2011 yılından beri süre gelen Suriye'deki savaş, uluslar arası topluma çok şey öğretmiştir. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

1. Uçak silah olma özelliğini kaybetmiştir. Füzeler savaşın kaderini tayin ediyor. Füzeler ile korunan alanlara, uçaklar yanaşamıyor.
2. Uçağa dayalı, Amerikan silah üstünlüğünün sona erdiği anlaşıldı. Uçak gemileri ile istediği yere uçak taşıyan Amerika, Rusya'dan izin almadan Suriye üzerinde uçak uçuramadı.
3. Uzaydan füzeler ile nokta atışı yapıyor olduğuna ilişkin iddianın "Amerikan propagandası" olduğu anlaşıldı. Nitekim Amerika, Halep Savaşını kaybetti.
4. Amerika itibar kaybına uğradı. İkinci Dünya Savaşından beri ilk defa uluslar arası karar mercilerine katılamadı. Söz sahibi olamadı. Türkiye-Rusya ve İran ortak karar alarak, Suriye'deki soruna çözüm buldular. Amerika soruna çözüm önerisi dahi getiremedi.
5. Uluslar arası toplum, Amerika'nın sorunlara barışçı amaçla yaklaşacağına dair inancını kaybetti. Amerika'nın "kontrollü kargaşa siyaseti" ile uluslar arası sorunları derinleştiriyor inancı pekişti.
6. Amerikanın müttefikliği sorgulanmaya başlandı. Amerika ile ittifaka girmek, ulusal güvenlik açısından risk taşıyor. Amerika verdiği sözleri çabuk unutuyor. Uluslar arası hukuka ve antlaşmalara uymayan Amerika, teröristler ile iş birliği yapıyor.
7. Kendi iç güvenliğini sağlayamayan devletler "savaşın oyun alanına" dönüşüyor. Devletler "siyasal boşluk" yarattıkları taktirde, boşluğu terörist gruplar dolduruyor. Bu nedenle, emniyet güçlerinin ülkede otorite boşluğuna asla izin vermemesi gerekiyor.
8. Uluslar arası toplum, 1972 yılında saptanmış hudutların korunmasına riayet ediyor. Devletlerin toprak bütünlüğünün bozulmasına izin vermiyor. Mevcut sınırları değiştirerek, ülkeleri bölme siyasetinin başarılı olamayacağı anlaşılıyor.
9. En büyük dersi Türkiye aldı. Hava savunma sistemini Nato'ya devretmenin, büyük bir hata olduğunu öğrendi. Rusya'dan S 400 füzelerini satın alarak, Nato'dan bağımsız hava savunma sitemi kurmaya çalışıyor.
10. Terör ile sonuç alınamıyor. Meşru otoriteler eninde-sonunda teröristleri yok ediyor.