TurizmGüncel - Dış Haberler

İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkeler, ekonomileri için hayati öndem taşıyan turizm sektörünü Covid-19’un gölgesinde yeniden başlattı.

The New York Times gazetesinden Raphael Minder, turizmi yeniden başlatan bu ülkelerdeki durumu araştırdı. Minder'in hazırladığı haberden öne çıkan noktalar şöyle:

İşler durgun seyrediyor

''Güney Avrupa ülkeleri, Yunanistan'dan Portekiz'e kadar turizmi yeniden başlatsa da, yeni bir koronavirüs dalgası endişesinden dolayı işler durgun seyrediyor. İtalya'da rezervasyonlar yüzde 70 düşerken, Yunan adalarına yolcu taşıyan feribotlar yarı kapasiteyle çalışıyor.

Avrupalı turist paranın çok azını sınır ötesine taşıyor

Geleneksel olarak güneydeki destinasyonlara akın eden ve oralarda milyarlarca euro harcayan Almanlar, İngilizler ve diğer Kuzey Avrupa ülkelerinin vatandaşları, seyahatlerini çoğunlukla kendi ülkelerinde yapıyor ve paranın çok azını sınırların ötesine taşıyor.

Söz konusu ülkeler, AB dışından sadece 13 ülkeden (AB'nin birlik dışında güvenli ülke ilan ettiği ülkeler-TG) ve çok az sayıda ziyaretçi alıyor.

Tek ulaşımı hava yolu olan Kanarya Adaları zorda

Turizmde yaşanan daralma, İspanya anakarasından yüzlerce kilometre uzakta olan ve ziyaretçi trafiği anlamında sadece hava yoluna bağımlı olan Kanarya Adaları gibi destinasyonlarda daha net hissediliyor. Geçtiğimiz yıl takım adalara 15 milyon ziyaretçi taşıyan hava yolu şirketlerinin temmuz kapasitesi, geçtiğimiz yılın aynı ayını yüzde 30'u kadar.

Otelciler yatakların yüzde 20’sini faaliyete geçirdi

Bu nedenle Kanarya Adaları'ndan otelcilerin yatak kapasitelerinin sadece yüzde 20'sini faaliyete geçirdiğini belirten İspanya Oteller ve Turistik Konaklamalar Konfederasyonu Başkanı Jorge Marichal, ''Şu anda takım adalarda hiç vaka olmadığını anlatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Ama elbette turistleri kendi imkanlarımızla buraya taşıma şansımız yok.'' diyor.

İtalya’nın verdiği seyahat çekini oteller kabul etmiyor

İtalya en azından iç turizmi teşvik etmek için kişi başına 150 euroluk seyahat çeki dağıtmaya başladı. Aileler için bu tutar 500 euro oldu. İtalyan Parlamentosunda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Dario Franceschini, şu anda 400 bin seyahat çeki düzenlediklerini ve tutarın 183 milyon euro olduğunu açıkladı. Ancak İtalyan gazetesi Corriere della Sera, sadece az sayıda otelin hükümetin verdiği tatil çeklerini kabul ettiğini yazdı.

Yunanistan’da da durum farklı değil

İtalya ve İspanya'ya kıyasla Covid-19 salgınından daha az etkilenen Yunanistan'da da turizmin toparlandığına ilişkin kayda değer işaret yok. Temmuz ayının ilk haftasının verilerine göre, Atina Havalimanı'na inen yabancı yolcu sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75 düştü. Ülkenin 14 havalimanındaki orlama düşüş ise yüzde 84 olarak kayıtlara geçti.

Algarve’nin can damarı İngiltere kapalı

Güney Avrupa'daki turizm ülkeleri turizmi başlatsa da, hem yeni salgın dalgası korkusundan hem de mevcut kısıtlamalardan dolayı beklenen talebi göremiyor. Örneğin İngiltere bu ay, Portekiz'den dönen yolcuların karantinaya alınacağını açıkladı. Geleneksel olarak Algarve'ye en çok turist gönderen ülke İngiltere. İngiltere'nin bu kararı Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva tarafından 'saçmalık' olarak nitelendirilse de, Lizbon'u çevreleyen şehirlerde ciddi bir vaka artışı söz konusu.

Salgın, Barselona gibi, İspanya'nın büyük turizm şehirlerini de vurdu. Geçtiğimiz cuma günü, 3 milyon Barselonalıya sokağa çıkmamaları söylendi.

Geçtiğimiz yıl 800 milyon euro ciro yapan İspanyol tur operatörü Logitravel Group'un pazarlama müdürü Carlos García Pastor, bu yıl şirketin gelirinde en az yüzde 50 düşüş beklediklerini açıkladı.