Harvard profesörlerinden Subramanian, Çin ekonomisine yön veren FOXCONN’un Former CPO’su Hsiung ve 2 trilyon dolarlık satın alma bütçesini yöneten Ghamami, EKOVİTRİN’e konuştu… Yüz milyarlarca dolarlık cirolarıyla dünya ekonomisine yön veren Çin ve ABD’nin dev şirketleri 17 Nisan’da Haliç Kongre Merkezi’nde “II. Uluslararası Satın Alma ve Pazarlık Stratejileri” konferansına katıldılar. Organizasyonun ev sahipliğini, uluslararası satın alma danışmanlık ve eğitim şirketi ByPi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Babalı yaptı. Çin ve Amerika’nın satın alma ve müzakere konusundaki ustaları; dünyanın en büyük iki ekonomisi Amerika ve Çin’in satın almayı nasıl karlılık merkezine dönüştürdüklerini, izledikleri stratejilerin; şirket ve ülke ekonomilerine nasıl kazanç sağladıklarını Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin satın alma karar vericileri ile paylaştılar. Pazarlık konusunda dünyanın en önemli düşünür ve uygulayıcılarından biri kabul edilen, Harvard Üniversitesi profesörlerinden Guhan Subramanian ile Ekovitrin için özel bir söyleşi yaptık. Profesör Guhan Subramanian, bugüne kadar 100 milyar doların üzerinde şirket birleşmeleri-satın almaları konusunda baş müzakerecilik yapan bir isim. Konferansa katılan bir diğer önemli isim de Çin ekonomisine yön veren en büyük özel şirket olan FOXCONN’un Former CPO’su, Frank Hsiung idi. 50 milyar doları bulan satın alma bütçesini 10 yıl boyunca nasıl yönetti? ABD’nin dev şirketleri ve bu şirketleri yöneten CPO’ları bu büyüme karşısında nasıl bir tutum izliyor? Çin’de satın almanın zorlukları ve aşma yöntemleri nelerdir? Çin’in en önemli şirketlerine danışmanlık yapan Frank Hsiung, Çin’de satın almanın sırlarını ve 40 yıllık tecrübesini katılımcılara aktardı. Konferans sonrasında Frank Hsiung, Ekovitrin’in sorularını cevaplandırdı. Shell, Eczacıbaşı, Vestel, Carrefour, Şişecam, Ford, Aksa Akrilik, Er-Bakır, Yaşar Holding, gibi Türkiye’nin ilk 500’üne giren şirketlerin geçen yıl büyük bir ilgiyle dinledikleri ve “tekrar ülkemizde görmek istiyoruz” dedikleri, Intel tarafından kendisine “Pazarlık Planlamasının Kurucu Babası” denilen ve danışmanlığını yaptığı şirketlerde toplamı 2 trilyon doları bulan satın alma bütçesini başarıyla yöneten Omid Ghamami ise konferansa katılan bir diğer önemli isimdi. Ghamami, “Karlılık Merkezi olarak Satın Alma Stratejilerini” Türk İşadamları ve yöneticileriyle paylaştı. Omid Ghamami ile de Ekovitrin için çok özel bir söyleşi gerçekleştirdik.

Satın alma ve pazarlık stratejileri konusunda dünyanın en önemli üç ismi Türk ekonomisinden övgüyle söz ediyor.
 
Prof. Subramanian: Türkiye, Batı Avrupa’nın merkez üssü olabilir
Satın alma ve pazarlık stratejileri konusunda dünyanın en önemli üç ismi Subramanian, Hsiung ve Ghamami Ekovitrin’e yaptıkları özel açıklamalarda Türkiye’nin önemine vurgu yaptılar. Harvard Üniversitesi Pazarlık Müzakere Danışmanı Prof. Guhan Subramanian, Türkiye’nin, Batı Avrupa’nın merkez üssü olması için birçok imkanları olduğuna dikkat çekiyor ve şöyle diyor: “AB deneyimi, Asya’ya ve Ortadoğu’ya geçiş kapısı, bu bence Türkiye’yi yatırımcılar için cazip kılıyor.” Prof. Guhan Subramanian ile yaptığımız özel söyleşide altını çizmemiz gereken ilginç tespitleri var. Mesela, “İstanbul’daki yeni havalimanı dünyanın öteki bölgelerine geçiş kapısı olacak, İstanbul ve Türkiye genelinde bir çok gelişim yaşanacak. Boston’dan buraya gelmenin kolaylığını görünce çok şaşırdım. Karım ve ben uçağa bindik, uyuduk ve uyandığımızda İstanbul’daydık. Bir sene önce bu mümkün değildi ve benim tahminimce şimdi İstanbul ve Türkiye’de altyapıya yapılan yatırım uzun süreli ekonomik gelişmeyi sağlayacak” diyor.

Hsiung: Türkiye çok hızlı gelişiyor
FOXCONN’un Çin’de 50 milyar dolarlık satın alma bütçesini 10 yıl boyunca yöneten Tayvanlı Frank Hsiung ise ülkemiz için şunları söylüyor: “Türkiye çok hızlı bir şekilde hareket ediyor ve gelişiyor.”
 


Ghamami: Türkiye’nin önünde harika bir yol var
“Pazarlık Planlamasının Kurucu Babası” diye tanınan ve 2 trilyon doları bulan satın alma bütçesini yöneten İran asıllı Amerikalı Omid Ghamami’nin Türkiye üzerine tespitleri ise ilginç. Şöyle diyor Ghamami: “Açık olarak söylemem gerekirse imalat sektöründe Türkiye’nin önünde harika bir yol var. İmalat çerçevesinde büyüyen bir mevcudiyetiniz bulunuyor. İmalat konusunda büyüme potansiyeliniz mevcut ve bu alanda çok yatırım yapılıyor.” Ghamami’nin, markalaşma ve dünyaya açılmaları konusunda Türk şirketlerine önerisi ise şu: “Türkiye’nin dünyada büyük bir oyuncu olduğuna dair bir tanımlama olmalı. Türk satın alma uzmanları bunu imalatla, satın alımla yapabilir."
     Siz siyasetçilerin söylediklerine bakmayın, yabancı profesyoneller Türkiye’deki gelişmeyi, büyümeyi daha realist değerlendiriyor.

Yorumlar

Trend Haberler

İş İnsanı Mustafa Başdemir Vefat Etti!
İş İnsanı Mustafa Başdemir Vefat Etti!
1
Bambum’dan Kütahya’ya Yeni Fabrika Yatırımı
Bambum’dan Kütahya’ya Yeni Fabrika Yatırımı
2
Ramazan ayındaki İsrail saldırıları 'Boykotu' tekrar gündeme getirdi
Ramazan ayındaki İsrail saldırıları 'Boykotu' tekrar gündeme getirdi
3
Fuzul 2024’te İki Katı Büyüme Hedefliyor
Fuzul 2024’te İki Katı Büyüme Hedefliyor
4
Süleyman Çetinsaya: "İstanbul'da 100 bin natamam konut var, bunlara müdahale edilmeli"
Süleyman Çetinsaya: "İstanbul'da 100 bin natamam konut var, bunlara müdahale edilmeli"
5
İmamoğlu Emirgan'daki villaların kendisine ait olduğunu kabul etti
İmamoğlu Emirgan'daki villaların kendisine ait olduğunu kabul etti
6