Yönetim anlayışı artık değişti. Eskinin kelli felli, odasından çıkmayan, kolay kolay odasından içeri girilmeyen, kendini fildişi kulede saklayan yöneticileri azalmaya başladı. Hala bitmiş sayılmaz elbette. Ne kadar az görünürse, ne kadar az bilinirse o kadar önemli ve saygın olacağını düşünen yönetici modeli hala var ne yazık ki. Elbette kurum, sektör ve ihtiyaca göre, sorunları görmeyi isteyip, istememeye göre de bu durum değişkenlik gösterebiliyor. Ayrıca durum, sahaya “inmek” olarak değil de “çıkmak” olarak görüldüğünde kurumu da sahayı da yüceltiyor ve saha oyununa dahil olmak kazan-kazan durumunu ortaya çıkıyor.

Saha öğretir
Bu günün yöneticileri sahayı önemsemeye başladılar. Belki de geç kalınmış bir yönelme ama zararın neresinden dönülse kardır. Saha bu gün yeni bilgi, yenilik, motivasyon, iletişim, çözüm ve çok şey demek. Sahada bulunmak derken elbette yöneticilerin, tepe yöneticilerin sahada bulunmasından bahsediyoruz. “Zaman var mı sahaya?” diyorsanız, zaman ayırabilmek için organizasyonunuzu, görev dağılımlarını ve kendi zaman yönetiminizi yeniden gözden geçirmekte fayda olabilir. Saha size masa başında kurmaylarınızla uzun saatler çözemediğiniz birçok konunun çözümünü getirecektir. Farklı insanlar ve farklı fikirleri nemsemek gerekiyor. Öğrenmenin sonu yok. Bazı yöneticilerde “bu işi ben kurdum, her şeyi ben bilirim düşüncesi” var. Birçok konuyu bilebilirsiniz ama müşteri ve paydaşlarınızın akıllarındakini bilemezsiniz. Bu gün ana konuların alt konuları bile detaylı, onlarca bilgi var. İletişim her ne kadar gelişmiş de olsa bu bilgileri yorumlamak kolay değil. Oysa sahadaki her bir kişi, bilgiyi düşünüp yorumlayarak size sunuyor. Doğru yaklaşır ve doğru iletişim kurarsanız, saha size çözümleri veriyor.

Sürdürülebilirliğin sırrı sahada
Saha size ne kazandırır? Sahanın dertlerini, dileklerini ve önerilerini ilk ağızdan duyar ve değerlendirebilirsiniz Sahadaki elemanlarınızı her zaman kontrol edemezsiniz, kendilerini tükenmiş hissettikleri anda gelen sorun göz ardı edilebilir. Oysa bu konunun çözümü rekabette avantaj kazandıracak bir konudur. Saha elemanlarınızın değerlendirmesi ile sizin değerlendirmeniz farklıdır. Siz bütünü biliyorsunuz. Saha sorunlarla birlikte çözümleri de barındırır. Tepe yöneticinin ulaşılabilir olduğu şirketler daha sıcak, samimi bulunuyor, algılanıyor. Tepe yöneticinin doğallığı sahada daima prim yapar. Tepe yöneticinin sahada bulunması, rekabette fark yaratır, öne geçirir. Tepe yönetici görülemeyeni görür, herkesin parçaları birleştirme şekli farklıdır. Tepe yöneticiyi sahada gören müşteri veya paydaş, fikrini şirketle paylaşmak için cesaret bulur. Fikrinin arada yok olmayacağını düşünür. Tepe yöneticinin sahada olması müşteri ve paydaşlar için de ilham vericidir. Tepe yönetici ne kadar sahada bulunup hizmet veya ürünlerini kullananlarla görüşürse, birçok detaydan haberi olabiliyor. Saha elemanlarınız motive olur. Yalnız olmadıklarını anlarlar. Sizinle saha elemanları arasındaki direkt hat önemlidir. Müşterinin “fikrini söylerse değerlendirilmeyeceği” kaygısını saha elemanları da yaşıyor olabilir. Sahada bulunmanız ekibinizi motive eder, daha dikkatli olmalarını sağlar. Saha çalışmalarınızda ara yöneticilerinizin artı ve eksilerini, yönetimin artı ve eksilerini fark edersiniz. Yukarıda masa başında aldığınız kararların sahada uygulanışını görmek önemli bir veridir. Ayrıca saha yüz yüze iletişim ve mimikler demektir. Yüz yüze iletişim hala önemlidir.

Yeni fikirler ve çözümler sahada
Saha hayatın görmediğiniz, işinizin görmediğiniz yönlerini öğretir. Promosyon malzemesi olarak verdiğiniz ürünlerin başka nerelerde kullanıldığını veya kullanılamadığını görürsünüz. Kurumun tepe yöneticisi sahada iyi bir iletişimci olmak zorundadır. Çok iyi eğitimler almış, bir çok konuda çok bilgili olabilirsiniz ama sahada mütevazi olmak zorundasınız. Sahada müşteri ve paydaşlarınıza kattığınız değer kadar değerli olduğunuzu unutmayın. En önemli noktalardan bir de sahaya çıkacak yüzünüz olmalı. Sahadan kaçan yönetici, güreşten kaçan pehlivan gibidir. Sözün özü; sürdürülebilirliğin sırlarından biri sahada bulunmak sahada yaşamak. Saha iyi bir öğreticidir, bilgi üreticidir, hızla öğretir. Yeni fikirler ve çözümler ve rekabette öne çıkmanın sırrı sahada. Sahaya çıkmak daima kazandırır.