1 – Kabak Çiçeği Dolması

Öyle herkesin bilmediği ama bir kez deneyince vazgeçemediği lezzetlerden biridir kabak çiçeği dolması. Zeytinyağının dahil olup da tadının güzelleşmediği yemek neredeyse yoktur ama kabak çiçeği dolması Ege ile adeta bütünleşmiştir. Özellikle mayıs ve haziran aylarından, ekim ayına kadar süren dönemde bulma şansınızın olduğu çiçekler sabahın çok erken saati henüz güneş doğarken toplanıyor ve sofralardaki yerini almak için özenle ayıklanıyor. Kabak çiçeği dolmasını Ege'nin pek çok yerinde lezzetli yapsalar da Çeşme, Alaçatı, Cunda, Bodrum ve İzmir denemenizi önerdiğimiz yerlerin başında geliyor.

2 - Şevketi Bostan

Ege demek tabi ki bol bol ot demek. Şevketi bostan ise yörede sıklıkla tüketilen ve çok sevilen lezzetlerinden biri. Kasım ayında çıkan ve bahara kadar sezonu biten bu bitkinin bölgelere göre ismi de değişkenlik gösterebiliyor. Hem etli hem zeytinyağlı hem de salata olarak Ege sofralarında kendine dolu dolu bir yer bulan bu otu Seferihisar, Urla, Tire ya da Foça'da deneyebilirsiniz. Kendiniz yapmak isterseniz ise özellikle Ege, Marmara ve Akdeniz'in semt pazarlarında şevketi bostan bulabilirsiniz.

3 – Börülce

Börülce diye yazdığımıza bakmayın, Ege'de börülcenin birden fazla çeşidi bulunuyor aslında. Bol zeytinyağı ve limonlu salata olarak yenebildiği gibi çorbası ve yemeği de yapılabilen börülcenin yöredeki çeşitleri arasında kuru, taze ve deniz börülcesi yer alıyor. Üstelik bu lezzetin her birinin sofradaki yeri de ayrı. Meze olarak yenebilen deniz börülcesi Ege'de balık sofralarının vazgeçilmezi iken, kışın yenebilecek en güzel hali ise kuru börülce yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Bu lezzete ise Ege'nin neredeyse her yerinde ulaşmak mümkün.

4 – İzmir Köfte

İzmir köfteyi hepimiz oldukça yakından tanıyoruz elbette. Bol salçalı sos, patates, domates ve biberle yapılan bu köfte uzun yıllardır gönlümüzde taht kurmayı başardı. Herhangi bir zamanı olmadan yılın her mevsimi yapılabilen lezzeti belki de en çok evde yapılmış halini seviyor olabilirsiniz; fakat biz yine de bir de anavatanında denemenizi tavsiye ederiz. En güzelinin hangisi olduğuna daha sonra kendiniz karar verebilirsiniz.

5 – Zeytinyağlı Fava

Hem Ege hem de Yunan mutfağında kendine değişmez bir yer bulan fava, günümüzde bir meze türü olarak bilinse de aslında salatalarda, böreklerde ya da kanepelerde kullanılabilen eşsiz lezzetlerden biridir. Kuru bakla ve bol zeytinyağı ile yapılan bu tat bugün ise artık bölge dışına taşmış durumda. Arkadaşlarla kurulan sofralarda, aile buluşmalarında sıklıkla karşılaşacağınız favayı kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. "Peki ben nerede yemeliyim?" diyorsanız size Ayvalık, Cunda, İzmir, Kuşadası ve daha nice Ege şehir ya da kasabasında yer alan balık restoranlarını tavsiye edebiliriz.

6 – Çökertme Kebabı

Lezzetli kebapların yapıldığı ve her bölgesinde kendinize güzel bir ziyafet çekebileceğiniz ülkemizde öyle bir kebap çeşidi var ki "Ben kebap sevmiyorum." diyenlerin bile bir şans vermek isteyeceğine eminiz. İnce dilimlenmiş patates kızartması üzerine bol domates sosu, yoğurt ve et koyularak yapılan bir lezzet olan çökertme kebabı, bazı yerlerde çeşitlendirmek açısından köfteyle de yapılabiliyor. Ama siz özüne sadık kalınarak yapılmış enfes haline Bodrum ve çevresinde ulaşabilirsiniz.

7 – Turp Otu Salatası

Otlar ve salatalar diyarı olan Ege'de mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir turp otu salatası. Özellikle bölgede yaşayanların bazıları için tıpkı ekmek ve su gibi vazgeçilmez besinlerden biri olarak kabul edilen bu ot haşlanarak üzerine sarımsak, limon, tuz ve bol zeytinyağı eklenerek hazırlanıyor. Çok fazla ot tüketmeseniz dahi turp otu salatasını bir kez denediğinizde onu neden bu kadar ballandıra ballandıra anlattığımızı çok daha iyi anlayacaksınız.

8 – Otlu Börek

Yurdumuzun pek çok yöresinde yapılan bir lezzettir otlu börek. Her bölgenin kendine has otları ile hazırlanan böreğin nesilden nesile aktarılmış özel bir tarifi bulunur. Ege usulü otlu börek ise o topraklarda yenince ayrı bir güzeldir. Pazı, ıspanak, ebegümeci, kuzu kulağı, lor peyniri ve daha nice karışık otla çeşitlendirilebilen bu lezzeti, en çok da bölgede yaşayan teyzelerin kendi elleriyle yaptıklarından denemenizi tavsiye ederiz. Sığacık, Şirince, Bademli, Alaçatı gibi nice şirin Ege beldesinde bahsettiğimiz bu tadı bulma şansına erişebilirsiniz.

9 – Pazı Sarması ve Zeytinyağlı Yaprak Sarması

Pazı sarmasının yalnızca Ege'ye özgü olduğunu söylersek yanılırız. Aslında Türkiye'de Karadeniz ya da İç Anadolu'nun farklı kesimleri gibi çeşitli bölgelerde pazı sarmasının zeytinyağlı ve etli çeşitlerine rastlıyoruz. Ama Ege'de bulgurlu ve zeytinyağlı iç harcıyla yapılan pazı sarmasının yanı sıra buram buram Ege kokan asma yapraklı meşhur zeytinyağlı sarması mutlaka denenmesi gereken lezzetlerin başında geliyor.

10 – Ege Usulü Keşkek

Özellikle köylerde ve kasabalarda büyük kazanlarda yapılan ünlü bir yemektir keşkek. Ege'de de tıpkı diğer bölgelerde olduğu gibi düğün ve bayram gibi özel günlerde pişirilen bu yemeğin ana besin maddesini yarma buğday, et ve zeytinyağı oluşturuyor. Batı Anadolu, Orta Anadolu, Trakya ve Karadeniz ise keşkek yapımının yaygın olduğu diğer bölgeler arasında yer alıyor. Ege'ye gelmişken güzel bir keşkek yemek isterseniz ise bölgenin neresinde olursanız olun yerel lezzetlerin yapıldığı bir lokantayı tercih etmeniz yeterli olacaktır.

(neredekal.com)