Sponsorluk, bir kurumun, kurumsal ve pazarlama amaçlarına yönelik, katılmakta yarar gördüğü olay ve etkinliklere para vererek ya da o olay, etkinlik için gerekli olan araç / malzeme gibi materyal donanımını sağlayarak desteklemesidir. Bazı kurumlar sponsorluğun faydasını fark ederek, kendilerine uygun alanlarda sponsor olarak ulaşmak istediği çevrelerce daha fazla fark ediliyor. Bazı kurumlar ise sponsorluk konusunda çekimser, bazıları nazlı davranıyor.

SPONSORLUK BIR YATIRIMDIR

Oysa sponsorluk bir yatırımdır. Kurumlar içinde kısa, orta ve uzun vadede bir çok faydası vardır. Asla boşa yapılan bir yatırım değildir. Çeşitli etkinlikleri için sponsor arayan kurum ve kuruluşların en büyük sıkıntısı, sponsor teklifinde bulundukları kurumdan olumlu veya olumsuz bir cevap alamamaları ve konunun sürüncemede kalması. Belki bir çok şirket üst düzey yetkilisinin bu konudan haberi bile olmuyor, kurumların içinde bu talepler bir yerde takılı kalıyor. (Birilerine göre önemsiz görülüyor). Ama gerçekte kurumun itibarını etkiliyor, kurumdan cevap gelmemesi kesinlikle şık bir davranış olmuyor.

Sponsorluğu ne kadar değerlendirebiliyorsunuz?

Yıllardır katıldığım bir çok etkinlikte bir çok sponsor firma gördüm. Ürün ve hizmetin yabancısı bile olsa katılımcılar ile ilgilenen, ürün ve hizmetini anlatan firmalar daima aklımda kalmıştır. Bloknot, kalem gibi sıradan kırtasiye malzemeleri ve konuyu tam bilmeyen yetkisiz görevliler ile geçiştirilen katılımcı- sponsor firma birlikteliği de daima sıradan gelmiştir. Ayrıca kurumlarda iyi yazmayan kalemleri ve kullanışsız bloknotları neden tercih ederler anlamış değilim. Sponsor firmaların faaliyetini öğrenmeyi, daha iyi tanımayı tercih edenlerdenim. Bir etkinlikte sponsor olup sadece afişte adı görülen firmaların ise etkinliklerden yeterince faydalanmadığını düşünürüm. Hatta bir çok sponsorluk çalışmasının yapılmış olmak için yapıldığını sanıyorum. Özensiz ve ilgisiz bir sunum oluyor. Kurumlarda sponsorluk ile ilgili birimlerin sponsorluğu daha iyi değerlendirme konusunda çalışma yapmasında fayda var.

SPONSORLUK CIDDI IŞTIR

Çok tanındığını düşünen ve prestij için bir etkinliğe katılan firma sadece afişte görünüyor ve katılımcılar ile uygun ortam olduğu halde yüz yüze iletişim kurmuyor ise biraz kibirli bile bulmaktayım. Sponsorluk konusunda firmaların biraz daha cesaretli olmaları, sponsorluk ortamını değerlendirmeleri, sponsorluk önerilerine olumlu veya olumsuz cevap vermeleri faydalı bir yaklaşımdır. Ayrıca şirket üst yönetimlerinin yukarıdaki konuları zaman zaman sorgulamalarında fayda var. Sözün özü; sponsorluk iyidir, faydalıdır, gelecek için yatırımdır. Etkinlik sırasında sponsorluğu iyi değerlendirememe sorununun bulunduğunu da unutmamak gerekir.