SİZ SAKİN, EKİP SAKİN

Sakinlik, heyecan, telaş bulaşıcıdır. Yöneticinin sakin olması, ekibin hata sayısını azaltır. Bazı yöneticiler sakin olmadıklarında çevresindekilerin/ekibin daha dikkatli olacağını, daha az hata yapacağını düşünürler. Hatta ekibin kendilerinden çekiniyor olmasından da hoşlanabilirler.

Bazıları da öfkeli davranıp sakin olduklarını zannederler. Bir diğer grup öfkeli olduğunun farkındadır, olumsuz etkilerini de görür ama değişmeye meyilli değildir.

Hangi gruptansınız, bunu siz ve çevrenizdekiler bilebilirler. Aslında en iyisi yakın çalışma arkadaşlarınıza sakin mi, telaşlı mı, öfkeli mi olduğunuzu sorun. Elbette bunu sormak ve hoşlanmayacağınız bir cevap alırsanız kabullenmek kolay değil.

 YÖNETİCİ NEDEN SAKİN OLMALI?

* Kendi açısından olayları daha iyi değerlendirmek için.

* Öfkesini, telaşını çevresine de bulaştırabileceği için.

* Çevreye bulaşan öfke ve telaşın negatif çarpan etkilerini önlemek için.

* Eli ayağı dolaşan çalışanların başka bir kötü olaya sebebiyet vermemesi için.

* Kriz anında daha çok zorlanmamak için.

* Personelin gerilmemesi, güler yüzlü olması için.

* Müşteriye iyi davranılması için.

* Kendi sağlığı ve işin sağlığı için.

Başka gerekçeler de eklemek mümkün. Bilinen gerçek yönetici sakin olmazsa personel de sakin olamıyor. Hatta bu durum müşteriye yansıyor. Yani zincirleme yansımaları domino etkisi yapıyor.

Bir durum karşısında ya sakin olup çözeceksiniz, ya da öfkeli olup çözeceksiniz. İki şekilde de sorunları çözmek mümkün. Sakin çözerseniz çevrenizdekiler/ekip sorunun çözümünü öğrenmiş oluyor. Yani yeni bir öğrenme gerçekleşiyor. Öfkeli çözerseniz öğrenme gerçekleşmiyor ve negatif duyguları biriktiriyorlar.

BUGÜNÜN YARINI DA VAR

Birçok kurumun sorunlardan ders alıp almamasında yöneticilerin davranışları, duyguları, olaya yaklaşımları, yöneticilik kabiliyetleri etkili oluyor. Kurumun, çalışan bireylerin başarısını hatta hayatını, çevresini, ev içi iletişimini etkiliyor.

Yönetici olarak her gün pozitif veya negatif duygularınızla birçok insana dokunup onlarda izler bırakıyorsunuz. Bu izler yıllar sonra sizi nasıl tanımlayacaklarında etkili oluyor. Hatta cami avlusuna cansız konulduğunuzda bile sizi kendilerine olan davranışlarınızla hatırlıyorlar.

Sözün özü; Yöneticiden bulaşan öfke ve telaş zincirleme trafik kazası gibidir. Sonuçları vahimdir. Sakin olun, sakin kalın, sakinlik bulaştırın.