Kırım Sürgünü sırasında Arabat bölgesinde bir köyde bulunan ve sürgün sırasında unutulan 150 Türkün Stalin’in emri ile vahşice katledilmesi olayıdır. Bütün bir köy halkı, kadın ve çocuklar da dâhil, eski bir gemiye doldurulmuş, gemi Karadeniz’in ortasında batırılmıştır.

Sovyet yetkililer, 19 Temmuz 1944'te "sürgün başarısının" şerefine düzenledikleri büyük bir kutlama töreni düzenlemişlerdi. Bu tören esnasında, operasyonda görev alanlara çeşitle madalya ve nişanlar verilmişti. Tören büyük bir coşku ile devam ederken, Kobulov'a ulaşan bir haber, henüz Kırım Türklerinin tamamen bölgeden çıkarılamadığını, dolayısıyla operasyonunun tamamlanmadığını duyurmuştu.

Azak Denizi ile Sivaş arasında yer alan ve halkı balıkçılık ile tuz üretiminde çalışan Arabat köyündeki Kırım Türk halkının sürgün edilmesi unutulmuştu. Böyle bir unutkanlığın yaşanması ve bunun sürgün operasyonunun tamamlanması, şerefine tertip edilen bir kutlamada duyulması Kobulov'u oldukça rahatsız etmişti. iki saat içinde orada tek bir Kırım Türkünün kalmaması yönünde adamlarına emir vermişti.

Kırım Türklerini taşıyan yük katarlarının çoktan yola çıkmış olması, bu köy halkının onlara yetiştirilmesini imkansız kılmıştı. Bunun üzerine Arabat'taki bütün Kırım Türkleri büyük ve eski bir gemiye bindirilerek hepsi mahzene kapatıldılar. Daha sonra gemiyi denizin en derin yerine getirip ambar kapaklarını açarak gemiyi kadın ve çocuklar da dâhil, batırdılar. Bu faciadan sağ kurtulan tek bir kişi bile olmamıştı. Arabat'ın da Kırım Türklerinden arındırılmasının ardından Kobulov, nihayet Kırım'ın Türklerden "tamamen" temizlendiğini belirten raporunu ilgili makamlara iletebilmişti.

Bu Katliam da baş rol oynayan Kobulov, 27 Haziran 1953'te casusluk da dahil olmak üzere birçok suçlamadan mahkum edilerek ölüm cezasına çarptırıldı ve 23 Aralık 1953'te hizmet ettiği kendi idaresi tarafından idam edildi.

NOT :
18 Mayıs 1944 Kırım sürgünü mağdurları olarak, 14 Kasım 1944 tarihinde yapılan ''Ahıska Türkleri'' Sürgünü'de, Kırım Türkleri için eş değerde matem günüdür. Nüfuslarının yarısını kaybeden milletimizde hâlâ 1 milyon 700 bin kişi kayıp olarak görünmektedir..!

*Bu makale Tavrida National V.I. Vernadsky Üniversitesi'ne Rusça tercüme edilmiştir.