Gençler meslek sahibi olmak için okuyor. Okullarda okudukları mesleki bilgiyi pekiştirmek için gerçek iş ortamlarında bilginin nasıl kullanıldığını görmelerine ihtiyaç var. Buna da “staj” diyoruz. Tek kelime ile kolayca söylediğimiz bu kelimede, sektörlerin, gençlerin, toplumun geleceğini de sığdırıp bu konulardan fazlaca söz etmiyoruz. Stajı ve stajyeri hafife alıyoruz. Siz kurum yöneticilerine her yıl onlarca staj müracaatı geliyor ve yıllık planlarınızın içinde en son insan kaynaklarının sorusuyla bu konuyu toplantının son maddesi, sıkıntılı bir konu, önemsiz bir durum olarak öylesine geçiştiriyorsunuz.

STAJYERLER İÇİN PLAN YAPMAK

Sonra da “sektörde insan yetişmiyor”, “yeni nesil şöyle ilgisiz, böyle umutsuz” diyerek sorumluluğu üzerinizden atıyorsunuz. Sektörde insan yetişmiyor mu, yetiştirilmiyor mu? Oysa ki şu anda hizmet veya ürün üreten bütün sektörlerin devamlılıkları için insan yetiştirmeye, sektöre katkı sağlayacak gençlere ilgi göstermeye ihtiyaçları var. Gençlerin de kurumlarınıza. Fen ve sosyal alanlarda farklı fakültelere yıllardır ders anlatıyorum. Çok iyi gençler ve harika fikirler var. Küçük bir ivme ile müthiş fikirler üretiyorlar. Bu gençlere yazık etmeyin. Mesleki eğitim okul ve sektör ile bir bütündür. Bunu herkes biliyor ama uygulamada ağır davranıyor. Güzelim ülkemizin gelişmesi ve ilerlemesi, inovatif ürünler üretmesi için bu gençlerin çalışma hayatını tanıması, sektörle işbirliği yapması lazım. İşletmeler için de bu gençlerden birlikte çalışabileceklerini tanımaları için staj önemli bir ortam.

SENİN İÇİN SEFERBİRİZ

T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan kaynakları ofisi bu konuya çözüm bulmak için staj seferberliği “Staj Seferbirliği” başlattı. “Senin için Seferbiriz” diyerek iş hayatı ile gençleri buluşturuyor. Bu proje iş dünyasının katılımı ile zenginleşecek ve amacına ulaşacak. İş adamları her ortamda gençlere öğütler veriyorlar. “Şöyle olun, bunu yapın” diyorlar. Harika sözler söylüyorlar. Ama gençleri staja veya işe kabul etmekte bu kadar açık olmuyorlar. Açıkçası torpili, hısımı, akrabası, dayısı olmayan gençler umutsuzluğa kapılıyor ve sektörler bu gençlerin pırıltılı beyinlerini daha okurken törpülemeye, pırıltılarını söndürmeye başlıyorlar. Sonra da ilerleyememekten şikayetçi oluyorlar.

STAJYER DOSTU ŞİRKET

Kaç tane şirketin yıllık planları arasında o yıl alacağı stajyer sayısı bellidir ve bu konuda farklılık yaratırlar? Her işletmenin web sayfasında, duvarlarında vizyon ve misyonlarında “insana ve topluma değer vermek, değer katmak” mutlaka var. Stajyerler meslekler, sektörler, toplum ve güzelim ülkemiz için önemli bir değer. Her işletme bu konuda mutlaka daha fazla gayret göstermeli. “Gençler geleceğimiz” lafının altını, üstünü, içini doldurmalı. Torpili, tanıdığı, hısımı akrabası olmayana eşit davranılmalı, gençleri yolun başında küstürmemeli.

STAJ KONUSUNDA, İŞ DÜNYASI SAMİMİ, GAYRETLİ YAPICI OLMALI

Zaman, bugünkü yöneticilerin yola çıktığı zaman değil. Her şey değişiyor. Bu konuda samimi davranılmalı. Stajyeri meslektaş olarak görerek, “gerçek staj” yapmasını sağlamalı. Gençlerin ayaklarına daha yolun başında kaldıramayacakları kadar büyük taşlar takılıyor. Bu taşları hep birlikte kaldıracağız ve onlara da mesleki uygulamaları göstereceğiz. Eğitimi değersizleştirenlere aldırmayın, gençler değerli bilgilerle donanıyorlar. Bazıları biraz daha mesleğine hevesli oluyor, işte onlar sektörleri dünya ile yarıştıracak olanlar, sayıları da az değil. Sözün özü; Stajyer gençlere işletmenizin kapısını ve iş dünyasını daha fazla açın. Sizin onlara verdiğiniz değer sektörünüze, topluma, güzelim ülkemize katma değer olarak dönecek. Staj konusuna destek olmada top işletmelerde ve yöneticilerde.