçümsüyor ve önemsemiyorsa,
*Tavşana kaç, tazıya tut diyorsa
*Kararsızsa, doğru karar veremiyorsa 
*Müşterilerin sesini dinleyemiyorsa,
*Paydaşlarıyla iyi iletişim kuramıyorsa,
*İş ve yaşam dengesini ayarlayamıyorsa, 
*Kendisine ve kurumuna destek olmak isteyenleri dinlemiyor ve önemsemiyorsa,
*Karar vermekte zorlanıyorsa,
*Önemli kararlarda danışmak ihtiyacı duymuyorsa,
*Danışmanla çalışıp danışmıyor veya bildiğini yapıyorsa,
*İşletme körlüğü yaşıyorsa
*Kendi ürettiği hizmet ve ürünü kullanmıyor veya kullanmak istemiyorsa,
*Kurumsal itibarı artırıcı çalışmalar yapmıyorsa
*Sırça köşkünden çıkmıyor, sahaya inmiyorsa,
*İnovatif çalışmalar yapmıyorsa  
*Yaratıcı değilse,
*Farklılık ve farkındalık yaratamıyorsa,
*Dünyayı izlemeyip, kendi dünyasında yaşıyorsa.
*Egoları önemliyse, paylaşımcı değilse,
*Güven vermiyor ve güven duymuyorsa,
*Sektörü için öngörüler geliştiremiyorsa,
*Çalışanların ve diğer paydaş ve müşterilerin sesini dinlemiyorsa,
*Çalışanları ve müşterileri mutlu değilse...
Yukarıdaki maddelerden bir veya birkaçını yapıyorsa, gerçekten yöneticilik yapamıyor demektir.

NASIL BİR ORKESTRA ŞEFİSİNİZ?
Lütfen yönetici iseniz kendinize, çevrenize bakın, çalışanlarınız ve paydaşlarınız kurumunuzu ne kadar severler ve ne kadar bağlıdırlar, dışarıdan bakınca itibarınız nasıldır, yönetici olarak körlük içinde olabilir misiniz, tüm kaynakları orkestra şefi titizliği ve dikkati ile ahenk içinde değerlendirebilir misiniz? Benzer soruları zaman zaman cevaplamakta fayda var. 
Sonra da bu ülkeden neden hala dünya markaları çıkmıyor, neden hala dünyada yalnızız, niçin tüm önemli katma değerli gelişimleri başka ülkeler yapıyor da biz yapamıyoruz sorularına cevap vermeniz gerek. Çünkü hangi sektörde hangi işi yapıyor olursanız olun, yaptığımız tüm işler ülkeyi ilgilendirdiğine göre, önce kapınızın önünü süpürmek, kendi işinizi yürütmek, iyi bir kaptan, lider olmak kendimizi sorgulamak önemli. Yönetici ne iş yaptığını kendini ve işini değerlendirerek bulacak.

Sözün özü, dünya ile yarışmak için bu günün yöneticileri gerçek işlerini yapmak, angaryalarla oyalanmamak durumundalar. Çalışanından farklılık, farkındalık isteyen yönetici önce kendisi bunu uygulamak, yönetim işini yapmak, kendi işine bakmak zorunda.