Fotoğrafçılık yarışmalarında farklı kategorilerde karşımıza farklı türden fotoğraflar çıkar. Kimi kareler kategorisinde harika bir açı yakaladığı için ödül alırken kimi kareler etkileyici hikayeleri ve hissettirdikleriyle en iyi olurlar. Bu sene dünyanın en prestijli fotoğraf yarışmalarından biri olan Siena Uluslararası Fotoğraf Ödülleri'nde 'Yılın Fotoğrafı' seçilen kare de, hikayesiyle etkileyen karelerden.

Fotoğrafçı Mehmet Aslan'a ait olan ve bir baba - oğulun yer aldığı fotoğraf karesinin adı 'Hardship of life' (Hayatın Zorluğu). Oldukça mutlu görünen ancak savaşın bırakdığı izleri olanca çıplaklığıyla sergileyen bu baba oğulun hikayesi, fotoğrafın ismini daha iyi anlamamıza yardım eden türden.

Sienna 2021 Yılın Fotoğrafı Ödülü Türk sanatçıya verildi

Baba bacağını bir bomba sebebiyle kaybetmiş, oğul ise 'sarin gazı' yüzünden:

Hardship of Life

Fotoğrafta yer alan babanın adı Munzir. Suriye'de İblid'de bir çarşıda gezdiği esnada patlayan bir bomba sebebiyle sağ bacağını kaybeden Munzir'in oğlu Mustafa'nın hikayesi ise daha da etkileyici. Mustafa, annesi Zeynep'in maruz kaldığı 'sarin gazı' sebebiyle kullandığı ilaçların bir yan etkisi olarak kolları ve bacakları olmadan dünyaya gelmiş. Tetra-amelia sendromu olarak adlandırılan bu sendrom, Mustafa'yı henüz anne karnındayken yakalamış.

Hayatın karşılarına çıkardığı tüm bu zorluklara rağmen birbirine gülümseyen baba oğulun bu anını ölümsüzleştiren fotoğrafçı Mehmet Aslan, bu kareyle 'yılın Fotoğrafı' ödülünü almaya hak kazanmış.