Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Markus C. Slevogt ve Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Dr. Thilo Pahl’in moderasyonunu yaptığı ve internet üzerinden gerçekleştirilen “2020 Yaz Turizmi - Türkiye için Fırsatlar” konulu ekonomi toplantısının konuşmacıları; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Timuçin Güler, Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye-Almanya JETCO Turizm Grubu Türkiye tarafı Başkanı Mücella Kantaroğlu, TÜV SÜD Türkiye CEO’su Emre Büyükkalfa ve TUI Grup Destinasyon Ürün Geliştirme Müdürü Christian Wichmann’dı.

Konuşmacılardan T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Timuçin Güler: “Türkiye Cumhuriyeti olarak hem vatandaşlarımızın hem de misafirlerimizin ülkemize gelmesini sağlamak, ziyaretleri sırasında kendilerini güvende, sağlıklı ve rahat hissettirmek için sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Bu bilinçle turizm hareketinin her aşamasını kapsayacak şekilde Güvenli Turizm Sertifikasyon Sistemi dahil tüm sistemler kurulmuş, her tür önlem alınmıştır.

19 – 21 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz ‘Re-Turkey Yabancı Misyon ve Yabancı Basın Ağırlama Etkinliğinde’ alınan tüm önlemler ülkemizdeki büyükelçiler ve yabancı basın mensuplarına Antalya havalimanından başlayarak, transfer araçları, otel, restoran, etkinlik alanlarını da kapsayacak şekilde yerinde gösterilmiştir.” dedi ve Alman hükümetinden beklentilerinin COVID-19’a karşı tüm dünyada en başarılı sağlık politikasını uygulayan ülkelerden biri olan ülkemize olan seyahat sınırlamasının kaldırılması, uçuşların açılması ve Alman vatandaşlarının ülkemizi ziyaret ettikten sonra ülkelerine döndüklerinde karantina uygulamasına tabi tutulmaması olduğunu belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde hazırlanan Türkiye’nin Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı’nda yer alan 11 denetim firmasından biri olan TÜV SÜD Türkiye Genel Müdürü Emre Büyükkalfa toplantıda “TÜV SÜD Türkiye olarak uluslararası bilgi birikimimiz ve yerel tecrübemizle 1987 yılından bu yana Türkiye’de birçok sektörde denetim gerçekleştiriyoruz. Pandemi dönemi ile Türkiye’de yürürlüğe giren ‘Sağlıklı Turizm Belgesi’ programı da verdiğimiz hizmetlerle örtüşüyor. Biz de TÜV SÜD Türkiye olarak, bakanlığımızın belirlediği kriterlerin uygulanması ile ilgili denetim sürecinde yer alarak, ülkemizde güvenli ve hijyenik ortamların oluşmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi. Büyükkalfa “Ancak şunu özellikle belirtmek isteriz ki, Covid19 pandemisi ülkemizde ve dünyada halen devam ediyor.  Turizm sektörü çalışanlarını ve misafirlerini hastalık riskinden koruyacak en önemli tedbirler, sağlık bakanlığımız tarafından duyurulan kişisel hijyen önlemleri. Bizler üzerimize düşeni yapıyoruz. Her misafirin ve çalışanın el yıkama, maske takma, sosyal mesafe gibi sağlık otoriteleri tarafından açıklanan temel hijyen kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalması gerekiyor.” diye konuştu.

Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, Almanya’nın Türkiye’ye seyahat kısıtlaması kararını desteklemediklerini şu sözlerle vurguladı: “Türkiye, mükemmel kalitede ve uygun fiyatlı bir ürün sunuyor. Plaj tatili altyapısı çok iyi gelişmiş, doğal güzellikleri ile aileler için uygun. Bu salgın sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı çok zorluyor. Hedefe yönelik önlemler ve devlet desteği olmadan bu krizden çıkmak mümkün görünmüyor. Federal hükumetle yakın temas halindeyiz. Türkiye’yi de içeren seyahat kısıtlamasını uzatma kararından hiç memnun değiliz. Bu yılki tatillerin şimdiye kadar gördüğümüz tatillerden farklılık göstereceği kesin.”

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Markus C. Slevogt ise, “Turizm 2020 ile ilgili ilk dijital ekonomi toplantımız bize turizm sektörü hakkında son derece faydalı bilgiler verdi. Türkiye'ye Almanya'dan gelen ziyaretçi sayısının yakın zamanda önceki seviyelere dönmesini ümit ediyoruz. Aynı zamanda, Alman Dışişleri Bakanlığı'nın seyahat uyarısının yakında kaldırılacağını umuyoruz. Türkiye sadece güneş, kumsal ve plaj tatilleri sunmakla kalmıyor, aynı zamanda kültürel turizm için harika fırsatlara sahip. Türkiye'nin kültür turizmi potansiyeli henüz yeteri kadar ön plana çıkarılabilmiş değil.” sözleri ile toplantının kapanış konuşmasını gerçekleştirdi.