Enerji lojistiğinin kuralları sık sık değişmekte birçok bakanlık kendi yetki alanlarında sık sık tebliğler çıkartmakta ve kontroller yapmaktadır. Bu takibi uygulamacılar için son derece zor bir işlemdir. Bunun çözümü ADR yani tehlikeli maddeler konusunda danışmanlık yapan kuruluşların iş birliği ile çalışmaktır.

İnsan kontrolünde hareket eden hep şeyi taşıma olarak isimlendiriyoruz. Taşınan her madde de, ait olduğu tedarik zinciri içinde yer almaktadır. Depolama ise, yine insan kararıyla taşımanın durdurulması ve uygun bir alan veya hacimde bekletilmesi olarak tanımlanmaktadır. Enerji de, tedarik zinciri içinde hammadde işlenmesinde, taşınmasında, yarı mamul üretiminde, ürün üretilmek için fabrikalara taşınmasında, fabrikalarda üretimde, ürünlerin tüketime ulaştırılmasında, tüketim esnasında, hatta geri dönüş aşamasında, imhaya kadar giden zincir halkalarında kullandığımız olmazsa olmazımızdır.

Enerjiyi dışarıdan bakınca tükenmeyen enerjiler ki; diğer tanımıyla Yenilenebilir Enerji Kaynakları, yani Güneş Enerjisi, Rüzgâr Enerjisi, Biyoenerji, Hidrojen Enerjisi, Jeotermal Enerji, Dalga Enerjisi, Hidroelektrik Enerji gibi gruplayabiliyoruz. Tükenen enerjiler ise; kısmen fosil enerjisi diye isimlendirilmekte; Petrol, Doğalgaz, Kömür ve Bor diye gruplanmaktadır. Son olarak Nükleer Enerji de enerji kaynakları içine girmektedir.

Enerjinin kullanılma şekli ise ham petrolün rafinerilere taşınması ve buralarda Dizel, Benzin, LPG gibi alt türevlere çevrilmesi, bunların tüketim noktalarına taşınması ile sağlanabilmektedir. Doğal gaz ise genellikle boru hatlarıyla veya sıvılaştırılarak tankerlerle taşınmakta ve petrol türevleri gibi depolanmakta, kullanım noktalarına ulaştırılmaktadır.

Yenilenebilir enerjilerin tamamı büyük santrallerde elektrik enerjisine çevrilip kablolarla dağıtılmaktadır. Bu enerjinin depolanma kapasitesi piller dışında yok denecek kadar azdır. Anında tüketilmektedir. Nükleer enerji de santrallerde elektrik enerjisine çevrilmekte ve dağıtıma sunulmaktadır.

Her enerji grubunun farklı dağıtım ve depolama sistemleri kullanılmaktadır. En büyük ortak özellikleri, sürecin tamamında taşınan ve depolanan malzemeler ve enerji çevreye zarar veren özellikler taşıdığından dolayı Sağlık, Emniyet ve Çevre kurallarına uygun sistemlerle taşınmalı ve depolanmalı ve bu süreçte çalışan her kişi ve kurum, her araç, ekipman ve depolama tesisleri gerekli eğitimleri almak ve bunu sertifikalarıyla belgelemek zorundadır. Enerji lojistiğinin kuralları sık sık değişmekte birçok bakanlık kendi yetki alanlarında sık sık tebliğler çıkartmakta ve kontroller yapmaktadır. Bu takibi uygulamacılar için son derece zor bir işlemdir. Bunun çözümü ADR yani tehlikeli maddeler konusunda danışmanlık yapan kuruluşların iş birliği ile çalışmaktır. Aksi takdirde işlerin yürümemesi, kesintilere uğraması dolayısıyla çok yüksek cezalar ödenmesi kaçınılmazdır. Enerji ihtiyacı yıllar geçtikçe büyümekte ve her enerji grubunun kullanım yüzdesi de değişiklik göstermektedir. Çevreye olan duyarlılık arttıkça fosil yakıtların yerini yenilebilir enerji almaktadır. Lojistik de bu paralelde farklılıklar yaratarak, değişime destek olmaktadır.