Sağlık turizmi genel olarak medikal, termal, geriatri ve engelli turizmi başlıkları altında incelenmektedir. Türkiye’de sağlık turizmi alanındaki medikal ve termal potansiyelini keşfederek bu alanda yatırımlara öncelik vermiş ve tedavi amacıyla yurtdışından Türkiye’ye gelecek olan yabancılara en iyi koşulları sağlamayı amaç edinmiştir. Yazımızın devamında Türkiye’de sağlık turizmi ve yabancılar için Türkiye’de sağlık turizminin avantajları hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz!

Türkiye’de Sağlık Turizmi Ve Avantajları

Türkiye dünyanın her yerinde doğal güzellikleri ve kültürel tarihi ile bilinirken, bunların yanı sıra iklimi, sahil şeridi, mükemmel mutfağı, harika plajları, tarihi ve kültürel mirasları gibi bir dizi özellikleriyle beraber sağlık turizmi sektöründe diğer ülkelere göre öne çıkan avantajlara sahiptir.Türkiye yaklaşık son 10 yıldır daha çok medikal turizm bölgesi olarak öne çıkmaktadır. Çamur banyoları ve doğal kaplıca merkezleri nedeniyle Türkiye, sağlıklı yaşam arayan yabancı turistler tarafından popüler bir yer olarak bilinmektedir. Ayrıca, gelişmiş sağlık sistemi ve alanında uzman dünya çapındaki hekimleri ile medikal turizm kapsamında çok iyi bir noktaya ulaşmıştır. Türkiye’nin uygulamakta olduğu son kalkınma planı çerçevesinde sağlık turizmi çeşitliliğinin ve hizmet kalitesinin artırılması gerektiği ayrıca vurgulanmış ve bu yönde atılacak olan adımlara öncelik verilmesi hususunda düzenlemeler yapılmıştır.

Günümüzde Türkiye, medikal turizm ve sağlık hizmetleri sunma endüstrisinde lider bir oyuncu konumunda yer almaktadır. Çok çeşitli tıbbi prosedürler için yabancılar tarafından tercih edilen ülke olarak giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Medikal turizm alanında Türkiye’nin başlıca avantajları arasında, oftalmik ameliyatlar, bariatrik ve metabolik cerrahi, plastik cerrahi, transplantasyon ve onkolojik tedavilerdeki akredite hastanelerin sayısının fazla olmasının yanı sıra bu işlemleri oldukça uygun fiyatlar ve kaliteli hizmet anlayışıyla sunabilmesi yer almaktadır.

Yılda 1 Milyon Ziyaretçi

Başta medikal turizm olmak üzere genel olarak sağlık turizmi, Türkiye’de sıçrama gösteren bir sektör haline gelmiştir.  Geçtiğimiz yıl Türkiye’yi yaklaşık 700.000 yabancı sağlık turizmi amacıyla ziyaret etmiştir. Sağlık sektöründe maliyet, kalite, bekleme süresi ve nihai tesisler nedeniyle birçok yabancı Türkiye’yi tercih etmektedir. ABD merkezli, uluslararası sağlık kuruluşları ve programları akreditasyon kuruluşu Joint Commission International (JCI), çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de birçok sağlık kuruluşunu akredite etmiştir. Türkiye, 2009 yılında medikal turizm için yaklaşık 75.000 ziyaretçiyi ağırlarken, bu rakam 10 yılda on kat artış göstermiş ve 2019 yılı için yaklaşık 1 milyon ziyaretçiye ulaşmıştır.

Türkiye, Avrupa, ABD ve diğer batı ülkelerine kıyasla daha düşük maliyetlerle daha kaliteli tedavi olanakları sunmaktadır. Bazı ameliyatlar diğer ülkelere göre yüzde 90 daha ucuz ancak, birinci sınıf standartlar sunan altyapı ve sağlık tesislerinde yapılmaktadır.Örneğin, anjiyo maliyeti ABD’de 47.000 dolar, Singapur’da 13.000 dolar, Hindistan’da 11.000 dolar ve Tayland’da 10.000 dolar iken Türkiye’de 5.000 dolara gelmektedir. Benzer şekilde, kalp kapak cerrahisi ABD’de 150.000 dolara mal olurken Türkiye’de 17.000 dolar karşılığında bu hizmet verilmektedir. Ayrıca, ameliyatlar için bekleme süresi nakil hariç en fazla iki hafta sürmektedir. Bu süreç batı ülkelerinde çoğu zaman 18 aya kadar uzamaktadır.

Türkiye, Uluslararası Medikal Seyahat Dergisi (IMTJ) tarafından yapılan sıralamada medikal turizmde dünya genelinde üçüncü sırada yer almıştır. Listede ABD birinci, Güney Kore ikinci sırada yer alırken, Tayland dördüncü ve Almanya beşinci sırayı elde etmiştir. Etkileyici akreditasyon kimlik bilgilerinin yanı sıra, Türkiye’deki bazı hastanelerin Harvard Tıp Merkezi ve Johns Hopkins gibi en iyi Amerikan hastaneleri ile ortaklıkları vardır. Bunun yanında oldukça yetenekli, İngilizce konuşan ve batı eğitimi ve tecrübesine sahip doktorlar çalışmaktadır. Ayrıca, birçok hastane hastalar ve aileleri için 5 yıldızlı otellerde konaklama imkânı sunmaktadır.