ÖZEL RÖPORTAJ: SİNAN SAYGI

Turizm sektörü COVID-19 salgınından bugüne kadar aldığı en büyük darbeyi aldı. Otellerin çoğu açılmazken açılan otellerin doluluk oranları epeyce düştü. Turizm sektöründe sahip olduğu tecrübeyle Marmaris’te hizmet veren Orka Lotus Beach Hotel ise Marmaris’te yüzde 60 doluluğu aşmış durumda.  Marmaris’te pandemide ilk hizmete giren otel olan Orka Lotus Beach Hotel, turizm sektöründe örnek alınan kuruluş olmaya devam ediyor. Edelstaal Group ve Orka Oteller Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, Orka Oteller Zinciri ve Orka Lotus Beach Hotel olarak pandemi krizine karşı aldıkları tedbirleri ve turizm sektörüne dair görüşlerini Ekovitrin’e anlattı.

  • Edelstaal Group ve Orka Oteller Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Torunoğulları, pandemi krizinde aldıkları tedbirleri ve turizm sektörüne dair görüşlerini Sinan Saygı’ya anlattı.


Turgut bey gerek Orka Oteller Zinciri gerekse turizm sektörü olarak 2020 yılına yönelik hedefleriniz neydi?

Gerek turizm sektörü gerekse Orka Oteller Zinciri olarak 2020 yılına yönelik oldukça umutluyduk. Çok güzel hedefler belirlemiştik. 2020, turizm sektörü açısından çok iyi bir yıl olacaktı. Ancak tüm dünyayı derinden sarsan Yeni Tip Koronavirüs (COVID-19) salgını yüzünden bu hedeflerimizi gerçekleştiremedik. Dolayısıyla turizm sektörü şu anda çok kötü bir durumda, ufak tefek oteller açıldı ama beklenti çok zayıf. Otellerimize ve Marmaris’te hizmet verdiğimiz Orka Lotus Beach Hotel’e Avrupa'dan gelen turist yok.

“YÜZDE 60 DOLULUK ORANINI AŞMIŞ DURUMDAYIZ”

Marmaris’te 5 yıldızlı Orka Lotus Beach Hotel’i pandemi krizine rağmen misafirlerin hizmetine açtınız. Pandemiye karşı ne gibi tadbirler aldınız?

Personelimiz hem çalışıyor hem de salgın sürecinde nasıl davranacakları konusunda eğitim alıyor. İnşallah iyi olacak, ben sektörün iyi olacağını düşünüyorum. Otelimizi açtık, acaba pişman olacak mıyız? Hayır, pişman olmayacağız. Gelen misafirlerimizi iyi karşılarsak, iyi hizmet verirsek ve yurtdışındaki sorunlar az olsa da çözülürse herkes Türkiye'ye gelecek. Şu anda Orka Lotus Beach Hotel’de yüzde 60 doluluk oranını aşmış durumdayız. Otelimizde Rus, Ukraynalı ve Türk turistleri ağırlıyoruz. Pandemi sürecinde yüzde 70-80 doluluk oranıyla gitmeyi planlıyoruz. Sosyal mesafeye uygun olarak hazırlıklarımızı yaptık. Misafirlerimizin ateşini ölçüyoruz, maske dağıtıyoruz. Odalar devamlı ilaçlanıyor, misafirlere yemekler görevliler tarafından veriliyor. Birçok restoranımız var, ana restoranımız büyük. Sahilimiz çok geniş. 50 bin metrekarelik alanda hizmet veren bir otel olduğumuz için pandemiye karşı oldukça avantajlıyız. Doktor, ambulans, hasta odası ve diğer sağlık imkanlarımız da otelimizde yer alıyor. Marmaris’te kapalı olan oteller bizi örnek alarak otellerini açmaya hazırlanıyor.

“MARMARİS’TE BÜYÜK OTELLERİN ÇOĞU KAPALI”

Marmaris’te turizm sezonu nasıl gidiyor? Bütün oteller açıldı mı?

2020 yaz sezonunda Marmaris’te büyük otellerin çoğu pandemi dolayısıyla açılmadı. Ancak Marmaris'te bir otelin açılması lazımdı, çünkü gelen misafirlere hizmet verilmesi gerekiyordu. Orka Lotus Beach Hotel olarak biz bu şartlara uygunuz. Ukrayna Büyükelçisi Sayın Andrey Sıbiga’nın otelimize gelerek teftiş edip görüşlerini Ukrayna’ya bildirmesi, otelimize Ukraynalı turistlerin gelmesini sağladı. 2021 yılı 2020 yılından kuşkusuz daha güzel olacak. Ancak yine de 2021 yılının diğer yıllarla kıyaslandığında fazla parlak bir yıl olmayacağı düşüncesindeyim. Çünkü pandemi bitse bile insanların psikolojilerini düzeltmeleri ve turizme yönelik para harcamaları biraz zaman alabilir.

“COVID-19 SALGINI HERKESE BİR ŞEYLER ÖĞRETTİ”

Turizm Bakanlığı’nın pandemi sürecinde getirdiği sertifika zorunluluğu ve aldığı tedbirlerin turizm sektörüne olan faydalarını değerlendirir misiniz?

Bakanlığımızın sertifika zorunluluğu getirmesi ve çeşitli tedbirler alması turizm sektörü açısından sevindirici. COVID-19 salgını her şeyden önce bizlere bir şeyler öğretti. Herkes kendini yenileme arayışına girdi. Geleceğe yönelik neler yapılabilir diye düşünmeye başladık. Pandemi bittiğinde, daha güzel otel ve servis sistemleri kurulabilir diye düşünüyorum. Yani pandemi krizini ileride fırsata çevirebiliriz. Pandemide yemekleri otel görevlileri verdiği için yemeklerden tasarruf edebiliriz.

  • OĞLUM CANER VE KUZENLERİMLE OPERASYONU BAŞARIYLA YÖNETİYORUZ: “Marmaris’te Orka Lotus Beach Hotel’de COVID-19 salgınına karşı tüm tedbirleri aldık. Oğlum Caner ve kuzenlerim Hazar Torunoğulları ve Ziran Torunoğulları ile birlikte operasyonu başarıyla yönetiyoruz.”

“TURİZM SEKTÖRÜNDE PROJELERE DEVAM EDECEĞİZ”

Turizm sektöründe yatırımlara devam edecek misiniz? Hedeflerinizi paylaşır mısınız?

Pandemi krizi turizm sektörüne büyük zarar verdi. Turizm sektöründe sahip olduğumuz tecrübeyle Marmaris’te hizmet veren Orka Lotus Beach Hotel olarak yüzde 60 doluluğa ulaştık. Marmaris’te pandemide ilk olarak hizmete giren otel biz olduk. Bizi gören diğer oteller de açılmaya başladı. Turizm sektöründe örnek kuruluş olmaya devam ediyoruz. Turizm sektörü pandemi krizinden bugüne kadar en büyük darbeyi aldı. Buna rağmen yatırımlarımıza tabi ki devam edeceğiz. Bazı yatırımlarımızı pandemi sonrasına erteledik. Turizm sektöründe projelerimiz devam edecek.

Turizm sektörüyle ilgili son olarak neler söylemek istersiniz?

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve turizm sektörünü de derinden etkileyen Yeni Tip Koronavirüs (COVID-19) salgınından turizm sektörü olarak bazı dersler çıkarabiliriz. Örneğin turizm sektörünü çeşitlendirmemiz gerekiyor. Sağlık artık çok önemli ve bu konuda Türkiye çok iyi durumda. Tatil yörelerindeki büyük oteller geniş araziler üzerine kurulduğu için sağlık yönüyle oldukça elverişli. Türkiye pandemi krizinde sağlık konusunda daha şanslı. Hükümetimiz ve özellikle Turizm ve Kültür Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’un turizm sektörüne yönelik güzel çalışmalarını memnuniyetle takip ediyoruz.