Bir süredir altını ele alıyorum ve açıkçası bu ayda yine altını yazmak istedim. Dolar/TL kurunda yaprak kımıldamıyor en azından benim kaleme aldığım günlerde sakinliğini koruyor. Ağustos ayı içerisinde de piyasalarda olağanüstü bir durum olmadıkça kur için yeni bir hareketin başlamasını pek beklemiyorum. Dolayısıyla kur için bir süre daha yatay ve sıkışık seyir sürebilir.

Küresel piyasaların genelinde virüsün etkisi ekonomiler üzerinde baskı yaratıyor. Her ne kadar mayıs ve haziran ayından itibaren ülkeler kademeli bir şekilde normalleşmeye başlamasına karşın yine de ekonomide çarklar istenildiği gibi dönmüyor. Kendi görüşüm bu durumun yılsonuna kadar da sürmesi yönünde. Virüs nedeniyle yeteri kadar zedelenen ekonomilerin kısa sürede toparlanması beklenmeyebilir. Merkez bankaları piyasalarda likidite sıkışıklığını gidermek için çabalıyor ancak bunun etkileri zaten sınırlı kalıyor. Böyle bir durum karşısında ise piyasalarda tedirginlik sürdüğü için riskli varlıklara olan girişler sınırlı kalırken, güvenli limanlara olan talebinde canlı kalmasını desteklediğini gözlemliyorum. Altın destekli borsa fonları (ETF) girişleri oldukça güçlü ve piyasaların beklentisi de bu girişlerin devam etmesi yönünde.

Ağustos ayında da, virüsün dünya genelinde artış hızı ne yönde şekillenecek bunu izliyor olacağız. İkinci dalga endişesi oldukça konuşuldu ve Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarıyla bu durumun hala geçmediğini ifade ediyor olması da endişe verici. Dolayısıyla bu ay için bunun oldukça kritik olduğunu düşünmekteyim. Diğer yandan, ülkelerin ekonomik verileri gündemde olacak. Verilerin piyasaları tatmin edip etmeyeceği izlenecek. Özellikle ABD ve Çin verileri daha önemli olabilir. Bu ay içerisinde ciddi bir toparlanma görülmeyebilir ancak bazı eşik değerlerin üzerinde gelmesi piyasalara bir nebze de olsa can suyu olur diye bekleyebilirim. Küresel borsalarda risk iştahı toparlanma çabasını bu ayda korumaya devam edebilir. Artık borsalar yükselmek istiyor. Sürekli virüs endişesini fiyatlamak istemedikleri içinde bu çok normal. Ancak yine de bir ralli çok zor olacak. Bunun için tamamen virüs defterini kapatmak gerekecektir.

Teknik olarak, ons altın temmuz ayında 1800$ seviyesinin üzerine yükselmeye başladı. Zaten eski yazılarımda da belirtiyordum, altın için orta ve uzun vadede yükseliş trendi devam edebilir. Bu ayda 1800$ üzeri seyrini izlemek daha sağlıklı olacaktır. 2020 yılı başına 1500$ üzerinde başlayan ons altın, yıl içerisinde 1450$ seviyesine kadar düşüş gösterdi. Ancak açıklanan veriler, haber akışları ve pandeminin seyri altın üzerinde ciddi bir oynaklık oluşturdu. Dolayısıyla yılın kalanında da altın için hareketin devam etmesi muhtemel. Teknik olarak zaman zaman 1800$ altına doğru gevşeyebilir ancak bu noktalar yatırımcılar açısından fırsat olabilir.