Beraberinde birçok ölümcül hastalık riskini de getiren sigara, günümüzde ne yazık ki pek çok genç tarafından da tüketilmekte. İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmada özellikle bu durum ebeveynleri ilgilendiriyor. Yapılan araştırmaya göre ebeveynleri sigara içen gençlerin sigaraya başlama olasılığı, ebeveynleri sigara içmeyenlere göre 4 kat daha fazla olduğu görülmektedir.

İngiltere’de sigarayla mücadele kapsamında başlatılan kampanya etrafında yapılan araştırmada, ebeveynleri sigara içen gençlerin %4,9’unun sigara içmeye başladığını ortaya koydu. Bu oran, ebeveyni sigara içmeyen gençler arasındaysa yalnızca %1,2 ile sınırlı şkeilde görülmekte. Bu oranların ardından uzmanlar, ebeveynlere yeniden acilen sigara bırakma çağrısında bulundu.

Peki Türkiye’de sigara tüketiminin durumu ne?

Her 10 ölümden birinin 'nedeni sigara' - BBC News Türkçe

Önde gelen tıp dergisi olan The Lancet’ta mayıs ayında yayımlanan araştırmaya göre tüm dünyada yaklaşık 1,1 milyar insan sigara tükettiği görülmektedir. Bu sayıyla birlikte dünya, aynı zamanda tüm zamanların en yüksek sigara tüketen insan sayısını da görmüştür. Sigara tüketiminin ülkemizdeki durumuna baktığımızdaysa tablo pek parlak görülmemektedir. Türkiye, maalesef sigara tüketiminde dünya sıralamasının zirvelerinde yer alıyor.

The Lancet tarafından yayımlanan listeye göre dünyada sigara içenlerin üçte ikisi, yalnızca 10 ülkede yaşıyor. Bu ülkeler Çin, Hindistan, Endonezya, Amerika Birleşik Devletleri, Bangladeş, Japonya, Türkiye, Vietnam ve Filipinler’den oluşuyor. Dünya çapında gençler arasında sigara kullanım oranı ise Türkiye, Avrupa ve Güneydoğu Asya bölgelerinde oldukça yüksek.

Sigara tüketiminin azalması içinse araştırmacılar, hükümetlere oldukça önemli bir veriyi sunuyor. Verilere göre sigaraya başlayanların %89’u, 25 yaşına kadar bağımlılık devam ettiriyor. 25 yaşından sonra sigaraya başlama olasılığındaysa düşüş görülüyor. Bu nedenle araştırmacılar, sigara tüketiminin azaltılması için özellikle gençlere odaklanılması gerektiğini ifade ediyor.