Doğu Ekspresi, Ankara-Kars ve Kars-Ankara arası sefer düzenleyen tren hattı. Adı bile bir yolculuktan ziyade bir macerayı çağrıştıran tren hattı, bir seferini 24 saati biraz aşan bir zaman diliminde tamamlıyor. (Ankara-Kars: 1 gün 35 dakika, Kars-Ankara: 1 gün 30 dakika)

Öyle ki, Doğu Ekspresi’ne bilet alan yolcuların çoğu, bir an evvel son durağa ulaşmak değil, son durağa kadar o anları doyasıya yaşamak isteyen macera severlerden oluşuyor.

Elbette bunda, son dönemde bu seyahati  YouTube’da paylaşan vloggerların payı çok büyük.

Doğu ekspresi hangi şehirlerden geçiyor?

Doğu Ekspresi, Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars’tan geçiyor. İlk duraktan son durağa kadar seyahat eden yolcular tam 1933 kilometrelik bir seyahat gerçekleştirmiş oluyor.

Ankara – Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurum – Kars güzergahından geçen ekspresle yolculukta önemli olan varış noktanıza erişmekten çok yolculuğun tadını çıkarmak. 
Tren büyük şehirlerde 8-14 dk arası dururken ara duraklarda  ise 1-4 dk arası duruyor.

Doğu ekspresi biletleri nereden alınır?

Doğu Ekspresi biletlerini TCDD internet sitesinden alabiliyorsunuz. Site üzerinde sefer kalkış ve varış yeri, sefer tarihi, yolcu sayısı seçimlerini yapıyorsunuz. Biletinizi Tek Yön ya da Gidiş-Dönüş olarak alabilirsiniz. Sefer seçimini yaptıktan sonra sıra vagon ve koltuk seçimine geliyor. Tıpkı sinemada koltuk seçimi yapar gibi, burada da sitedeki görsel üzerinden vagon ve koltuk seçimini gerçekleştiriyorsunuz. Örtülü Kuşetli, Pulman ya da 2 Yataklı vagon tiplerinden hangisini seçeceğiniz kısım işte burası. Bilet ücretlendirmesinde 10 ayrı tarife uygulanıyor. Bunlar, 7-12 yaş, 13-26 yaş, Tam, 60-64 yaş, 65+ yaş, Basın, Öğretmen, TSK, Personel ve Evcil Hayvan. Doğu ekspresi ücretleri, seçtiğiniz vagonun türü ve yukarıda sıraladığımız tarifeye göre farklılık gösteriyor. Seçimleriniz ardından sıra ödemeye geliyor. Kredi kartı bilgilerinizi girerek ödeme işlemini gerçekleştiriyorsunuz ve biletiniz hazır.

Doğu Ekspresi bilet fiyatları ne kadar?

Doğu Ekspresi ücretlerini belirleyen iki etken var. Birincisi yolculuk yapmayı seçtiğiniz vagon tipi diğeri ise tarifeniz. ( Tam Bilet, Öğretmen ya da 65 + yaş gibi…) Pulman biletleri, tarife türünüze göre 24 ila 47 Türk Lirası arasında değişirken, kuşetli vagon fiyatları 40 ila 63 TL, yataklı vagon bilet fiyatları ise 96 ila 119 TL arasında değişkenlik gösteriyor.

 Doğu Ekspresi seyahatinde yanıma neler almalıyım?

Doğu Ekspresi’nin kuşetli ve yataklı vagonlarında buz dolapları bulunuyor. Bunu hesaba katarak yanınıza içecek ve meyve alabilirsiniz. Özellikle birkaç şişe su almanızı öneririz ki, suya para ödememiş olursunuz. (Genellikle vagonda buzdolabının içinde su ikram edilmiş oluyor ama bu size 24 süresince yetmeyebilir.) Bu arada “yataklı vagon tamam da, kuşetli ne” diye soranlarınız varsa, az sonra o konuya da geliyoruz.

Yataklı vagonlarda lavabo bulunuyor. Diş fırçanız ve diş macununuzu yanınıza alabilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekeceksiniz. Yanınıza alacağınız powerbank, şarj aleti, cep telefonu ve fotoğraf makinesi ile bol bol hatıra biriktirebileceksiniz.

Seyahatiniz boyunca Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum manzaralarını seyredeceksiniz. Kış yolculuğu yapıyor iseniz karlı dağlar ve ovaların, Bahar’da iseniz uyanmaya yüz tutmuş yeşilliklerin seyrine doyacaksınız.

Yine de, “24 saatlik yolculukta sıkılır mıyım acaba” gibi bir düşünceniz varsa, yanınıza bir kitap alabilirsiniz.

Yol boyu çektiğiniz harika fotoğrafların hangisine hangi efekti yapayım, hangisini story’imde paylaşayım diye düşünmekten pek sıkılacağınızı da sanmıyoruz ama neyse…

Doğu Ekspresi vagonları nelerdir?

Doğu Ekspresi’nde 3 farklı vagon tipi bulunuyor. Örtülü Kuşetli, Pulman ve 2 Yataklı. Bu sefere ilk kez katılacak okuyucuların “Bunlar ne şimdi” diye sorduklarını duyar gibiyiz. Hemen cevaplayalım.

Örtülü Kuşetli, yatağa dönüştürülebilen 4 kişilik koltuklara deniyor. 4 kişilik bir arkadaş grubu ile bu macerayı yaşamak isteyenlerdenseniz, örtülü kuşetli tipi vagon sizin için ideal bir seçim olacaktır. 24 saat sürecek ve her bir araya gelişinizde bahsi geçecek anılar sizleri bekliyor.

Pulmanlar, hepimizin otobüs yolculuklarından aşina olduğu koltuklar. Doğu Ekspresinde, bir tarafta yan yana 2 adet, diğer tarafta da tekli koltukların bulunduğu pulmanlar mevcut.

Bu deneyimi baş başa yaşamak isteyen ve hesaplı bir yolculuk isteyen çiftler için 2 kişilik pulman uygun olacaktır. Tabii, cam kenarına hanginiz oturacak ve bu güzel manzaraların seyrine kim daha güzel varacak değil mi? Bu tatlı sorunu, dilerseniz dönüşümlü oturarak dilerseniz “gidişte sen, dönüşte ben tamam mı” diye kararlaştırarak halledebilirsiniz.

2 Yataklı vagonlar, Doğu Ekspresi’nin en çok rağbet gören vagon tipi. Bunun belli başlı 2 nedeni var. Birincisi, yazının başında da belirttiğimiz gibi yolcuların çoğunun derdi Kars’a varmak değil, yolculuğun keyfine varmak. İkincisi, 24 saatlik bir yolculuk bu, seyir ve manzara güzel ama yatarak daha da güzel olur değil mi?

Doğu Ekspresi vagonlarında neler var?

Yataklı vagonlarda priz, ayna ve sabunlu lavabo, havlu, dolap, içerisinde çikolata, meyve suyu, su bulunan buzdolabı yer alıyor. Yataklı vagonlorda bir de çalışma masası bulunuyor. Bu masada kahvaltı yapabilir, yemek yiyebilir, laptop ve diğer eşyalarınızı koyabilirsiniz. Masanın hemen üzerinde askılıklar mevcut. Çantalarınızı buraya asabilir, seyahatinizi Kışın yapıyorsanız mont ve hırkalarınızı asabilirsiniz.

Yataklarda temiz çarşaf, nevresim, yastık ve Kış günleri battaniye bulunuyor. Zaten Kış aylarında kompartımanların içi gayet sıcak oluyor. Üşür müyüm diye endişe etmeyin. Her bir odada klima mevcut. Dilediğiniz gibi sıcaklık ayarını yapabilirsiniz. Örtülü Kuşetli vagonların cam kenarında minik, şirin bir masa kondurulmuş. 4 kişilik olan bu odalarda 2 kişilik bir seyahati seçmişseniz, karşılıklı olarak çayınızı yudumlamanın keyfine varabilirsiniz.

Doğu Ekspresi’nde cağ kebabı

Doğu Ekspresi ile seyahat edecekseniz Erzurum’dan geçerken şehrin meşhur Cağ Kebabı’nı yemeyi unutmayın. Baştan söyleyelim ki cağ kebabı, bildiğimiz dönerin yan yatırılarak yapılmışı değil. Döner ve Cağ Kebabı iki farklı lezzet. Bir kere Cağ Kebabı, ustasına göre değişmekle birlikte karabiber, yoğurt, soğan ile marine ediliyor. Yolculuğa Ankara’dan başlayan bir Doğu Ekspresi yolcusu iseniz onca yol gelmişsiniz bizce artık şöyle güzel bir Erzurum Cağ Kebabı yemeyi hak ettiniz.

Cağ Kebabı yiyebilmek için Erzurum İstasyonu’na varmadan yarım saat kadar önce restorana telefon açarak siparişinizi vermenizi öneririz.  Merak etmeyin, Doğu Ekspresi yolcularına aşina olan Erzurum kebapçıları, siparişinizi istasyona kadar getiriyor. Vagonunuzu ve varış zamanınızı söylemeniz yeterli. Vagon kapınızdan Cağ Kebabını alabileceksiniz. Ödemenizi kredi kartı ile yapacaksanız pos cihazı getirmelerini söylemeyi unutmayın. Erzurum’un meşhur cağ kebapçıları arasında Gel-Gör, Koç ve Çağın Meşhur Cağ Kebapçısı aklımıza ilk gelenler arasında.

Kars’ta nereleri gezebilirim ?

Tam 1933 km yol kat ederek Kars’a varacak olan yolcular, Urartu, İskit, Selçuklu ve Osmanlı gibi pek çok uygarlığın izlerini taşıyan bu şehri gezmeye en azından bir günlerini ayırmalılar. Gidiş-Dönüş biletinizi alırken, dönüş bilet tarihinizden önce araya en az 1 tam gün koymalısınız. Peki, sadece 1 gün bu görkemli şehri gezmeye yetecek mi? Elbette yetmeyecek. Zaten o yüzden en az diyoruz.

Kars’ta gezilecek yerlerin başında, surlarının uzunluğu tam 4 bin 500 metre olan, Sultan Alparslan tarafından 1064 yılında fethedilen Ani Antik Kenti geliyor. Kars merkezine 44 km. uzaklıktaki Ani Harabeleri, Şehir Surları, Genç Kızlar Kilisesi, İpek Yolu Köprüsü, Ebul Menuçehr Camii, İç Kale, Kızkalesi ve Bakireler Manastırı’ndan oluşuyor.

Kayak meraklıları, şehre 60 km uzaklıktaki Sarıkamış Kayak Merkezi’ne gidebilirler. Tesislerde konaklama yerleri, kayak malzemeleri ve kayak öğretmenleri bulunuyor.

123 km’lik alanıyla Doğu Anadolu’nun en büyük gölü olan Çıldır Gölü de Kars’ta görülmesi gereken yerlerden. Çıldır Gölü’ne giderseniz meşhur sarıbalığın tadına bakmadan dönmeyin. Ayrıca atlı kızakla göl etrafında tur atmak da güzel bir deneyim olacaktır. Şimdiden iyi seyahatler!