Dünyada ilk tur operatörlüğü faaliyetini başlatan Thomas Cook, seyahat sektörünü deprem niteliğinde sertçe sarstı.

Artçılarını çok yakında hep beraber hissedeceğiz.

Beceriksiz, tutarsız ve şeffaflık fakiri yönetim dev şirketi duvara tosladı.

Şirkete ismini veren ilk meslektaşımız rahmetli Thomas Cook mezarında ters dönmüştür.

Çok yazık.

Oysa Almanlar paket tatili Neckermann şirketi ile tanımışlardı.

Paket tur Avrupa’da yeni bir akıma dönüşmüştü.

Meine Pauschalreise,

Neckermann, 1970'lerin ortalarında, mağaza zinciri Karstadt’a satıldı.

Sonra başlayan satın almalar, ortaklıklar, isim değiştirmeler baş döndürücü bir hızla devam etti.

Ve nihayetinde C&N Touristic, Mytravel, NUR, Condor, Bucher ve Öger, Thomas Cook çatısı altında birleşti.

Thomas Cook dramasının ön sarsıntıları yıllar önce kendini göstermeye başlamıştı.

  • Ana şirketin kronik strateji hataları, portföyündeki markalar ile devamlı oynaması, yeniden pozisyonlanması müşterilerin ve seyahat acentalarının kafasını karıştırıyordu.

- Almanya ve İngiltere şirketlerinin yapısal uyumsuzluğu.

- Aldiana gibi uluslararası pazarlarda yüksek büyüme potansiyeli olan club otelcilik markasını önce satıp, yıllar sonra Club Aldiana’ya yeniden ortak olması.

- Condor gibi Almanların en sevdiği havayolu markasının adını değiştirmek. Sonra yine Condor ismine geri dönmesi.

  • Otelcilik yatırımlarında sahip olduğu 22 milyon müşteri potansiyelinin yarattığı uluslararası satış ve pazarlama gücünü kullanmayıp -kendi otel sahibi olacağına- bu imkanı destinasyonlardaki incoming partnerlerine bırakması.

  • Çok zor şartlarda kurulan Brexit taraftarı İngiliz hükümetinin bu konudaki hassasiyeti ve kırmızı çizgisini ters okumak ve devletten kurtarıcı niteliğindeki 200 milyon pound garanti desteği talep ettikleri aynı günde bile, “Bizi Brexit batırdı” diye dünya medyasına beyanat vererek İngiliz hükümetini kızdırması.

  • Devamlı personel tasarrufuna gidildiği ve genel merkez binası gibi önemli şirket varlıklarını sattıkları ‘zarar yıllarında’ bile yönetimin kendisine milyonlarca pound yüksek prim ödemesi Thomas Cook’u sona taşıdı.

İngiliz The Guardian gazetesi Thomas Cook yönetimini yerden yere vurdu:

Şirket kötü bir finansal durumdaydı. Yeniden yapılandırma planına 200 milyon sterlinlik bir katkı bile yeterli olmayabilirdi. Şirketin genel müdürü Peter Fankhauser’ın yüksek mahkemede tanıklık ifadesinde, 3.1 milyar sterlinlik bir bilanço açığı olduğunu açıkladı.

Konuştuğum İngiliz milletvekilleri kızgındı:

İngiliz hükümeti Thomas Cook’u batırdı. Alman hükümetibib ise ülkesindeki Thomas Cook iştiraklerini kurtarıyor algısı İngiliz kamuoyunda rahatsızlık yaratmaya devam ediyor.

Son güne kadar “sorun yok, kurtulduk!” beyanatlarının hafifliği şimdi tüm turizm paydaşlarına ağır bedel ödetiyor.

Zarar çok büyük, insan yazmaya bile çekiniyor, ateş düştüğü yeri yakıyor: Türk sahilleri, özellikle Side bölgesi çok ciddi yara aldı.

Bazı önemli otelci dostlarımız ve diğer tedarikçiler zor durumda.

Alman Federal Alman Meclisi daha sezon başı büyük bir felaket ile karşı karşıya kalınacağını ve önlem alınmasını istemişti.

İngiltere hükümetinin tüm ihbarlara rağmen hiç bir önlem almaması büyük maddi zarar ve ekonomik yıkım yaşayan beş kıtadaki otelcilerin, incoming, havayolu ve rent a car şirketlerinin yanında kartvizitinde turizmci yazan herkes manevi olarak bir şekilde bedel ödettiriyor.

Dünyanın çeşitli yerlerinde küçük ve orta boyutlu şirketlere bankalar “Thomas Cook iflas ettiğine göre sen de iflas edebilirsin” diye ya kredilerini kesiyorlar ya da faizleri artırıyorlar.

Küresel çağda şirketlerin milenyum sevdasına dönüşen bulaşıcı kronik büyüme tiki destinasyonlarda telafisi yıllar alacak gönül ve hayal kırıklığı getirdi.

İflasın açıklandığı dakikadan itibaren yaşanan şirketler arası iletişimsizlik, umursamazlık, koordinasyon eksikliği; diğer tarafta paket tur sigorta mevzuatının yetersizliğinin yarattığı müşteri şaşkınlığı/kızgınlığı/çığlığı turizm dünyasını temelden değiştirecek.

Turizmde tanıtım, pazarlama ve PR alfabesi yeniden yazılacak.


- Seyahat turizm sigortası:

Ülkeler arası farklılıklar arz eden seyahat sigorta sistemleri daha kapsamlı hale gelecek. Oteller tur operatörlerinin borçlarına karşı sigortalanacak:

Belki bir nevi ‘travelsafe numarası’ ile her seyahat paket içinde bulunan tüm hizmetlerin garanti altında olduğunu ve servis sağlayıcılara TO tarafından ödendiğini belgeleyecek.

  • Klasik tur operatörlüğü:

Klasik tur operatörleri paket turlara olan güveni artırmak için müşteriye yeni güçlü sigorta sistemleri ile taarruza geçecekler. En çok güven veren TO’lar revaçta olacak.

  • Seyahat acentalığı:

Müşterilerini daha sağlam yapıya ve anlayışa sahip olduğuna inandığı şirketler ile seyahate gönderecekler. Eskiye nazaran hızla artan bir şekilde kendi müdavim müşterileri için oteller ile direk çalışıp, sattıkları seyahatleri kendileri paketleme çalışacaklar.

- Online tur operatörlüğü:

Klasik seyahat acentalığının zayıfladığını uman onlinciler yanılacak. Klasik TO’lar ve onlinciler arası rekabet savaşı kızışacak. Medya ve kamuoyu fiyatlandırmalara daha gerçekçi bakacak. Ucuz, ucuz, daha da ucuz zihniyetin nihayetinde büyük ticari ve doğal afetler dalgasına sebep verdiği algısı piyasalara temelden çeki düzen getirecek. TO’lar ve seyahat acentaları şimdi dünyanın bir çok köşesinde seçkin şirket ve çözüm ortaklıkları ile münferit kişiye, ailelere, gruplara yerel noktada daha güçlü donanımda çok özel hizmet seferberliği başlatacaklar. Tatilde bilgisayar ekranından insan yüzüne dönüşü güçlendirmek için çalışmalar, kampanyalar yapay zeka’nın ticari uyanıklığa dönüşmesinin geri zekalılığı dizginleyecek.

  • Yatak bankacılığı:

Yatak bankacılığı büyüyecek, ancak satılan her yatak için bir şekilde ödeme sigorta belgesi gerekecek. Müşteri paket seyahatte çok açık bir şekilde odanın hangi yatak bankası tarafından kendisi için otelden alındığını ve ödemenin muhatabının kim olduğunu bağlayıcı bir şekilde görmek isteyecek.

Eskiden temiz yatak vardı, şimdi prepaid yataklar devreye girecek.

Mutlaka her tatil ve seyahat paketin bir bar kodu olacak ve müşteri tatil paketini oluşturan tüm sorumlu şirketlerin isim, adres ve sigorta sistemlerini internetten kendi travel numarası ile görecek.

YENİ BİR AKIMIN İÇİNDEYİZ

Güvenlik ve Güvence:

Kaliteli turist sözü hep yanlıştı, bunun yerine doğru olan kaliteli destinasyon, kaliteli tur operatörüdür. Bu anlayış güçlenecek. Artan müşteri talebi doğrultusunda tatilin ve seyahatin her noktasında tedarikçilere ve destinasyon sakinlerine etik yaklaşımlar ve ödeme güvenliği TO’ların en yoğunlaştığı konu olacak.

Çevre ve doğa seferberliği:

Turizmde hayal, rüya, cennet gibi kavramlar demode ve inandırılıcığını kaybetti. Müşteri giderek karbon ayak izini ufaltmak istiyor. Bu konuda çalışma yapan iberostar grubunun ‘wave of change’ gibi konseptler müşteriyi seyahat etmek için yeniden motive edecek.

Değerli dostlar, tüm fosil güçlerin, yapıların sona yaklaştığı döngüsel ekonomi kodlu, etik dinamik, hassas bir çağın kapısına doğru yaklaşıyoruz.

Bu yüzyıl bu kadar ucuz ayak izleri ile bitmez.

Dünyamızda çok güzel insanlar her konuda çok güzel çözümler bulacak.

Siz siz olun şimdiden ticarette ve özel tüketiminizde ayağınızı yorganınıza göre uzatın ve yaşamınızda kendinizi zorlayarak karbon ayak izinizi ufaltın.