2009 YILINDAN BERİ İLK KEZ GÖRÜLDÜ

Bu üç vaka, İngiltere’de 2009’dan beri ilk kemirgen kaynaklı hastalık vakası olarak açıklanırken, yetkililer arasında endişe yarattı.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), daha fazla vakaya dair bir kanıt bulunmadığını ve insandan insana bulaşmanın nadir olduğunu ve çoğu insanın tam olarak iyileştiğini vurguladı. Hastalardan birinin tamamen iyileştiği diğerinin ise Londra’daki Royal Free Hastanesi’nde tedavi altına alındığı açıklandı.

1969 yılında Nijerya’da görevli iki hemşirenin ölümü ile Batı dünyası tarafından fark edilmiştir. Bu iki hemşirenin Nijerya’da yaşadığı şehrin ismi Lassa’dır. Hastalık bu şehirde görüldüğü için ‘Lassa virüsü’ olarak anılır. Nijerya hükümeti, 23 Ocak 2019’da Lassa ateşi nedeniyle acil durum ilan etmişti. Fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan hastalık, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe yol açıyor. Sadece fare dışkısı ile temas değil, buna temas eden meyve, sebze ve eşyalar da tehlike saçıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre,

Hastalığa yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 80’inde hiçbir semptom görülmemektedir. Çoğu insan tamamen iyileşirken, virüs vakaların kabaca yüzde 1’inde ölümcül olabilir.

Hastaların dörtte birinin geçici sağırlık yaşadığı hastalığın diğer semptomları arasında, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve kusmanın yanı sıra ağız ve burnun kanaması da yer alıyor.

LASSA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELER?

Kuluçka süresi 5-21 gündür. Enfeksiyonların yaklaşık %80’i semptomsuz veya hafif seyirlidir. Hafif seyirlilerde hafif ateş, genel halsizlik ve baş ağrısı olur.

%20’sinde kanama (dış etlerinde, gözlerde, burunda) görülebilir. Solunum sıkıntısı, şiddetli kusma, yüzde şişkinlik, işitme kaybı olabilir.

Baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ağrısı ve karın ağrısı söz konusu olabilir. Ölüm, çoklu organ yetmezliği sebebi ile şikayetler başladıktan sonra 2 hafta içerisinde gerçekleşebilir.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, iki kişiye nadir bir Ebola benzeri virüs olan Lassa Ateşi teşhisi kondu. Sağlık yetkilileri, İngiltere'nin doğusunda aynı aileye bağlı üçüncü bir olası vakanın araştırıldığını açıkladı. 

BATI AFRİKA KÖKENLİ

Vakaların hepsinin, virüsün endemik olduğu Batı Afrika'dan yakın zamanda dönen aynı aileden olduğuna inanılıyor.

Lassa ateşi; Batı Afrika coğrafyasında görülen, akut olarak gelişip öldürücü olabilen viral bir hastalıktır.

EBOLA’NIN BİR BENZERİ

Ebola benzeri bir virüs olarak bulaşan Lassa ateşi, 100 kişiden birinin ölümüne yol açıyor. Bu vakalar on yıldan fazla bir süredir ülkede doğrulanmış ilk Lassa vakalarıdır.