İSTANBUL (AA) - Yeryüzü Doktorları Derneği tarafından yürütülen "Gülümseyen Çocuklar Projesi" kapsamında, 2007'den bu yana dünyanın değişik yerlerinde bin 813 çocuk sağlığına kavuşturuldu.

Dernekten yapılan açıklamada, Yeryüzü Doktorları'nın, Dünya Sağlık Haftası'nda da şifa dağıtmaya devam ettiği belirtildi. Yoksul coğrafyalarda hekim yetersizliğinden tedavi olamayan binlerce çocuğun, "Gülümseyen Çocuklar Projesi" kapsamında, derneğin gönüllü hekimlerince tedavi edildiği kaydedilen açıklamada, projeyle 2007'den bu yana Gazze, Azerbaycan, Moritanya ve Yemen başta olmak üzere 16 ülkede ameliyat ve tedaviler gerçekleştirdiği aktarıldı.

Dernek bağışçıları ve TİKA'nın yardımlarıyla yüzlerce çocuğun fiziksel kusurlarından kurtulup, sağlığına kavuştuğu anlatılan açıklamada, son olarak Sudan ve Kongo'da yapılan operasyonlarda tedavi edilen çocuklarla beraber 2007'den bu yana bin 813 çocuk sağlığına kavuşturulduğu bildirildi.

- "3 dakikada bir yarık damaklı çocuk doğuyor"

Yoksul coğrafyalarda 3 dakikada bir yarık damaklı çocuk dünyaya geldiği belirtilen açıklamada, "Hastalık nedeniyle bebekler süt emmek için gerekli vakumu oluşturamıyor. Bundan dolayı da doğan her 10 çocuktan biri ilk yaşını dolduramadan ölüyor. Sağ kalan çocuklar da yeme, konuşma, sosyalleşme ve hatta gülümseme güçlüğü çekiyor. Dünyanın birçok ülkesinde bebekler, çocuklar ve gençler, dudaklarında veya damaklarındaki yarıkla fiziki ve psikolojik sıkıntı yaşıyor" bilgisine yer verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen projenin başkanı Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ethem Güneren, Sudan'da dudak damak yarığı rahatsızlığı olan 43 hastada, 41 ameliyat gerçekleştirdiklerini belirtti. 

Kongo'da da erkek çocuklarında görülen "hipospadias" hastalıkları için de operasyonlar yaptıklarını aktaran Güneren, "Plastik cerrah uzmanlarının bulunmadığı birçok ülkede bu hastalar çaresiz. Gönüllü hekimlerimiz sınırları zorlayarak ilaçları son damlasına kadar kullanarak operasyonları başarıyla gerçekleştirdiler" ifadelerini kullandı.