RFID etiketleri, içinde bulunduğumuz zaman dilimi içinde, hızla barkod uygulamalarının yerini almaktadır. Kullanım sayısı arttıkça maliyetleri düşmekte, algılama kabiliyetleri artmakta ve etiketler sadece içine yüklenen bilgileri geri vermek değil aynı zamanda bazı ölçümleri de yapar hale gelmektedir.

RFID etiketleri son aşamada ortam sıcaklığını ve anlık zamanı da ölçebilir hale gelmiştir. Bu özellikle RFID etiketlerinin soğuk zincir uygulamalarında kullanımı da gündeme gelmiş ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bu özellikle soğutulmuş ve dondurulmuş ürünlerin raf ömrünün uzaktan izlenmesi, taşıma sırasında soğuk zincirin bozulup bozulmadığı, hangi anda kaç derecelik bir sapma ile karşılaşıldığı da ölçülmeye başlanmıştır. Avrupa’da, kimyasal bazlı zaman ve sıcaklık ölçen (TTI) alıcıların RFID aktarıcılarına bağlanmasına izin veren bir elektronik bileşenin prototipi tasarlanmıştır.

RFID-TTI çalışma programı, bir şemsiye proje olarak ortaya çıkmıştır. (“CHILL-ON”) altında yönetilmektedir. 27 şirketten oluşan grup tedarik zinciri yönetenleri, RFID şirketleri ve danışmanlardan oluşan bir konsorsiyum halinde projeyi desteklemektedir. Tedarik zinciri ortaklarıyla veri toplamaya ve gerçek zamanlı bilgi alışverişine izin veren kablosuz teknolojiler kullanılmaktadır. Çoklu algılamalı RFID nanosensörler, Akıllı sensörün geliştirilmesi, AB’nin GoodFood programı aracılığıyla finanse edilmekte, İtalya, İspanya ve Almanya’daki araştırmacılar ve endüstri tarafından desteklenmektedir.

Sensör, okuyucu olmadığında veri toplama ve depolamaya izin veren ince film pil ile birlikte ultra düşük güçlü gaz sensörlerini içerecektir. Bu tasarım, kullanıcının yerleşik pil bittiğinde bile hem izlenebilirlik hem de sensör bilgilerine erişmesini sağlamaktadır. RFID etiketlerine entegre edilen sıcaklık sensörleri, genellikle etiket üzerindeki pil tarafından sağlanan sürekli güce ihtiyaç duyar. Gereken ekstra güç, donanımın maliyetini önemli ölçüde artırmakla ve onu ağır ve hantal hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda bir etiketin ömrünü de sınırlar. Araştırmacılar, sürekli sıcaklık izleme için pilsiz RFID etiketlerindeki sensörlere güç sağlamak için; bir yöntem olarak ortam enerji temizleme sistemi önerdiler.

Bu yenilik üzerinde çalışmalar devam etmektedir. RFID, sıcaklık izleme ve bozulabilir tedarik zincirlerinin performansında sayısız fayda sağlayabilen umut verici bir teknolojidir. Tüketicinin yüksek kaliteli ve güvenli bozulabilir ürünler (örneğin gıda, aşılar veya farmasötik ürünler) almasını sağlamak için sıcaklık kontrollü bir tedarik zinciri çok önemlidir. Bu faydaları elde etmek için RFID teknolojilerinin ve benzeri kablosuz izleme sistemlerinin kullanımı daha fazla araştırılmalıdır. Yapılan araştırma ve geliştirme şunlara odaklanmıştır. Daha fazla maliyet düşürme, Maliyetlerin geri dönüşünün hesaplanması için sağlam bir metodoloji, gerçekçi soğuk zincir senaryoları altında test edilen RFID izleme sistemlerinin güvenilirliğinde ve doğruluğunda iyileştirmeler.

Küresel bir RFID standardının geliştirilmesi, teknolojinin alımını iyileştirecek ve ayrıca her ülkede gerekli frekanslar ve radyo spektrumları konusundaki karışıklığın azaltılmasına yardımcı olacaktır. Tedarik zinciri genelinde şeffaflık ve işbirliği, RFID teknolojilerinin başarılı bir şekilde benimsenmesi için en büyük zorluklardır. Gelecekte daha kontrollü, daha sağlıklı bir dünyada yaşamak için yeni teknolojileri takip etmek zorundayız.