Yeni Merkez Bankası’nın içeriden birinin olması piyasalardaki belirsizliği azalttı. Faiz indirimlerinin konuşulduğu bir ortamda Murat Çetinkaya başkanlığındaki toplantılar önemle takip edilecek.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya’nın başkanlığa atanmasının kararnamesi 11 Nisan’da imzaya açıldı. Ardından akşam saatlerinde açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, kararın imzalandığını ve yeni Merkez Bankası Başkanı’nın Çetinkaya olduğunu açıkladı. Kurum içinden birinin başkan olması piyasa için rahatlatıcı bir durum oldu. Murat Çetinkaya’nın getirildiği haberinin ardından kur 2.81 kademelerini denerken, BIST100’de yüzde 1.50 seviyesinin üzerinde artışlar yaşandı. Bu gelişme yurt içi piyasalarda büyük yankı buldu ve pek çok önemli isimden açıklamalar geldi. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Merkez Bankası’nın yeni başkanı olan Çetinkaya’yı piyasalar gibi kendisinin de olumlu karşıladığını söyledi. Merkez Bankası’nın alacağı her kararın ekonomiyi olumlu ya da olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Elitaş, Çetinkaya’nın da diğer başkanlar gibi hassas bir tavır sergileyeceğini düşündüğünü belirtti. Elitaş, faiz politikası ile ilgili soruları yanıtsız bıraktı. Eski Merkez Bankası başkanlarından Durmuş Yılmaz yeni Merkez Bankası Başkanı hakkında olumlu açıklamalarda bulundu. Yılmaz, yeni başkanın içeriden olmasının önemli olduğunu ve piyasaların bu kararı pozitif algıladığını söyledi. Belirsizliğin ortadan kalkmasının piyasalar için olumlu olduğunu söyleyen Yılmaz, piyasaların mutlaka yeni başkan test edeceğini önemle dile getirdi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise Merkez Bankası başkanı olarak Murat Çetinkaya’nın atanmasının memnun olduğunu söyledi. Hükümet adına Erdem Başçı’ya zor bir dönemde üstün hizmetleri için teşekkür ettiğini dile getirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Piyasaların bugünkü genel tepkisine baktığınızda da bu sürekliliğin devamı önemli bir istikrar ve güven unsuru olarak görüldü” dedi. Başbakan Davutoğlu, Erdem Başçı’nın OECD’ye büyükelçi olarak gönderileceğini söyledi. ABD’de 16 Mart’taki toplantı sonrasında faiz artırım beklentilerinin bir süreliğine askıya alındığı anlaşıldı. Avrupa Merkez Bankası’nın daha fazla genişlemeci tedbirler açıklaması ve Çin’den gelen olumlu dış ticaret verileri piyasalarda olumlu algılandı. Yaşanan bu gelişmeler VIX ve MOVE endekslerinde düşüş yaşanmasına yol açtı.

Piyasaların odağında faiz indirimleri var
Bir süredir hükümet ve iş dünyasından gelen faiz indirimlerinin artmasına dair gelen açıklamalar yurt içi piyasaların odağında olmaya devam ediyor. Erdem Başçı’nın son katıldığı 24 Mart’taki toplantıda kritik faiz kararını açıklayıp marjinal fonlama faizini yüzde 10.75’ten yüzde 10.50’ye çekmişti. Ancak Merkez Bankası, politika faizinde bir değişikliğe gitmemişti. Buna ek olarak enflasyondaki iyileşme geçtiğimiz ayda devam ettiğini gördük. Merkez’in faiz indirimi sonrasında tahvil faizlerinde de geri çekilmeler görmeye devam ediyoruz. Erdem Başçı’nın son toplantıda sadeleştirme ifadesine yeniden yer vermesi dikkat çeken en önemli gelişme olmuştu. Yeni Merkez Bankası’nın içeriden birinin olması belirsizlikleri azalttığını söyleyebiliriz. 2012 yılından beri başkan yardımcılığı görevini üstlenen Çetinkaya, basın karşısına çok ön planda olan bir isim değil. Bu yüzden yeni başkanın para politikası konusundaki görüşlerinin tam olarak bilinmemesi yeni bir belirsizliği ortaya koyuyor. Çetinkaya’nın ılımlı görünümüne rağmen, faiz indirimlerine yönelik hamlelerin şiddetine bağlı olarak piyasalar temkinli davranabilir. 24 Mart’taki açıklamada geçen sadeleştirme ifadesinin korunmasına devam edilmesi halinde ileriki dönemlerde yeni faiz indirimleri gerçekleşme ihtimali yüksek gözüküyor. Piyasalarda Murat Çetinkaya’nın başkanlığındaki toplantılar önemle takip edilecek.