THY’nin web sitesinde duyurular kısmında kamuoyu ile paylaşılan “Pandemi süreci ile ilgili bilmeniz gerekenler” başlığında şu alt başlıklardaki sorular yanıtlandı:

NOT: Sorulardaki ilgili bağlantılara ulaşabilmek için THY’nin kendi sitesinden giriş yapmanız faydalı olacaktır. Bunun için “THY, Pandemi süreci ile ilgili bilmeniz gerekenler” linkine tıklayın.

UÇUŞA HAZIRLIK

Uçağa binebilmek için sağlık raporu olması gerekli mi? 

Yurt içi uçuşlarımızda var olan HES kodu gereksinimi dışında ilave bir sağlık raporu gereksinimi yoktur. Bununla birlikte hastalık belirtisi gösteren yolcularımız ve imkan tanınan havalimanlarında ateş ölçümü sonrasında 38 derece ve üzeri ateşi olan yolcularımız uçuşa kabul edilmeyebilirler.

HES kodu nedir? Nereden HES kodu alabilirim?

HES (Hayat Eve Sığar) kodu yalnızca Türkiye iç hat uçuşlarında bir zorunluluk olup bu sayfadan HES kodu ile ilgili tüm gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bebeğim için HES kodu almama gerek var mı? 

Bebek yolcular için HES kodu alınmasına gerek yoktur. Biletleme aşamasında yer alan HES kodu giriş alanında bebeğinizin isminin bulunmadığını göreceksiniz. 2 yaşını doldurmamış tüm misafirlerimizin bebek yolcu statüsünde kabul edilip 3 yaşından gün almış yolcularımızın çocuk sayıldıklarını hatırlatmak isteriz.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilim. HES kodumu nasıl alabilirim?

HES kodu uygulaması yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsamakta olup, yabancı uyruklu yolcularımızdan talep edilmemektedir. Bu konuda bir değişiklik olması halinde siz değerli yolcularımızı bu sayfadan bilgilendireceğiz.

İç hat uçuşlarına nasıl katılabilirim?

İç hat seferlerimiz 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren başladı. Bu uçuşlarımıza katılabilmek için kişisel HES kodu almanız gerekiyor. Detaylar için Hayat Eve Sığar sayfamızı ziyaret edin.

Seyahat İzin Belgem var. Uçuşlara katılmak için HES kodumun da olması gerekiyor mu?

1 Haziran 2020 tarihiyle beraber iç hat ve Türkiye çıkışlı dış hat uçuşu olan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı misafirlerimizin geçerli bir HES kodu olması gerekmektedir.

65 yaş ve üzeriyim. Şehirlerarası yolculuk yapabilir miyim? Uçuşlara katılabilir miyim?

29 Mayıs 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığınca yayımlanan genelge doğrultusunda Seyahat İzin Belgesine sahipseniz ya da Genelge kapsamında belirtilen şartlara uygunsanız şehirlerarası seyahat edebilir ve uçuşlara katılabilirsiniz. Seyahat İzin Belgenizin yanı sıra HES kodu da almanız gerektiğini unutmayın.

Uçağa binebilmek için Covid testi yapılacak mı? 

Sağlık Bakanlığımızın talimatları kapsamında henüz böyle bir uygulama yapılmamaktadır.Bu tür bir uygulamanın zorunlu olması halinde yolcularımız iletişim kanallarımız ve web sitemizden bilgilendirileceklerdir.

Pandemi sürecinde uçuş boyunca maske takılması zorunlu mu?

Maske kullanımı havalimanı içinde olduğu gibi, uçağa girişte ve uçuş boyunca da zorunludur. Kumaş veya cerrahi maske kullanabilirsiniz. Tek kullanımlık cerrahi maskelerin 4 saatte bir değiştirilmesi gerektiğinden bu maskeleri kullanan yolcularımızın yeterli sayıda maskeyi hazır bulundurması gerekecektir.

Pandemi sürecinde bebek ve çocuk yolcular için maske zorunluluğu var mıdır? 

Seyahatlerin başlangıcından bitimine kadar (bilet satış, check-in, boarding, uçuş sırasında, iniş ve bagaj alımını yaparak terminali terk edene kadar) yolcularımızın kumaş veyacerrahi maske takması gerekmektedir. Bebeklerde (0-2 yaş) boğulma riski nedeniyle maske kullanılmamalıdır. Çocuklarda (2-12 yaş) uygun boyutlarda maske veya bandana kullanılmalıdır.

Seyahat izin belgesi nedir? Uçağa binebilmek için seyahat izin belgesi almama gerek var mı? 

Seyahat izin belgeleri yalnızca 65 yaş üstü yolcularımız için iç hat uçuşlarda gereklidir. Dış hat bağlantılı iç hat uçuşlarda da Seyahat izin belgesi gerekliliği kaldırılmıştır.

18 yaşa kadar olan çocuk ve gençler, sokağa çıkma yasağı devam ettiği müddetçe tek başlarına seyahat edebilmek için seyahat izin belgesi alacak mı?

T.C. İçişleri Bakanlığı Genelgesine göre 18 yaş altı yolcularımız yurtiçi uçuşlarda yalnızca aileleri ile seyahat edebilmektedirler.

12 yaş altı yolcular yalnız seyahat edebilir mi? Refakatçi uygulaması halen geçerli mi?

Pandemi sürecinde geliştirdiğimiz sağlık standartları gereği refakatçi uygulamamız durdurulmuş olup 7-12 yaş aralığındaki çocuk misafirlerimizin ebeveynleri, birinci derece akrabaları ya da kanuni temsilcileri ile beraber seyahat etmeleri gerekmektedir.

NOT: Bilal Ekşi 18 yaş altı gençlerin artık uçakla seyahatlerinde veli/vasisi ile beraber seyahat etme zorunluluğunun ortadan kalktığını duyurdu.