Akademik anlamıyla “Taşıma”, halk kullanım deyişi ile “Nakliye” bir ürün grubunun başlangıç noktası, yani yükleme noktasından; araç içine alarak bitiş noktasına yani boşaltma noktasına kadar iletilmesi anlamına gelmektedir. Bir araç içinde tek mal sahibinin taşımasının yapılmasına komple taşıma veya ‘Full Truck Load’ denir. Buna karşılık daha küçük ölçekteki malzemelerin, aynı yere sevk edilmeleri sözkonusuysa farklı kişilerin malzemelerini aynı araca yükleyerek farklı noktalara ulaştırılmasına da parsiyel taşıma adını veriyoruz. Parsiyel, kelime anlamıyla tüm olmayan, parça anlamına gelmektedir. Parsiyel yük taşımacılığında temel amaç, aynı güzergâhta taşınması talep edilen yükleri, yük miktarı komple bir aracı doldurmasa bile, aynı araca yükleyerek birim taşıma maliyetlerini düşürmektir.

Parsiyel taşımanın benzer olarak kullanımı kargo taşımasıdır, ancak farklıdır. Kargo ile deniz, hava, kara yolları taşıması yapılır, ancak özelliği küçük ölçekli olmasıdır. Parsiyel taşımayı kargodan ayıran tanımlama; parsiyel yüklerin çok küçük ölçekli olmamasıdır. 50 kg ağırlığını aşan malzemeler kargo sistemi içinde taşınamazken paletler, rulo malzemeler, büyük big bag çuvallar, likit tankları parsiyel taşıma ile taşınabilmektedir.

Parsiyel taşıma kara taşımasında yaygın olarak kullanılırken artık konteyner taşımasında da uluslararası taşımalar parsiyel olarak yapılmaktadır. Demiryolları şirketleri de parsiyel vagon yüklemeleri yapmaktadır. Parsiyel taşımanın her taşıma modunda artmasının nedeni basittir. Doğrusu ürünlerin TIR, Konteyner, Vagon ölçüsünde tek mal sahibi tarafından sevk edilmesidir. Bu yolla birim ürün başına taşıma maliyeti azalmaktadır. Buna karşılık üreticilerin JIT sistemine geçmeleri, üretimin ihtiyaç anında başlaması gibi gelişmelerle, siparişlerin toptan değil milk-run sistemleri ile günlük olarak istenmesi üreticilerin daha küçük ölçeklerde mal sevkini zorunlu hale getirmektedir. Bu da komple tır, konteyner, Vagon dolduramayacak kadar küçük olan malzemelerin yarısını veya daha fazlasını boş araçlarla taşıma zorunluluğunu ortaya çıkartmaktadır. Bu durumda araçlar hem hacım, hem taşıma kapasitesi olarak tam dolulukla kullanılamadığı için birim taşıma maliyetleri neredeyse iki katına çıkabilmektedir. Bunun önlenmesi için araçlardaki boşlukların gerek hacim, gerekse yük ağırlığı olarak tam kapasiteye uygun yüklenmesidir. Taşıma veriminin artırılmasıdır.

Bu yolla birim taşıma maliyetleri düşebilmekte ve tedarik giderleri azalmakta, envanter yükleri düşmektedir. Yöneticiler stoklarına daha fazla hakim olmakta, ölü stoklar önlenmekte ve tedarik zinciri karlılıkları artmaktadır.

Tedarik zincirinde parsiyel taşıma ancak ölçeklerin büyümesi ile verimli olabilmektedir. Parsiyel taşımaya girecek firmalar önce belli rotalar arası, hareket saatleri sabit ve vaz geçilmeyecek, reklamla tanıtımı yapılmış iş hedefleri oluşturulmalıdır. Başlangıçta zarar edilebilir, şirketler bunu göze almalıdır. Parsiyel taşımanın çeşitli elektronik yazılım sistemleri ile daha kullanışlı, hızlı, az maliyetli ve görünür olmasında büyük yarar vardır. Gelecekte parsiyel taşımacılık miktarlarının tam kanyon full truck taşımanın üzerine geçeceğini bekliyoruz. Artık farklı işler yaratmaya ihtiyacımız var kim en verimli ve avantajlı farklılığı yaratabilirse pazar onun hakkıdır.